Marturii din Guantanamo Bay: "Am impartit un singur lucru acolo cu ceilalti detinuti - durerea"

01-04-2013 10:32


Detinut

Jurnalistii de la The Guardian au realizat un interviu cu Ahmed Errachidi, un bucatar marocan in varsta de 47 de ani, care a fost detinut in inchisoarea Guantanamo Bay timp de 5 ani si jumatate.

Multi ani din adolescenta sa i-a petrecut la Londra, iar apoi a fost arestat in Pakistan, la granita cu Afganistan, in ianuarie 2002. Dupa ce a fost dat pe mana autoritatilor americane, el a fost tinut intr-o baza militara din Afganistan, pana cand a fost transferat in celebra inchisoare Guantanamo Bay.

Ahmed a fost eliberat in 2007. Nu a fost pus oficial sub acuzare niciodata si nu stie nici acum pentru ce a fost inchis.

The Guardian a realizat un interviu cu Ahmed Errachidi, care povesteste despre experinta traita in ultimii ani:

"Ai crescut in Tangier, ce te-a adus la Londra?
- Prima data am ajuns la Londra in 1985, la varsta de 19 ani. Eram tanar si voiam sa descopar lumea, sa cunosc oameni. M-am casatorit cu o englezoaica. (ulterior au divortat)

Si ai ajuns sa gatesti...
- Am inceput ca portar la un restaurant. Insa eram pasionat de mancare si pregateam tot felul de retete ciudate. La un moment dat m-a vazut seful meu, si-a dat seama ca eram capabil de mai mult si mi-a dat sarcini noi. iubesc faptul ca pot sa ma joc cu ingredientele, sa inventez retete care sa faca lumea fericita.

Pe 11 septembrie 2001 te aflai intr-o cafenea din nordul Londrei.. Poti sa ne spui ce ai simtit atunci?
- Soc si groaza. nimeni dintre cei cu care ma aflam atunci nu intelegea ce se intampla. Am crezut ca e vorba de un accident aviatic. Apoi a devenit clar ca e un atentat terorist. Am fost adanc impresionat de drama celor care si-au pierdut vietile.

La doar cateva saptamani dupa 9/11 ai calatorit in Pakistan. De ce?
- Totul era linistit la munca si mi-am dat seama ca nu voi putea continua la nesfarsit sa calatoresc pe ruta Maroc - Londra. M-am casatorit din nou, iar sotia si fiul locuiesc in Tangier (oras din nordul Marocului). Asa ca am inceput sa ma gandesc la o afacere si am decis sa import argint din Pakistan. In august 2001 am aflat ca fiul meu cel mai mic are o problema medicala cu inima si ca s-ar putea sa fie operat. Aveam nevoie de bani. Asa ca m-am dus in Pakistan sa dau drumul la treaba.

Dar odata ajuns acolo, te-ai decis sa pleci in Afganistan...
- Bombardamentele americane in Afganistan tocmai incepusera si vedeam imagini cu suferintele oamenilor din camera mea de hotel. Totul se intampla la mai putin de 160 de kilometri de mine. Pur si simplu am simtit nevoia sa ma duc sa ajut. Si eu sufeream din cauza fiului meu si, imediat ce am inceput sa ma gandesc sa-i ajut pe oamenii aceia, am inceput sa ma simt mai bine. Daca esti musulman si vrei sa te ajute Dumnezeu ... trebuie sa-i ajuti si tu pe altii. Asa ca am trecut granita.

Ai fost arestat in Pakistan, la intoarcerea din Afganistan. Ai avut atunci verun indiciu ca vei ajunge in Guantanamo?
- Nu. Cand m-au arestat pakistanezii, m-au mintit. Mi-au spus ca intentionau sa se asigure ca nu ma aflu pe vreo lista de urmariti internationali, iar apoi ma elibereaza. imi aduc aminte cum ma gandeam in fiecare vineri: 'O, nu, asta inseamna ca nu voi fi eliberat cel putin pana luni'. Cam asta era starea mea de spirit atunci. Aproape ca pare amuzanta acum.

Ai fost retinut la bazele militare din Bagram si Kandahar inainte sa fii transferat in Guantanamo. In timpul acesta ai fost interogat de anchetatori britanici. Nu au incercat sa te ajute?
- Mi-au spus ca nu pot face nimic pentru mine. Aveau mainile legate in aceasta privinta. Desi, unul dintre agentii MI5 mi-a zis ca, daca voi spune adevarul, o sa incerce sa ma elibereze. Mi-aduc aminte ca l-am intrebat cat va dura pana cand vor verifica adevarul declaratiilor mele. Cuvintele sale au fost, exact: "Ar putea dura saptamani intregi".

Ce s-a intamplat cand ai ajuns in Guantanamo?
- Acelasi lucru care i se intampla fiecarui nou prizonier. Dupa un drum de 26 de ore am fost incatusat, legat la ochi si dus in camera de interogatorii. primul lucru pe care l-am auzit a fost: "Il cunosti pe Osama ben Laden? Stiai de atentatele din 11 septembrie inainte ca acestea sa se produca?". Apoi, o femeie mi-a spus ca toate drepturile mele au fost revocate si ca daca nu voi coopera imi voi petrece tot restul vietii in inchisoare. Insa, din moment ce nu facusem nimic rau, nu aveam cum sa cooperez."

Citeste tot interviul cu Ahmed Errachidi in The Guardian.

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO