GALERIE FOTO: Cele mai impresionante imagini din 2015. Calendarul marilor evenimente care au marcat intreaga lume
2015 a fost un an marcat de tragedii, drame si probleme pe care le vom resimti mult timp de-acum incolo. Printre ele, si cateva zambete si sperante la un viitor mai bun. StirileProTV.ro va prezinta cateva dintre imaginile simbol ale ultimului an.
IANUARIE
"Je suis Charlie". 3,7 milioane de oameni au iesit in strada la Paris dupa atacul terorist asupra redactiei publicatiei de satira Charlie Hebdo. Teroristii ce apartineau de o grupare Al-Qaeda au executat atunci 11 persoane din redactia Charlie Hebdo. 40 de lideri mondiali, printre care si presedintele Romaniei Klaus Iohannis, au fost prezenti in strada, alaturi de milioanele de francezi ce au aratat unitate in fata actelor teroriste.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
FEBRUARIE
Pentru Romania, a fost anul marilor lovituri date de DNA. Una dintre cele mai rasunatoare este fara indoiala retinerea si arestarea Elenei Udrea. In sedinta din Parlament in urma careia si-a pierdut imunitatea, fostul ministru a lansat o imagine memorabila, cea in care si-a dus degetul la nas. Un gest asociat cu cele ale mafiei italiene, pe care insa Udrea l-a descris ca pe o asigurare catre o persoana ca "sunt bine".
MARTIE
Zborul 9525 al Germanwings din Barcelona spre Dusseldorf s-a incheiat brusc in Alpii Francezi, la doar cativa kilometri nord-vest de Nisa. Prabusirea aparent inexplicabila s-a transformat intr-un adevarat soc in momentul in care toate indiciile duceau spre o prabusire controlata provocata de copilotul Andreas Lubitz. Acesta si-a blocat colegul in afara cabinei si a indreptat avionul catre versanti. 150 de persoane si-au pierdut viata, Lubitz fiind astfel responsabil de una dintre cele mai mari tragedii europene din ultimii 20 de ani.
APRILIE
Nu toate tragediile din 2015 au fost provocate de oameni. Unele au venit de la natura, asa cum este cazul dezastrului din aprilie, din Nepal. 9 mii de oameni au murit in urma cutremurului cu magnitudinea 7,8, pagubele totale depasind 10 miliarde de dolari.
MAI
Au fost si motive de bucurie pentru romani in 2015, cele mai multe dintre ele venind din zona sportului. Stelistii au avut ce sarbatori in mai, cand Steaua a reusit o tripla istorica, cu trei trofee obtinute de trupa lui Costel Galca: campionatul, cupa ligii si cupa Romaniei. A fost insa inceputul declinului pentru stelisti, care au fost apoi eliminat din preliminariile Champions League, apoi din preliminariile Europa League si cu un parcurs slab in campionatul urmator.
IUNIE
Un nou atentat terorist zguduie lumea. Zona turistica din Sousse, Tunisia, e scena unui atac in care 38 de persoane isi pierd viata, dintre care 30 turisti britanici. Statul Islamic a revendicat atacul.
IULIE
Pentru cateva zile, omenirea a privit din nou spre cer, de data asta cu emotie si speranta. Primele imagini oferite de NASA cu planeta-pitica Pluto au oferit un moment istoric, de povestit nepotilor. Anunturile importante din aceasta zona nu s-au incheiat insa aici. Cateva luni mai tarziu, am aflat ca NASA a descoperit urme de apa sarata pe Marte.
AUGUST
Foarte multa revolta online au provocat si imaginile publicate de mai multi vanatori, care s-au mandrit cu animalele pe care le-au ucis. Pe langa Walter Palmer, americanul care l-a ucis pe leul Cecil, Sabrina corgatelli a reusit sa starneasca la fel de multe reactii dure dupa ce s-a pozat alaturi de o girafa pe care a rapus-o.
SEPTEMBRIE
Nicio alta imagine nu ne-a ramas intiparita insa atat de bine in memorie precum cea a micutului Aylan Kurdi. Corpul baietelului sirian de doar 3 ani a ajuns pe o plaja din Turcia dupa ce barca prin care familia sa incearca sa ajunga in Grecia s-a scufundat la scurt timp dupa ce a iesit in larg. Imaginea a ajuns in presa din intreaga lume si a starnit un val de reactii pro-imigranti in Europa.
OCTOMBRIE
Pentru Romania, tragedia anului a lovit intr-o seara de vineri. 30 octombrie, #Colectiv, un concert rock ce se termina cu o drama uriasa pe care o puteam evita daca statul functiona corect. Inconstienta unor patroni de club, incompetenta unei firme de artificii si coruptia din aparatul de stat au dus la incendiul in urma caruia 63 de tineri si-au pierdut viata. Au urmat proteste in toata tara, guvernul Ponta si-a dat demisia, iar in locul lor au venit tehnocratii lui Ciolos. Zeci de raniti sunt inca ingrijiti in spitale din Romania, dar si din Europa. Drama a scos la iveala si problema uriasa a infectiilor intraspitalicesti, pe care managerii de spitale nu au reusit sa o rezolve in ultimii ani.
NOIEMBRIE
Cel mai grav atentat terorist din Europa vine insa in luna noiembrie, atunci cand mai multe atacuri simultane au loc in Paris. 130 de oameni sunt ucisi, cei mai multi dintre ei la teatrul Bataclan, acolo unde avea loc un concert rock. Statul Islamic a revendicat atentatul, numindu-l drept o razbunare fata de atacurile aeriene ale Frantei in Siria si Irak.
DECEMBRIE
Criza refugiatilor din Siria va continua si in 2016, cei mai multi dintre ei indurand acum frigul in taberele de pe langa marile orase europene in care au reusit sa ajunga. Artistul britanic Banksy a ilustrat situatia printr-un graffiti infatisandu-l pe Steve Jobs prin tabarele de refugiati. Tatal lui Jobs a fost candva, la randul sau, un simplu refugiat din Siria.