Coordonatorul de transplant - solutia gasita de Raed Arafat la criza donatorilor de organe
In mai putin de un an am putea avea cu 50% mai multe transplanturi, daca spitalele din tara vor respecta, in sfarsit, un ordin care exista deja si la care fostul ministru Raed Arafat a adus o completare esentiala: banii.
Institutiile importante de sanatate vor primi finantare suplimentara daca raporteaza la timp ca au pacienti in moarte cerebrala.
Vor avea si medici platiti special ca sa convinga familiile ca, desi cel drag s-a stins, exista viata dincolo de moarte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe domnul Pencea doar un ficat intreg de la un donator in moarte cerebrala il mai poate salva. De doi ani e pe lista de asteptare, iar cu opt luni in urma a fost la un pas de transplant. Intr-un gest de uluitor altruism, a cedat organul trimis pentru el unei bolnave mai tinere.
"Mi-a venit randul, mi-a venit ficatul grupa B. Vizavi, era o doamna pe ultima suta de metri. Am vorbit si eu cu familia, zic hai sa il cedez ca poate Dumnezeu o avea grija si de mine", a spus barbatul.
In bugetul Ministerului Sanatatii exista un fond special destinat sa acopere mentinerea functiilor vitale dupa moartea cerebrala. Dar banii si efortul echipei de Terapie Intensiva sunt irosite, daca nu vine la timp acordul familiei. Iata de ce un ordin al fostului ministru Raed Arafat face ca in 30 de spitale mari sa apara o noua functie: coordonatorul de transplant.
Instruirea celor platiti sa gaseasca potentiali donatori si sa convinga familiile incepe in cateva zile.
"Poate sa fie un mare pas inainte. De altfel, si tarile cu numar foarte mare de donatori, exemplul Spaniei si Croatiei, exact asa au procedat. S-au concentrat pe aceasta munca de spital in care deviza este ca niciun potential donator sa nu fie pierdut", a dezvaluit medicul Irinel Popescu.
Se estimeaza ca in ultimul an au fost irosite in jur de 200 de sanse ca un pacient pentru care nu s-a mai putut face nimic sa dea viata dincolo de moarte.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, sistem sanitar, transplanturi,
Dată publicare:
31-01-2013 19:12