Biserica sustine transplantul de organe. "Donarea unui organ din dragoste inseamna autojertfire"
Dincolo de tragedia umana, moartea unui pacient, declarata legal, poate fi un punct de plecare pentru salvarea celor aflati pe marginea prapastiei si nu contravine moralei crestine.
Vorbim despre o viziune moderna a clerului, intr-o perioada in care aproape o suta de romani mor in fiecare an pentru ca nu ajung sa primeasca un organ salvator.
"Nu speram sa ajung vreodata sa mai am un copil la boala mea. El a aparut ca o minune, ca rasplata a rugaciunilor noastre. Pe langa sansa vietii mele, am avut sansa de a se naste un copil", spune Claudia Cojan.
Sotie de preot, Claudia se resemnase cu gandul ca are finalul aproape si nu poate aduce pe lume un copil. I s-a pus in vedere ca ficatul ei cedeaza. Parintele a acceptat transplantul si a mers apoi in fata superiorilor sai si a enoriasilor, cu argumente ca Dumnezeu lucreaza si astfel sotia e acum sanatoasa si a nascut un baietel.
"Biserica nu se pronuntase oficial in privinta transplantului de organe. Am inceput sa pregatesc ca, la un moment anume din viata noastra, sa ne exprimam acordul in privinta prelevarii organelor noastre", declara preotul Dan Cojan.
"Transplantul este justificat dupa ce s-au epuizat toate celelalte forme si modalitati de tratament" sustine astazi Biserica Ortodoxa, dupa decizia luata acum 3 ani. "Daruirea unui organ, a unui tesut si chiar a unei picaturi de sange, din dragoste fata de aproapele, inseamna autodaruire si autojertfire."
Consiliul de Bioetica al Patriarhiei Romane a decis sa binecuvanteze transplantul, ca efort al medicilor de a reduce suferinta din lume. Acordul familiei pentru prelevarea organelor din trupul celui decedat este - a aratat Consiliul - in acord cu morala crestina. Si asta pentru ca moartea cerebrala este privita, din punct de vedere religios, ca parasire a trupului de catre suflet.
''Nu au a se teme de acest lucru. In Rai nu intram cu un inventar de organe pe care le-am avut. Ci viata de dincolo este data de cate virtuti am insumat", spune Vasile Raduca, profesor de bioetica.
Biserica Romano-Catolica spune ca actul donarii organelor dupa deces este unul nobil si ca singura conditie este sa te asiguri de moartea reala a donatorului.
Mortalitatea pe lista de asteptare, deci acei pacienti care nu ajung la transplant, este inca cifrata la 30%.
Peste 45 de mii de pacienti din Europa au nevoie urgenta de transplant.