Transplantul in strainatate, o varianta inaccesibila pentru romani. Singura sansa ramane in tara
Anul trecut, aproape 500 de pacienti au inceput o noua viata prin transplant, dar intre timp, pe listele de asteptare se afla de 10 ori mai multi pacienti.
Desi, teoretic, transplantul se poate face si in strainatate cu un organ de la un donator mort, timpul de asteptare este la fel de lung, iar costurile uriase. Asa ca singura sansa a celor mai multi bolnavi, raman tratamentul si operatia facute in Romania.
La 25 de ani, Alexandra ajunsese in coma. Boala de ficat impunea transplantul. Mama, desi compatibila, ar fi trebuit sa ii doneze peste 65 la suta din ficat si ar fi insemnat ca femeia firava si ea sa-si riste propria viata. Statisticile arata ca intre 1 si 2% dintre donatorii in viata nu fac fata ei insisi transplantului. Dar pentru ca, in Romania, sunt mult prea putini donatori in moarte cerebrala n-au avut de ales.
Au avut noroc si asta pentru ca alternativa in strainatate e doar un scenariu frumos.
Teoretic, orice roman, ca cetatean european, se poate inscrie pe lista de asteptare a altui stat comunitar. Doar ca, in ultimii ani, unele tari precum Austria au impus conditii de acces mai restrictive. Evident, oricand poti merge cu o ruda compatibila, ca sa faci operatia in strainatate. Dar trebuie sa faci fata costurilor.
In Romania, pretul investigatiilor, al operatiei si al terapiei posttransplant e acoperit de Ministerul Sanatatii. Daca mergi peste hotare, trebuie sa iei toate analizele de la capat si sa platesti din buzunar interventia care costa intre 100 si 150 de mii de euro.
Exista oricum si un factor subiectiv. Intre un cetatean strain si unul nativ, peste tot medicii sunt tentati sa ii puna pe lista de prioritati pe cei din tara lor.
"Trebuie sa recunosc ca si Romania accepta foarte greu pacienti straini pe listele noastre. Aproape in nicio conditie, pentru ca sunt multi pacienti romani care au nevoie. Deci este o posibilitate teoretica, dar care practic nu se materializeaza" recunoaste Prof. Dr. Irinel Popescu.
"Sunt foarte multi care incearca un sentiment de disperare. Sunt cazuri care se complica, necesita manevre de terapie intensiva si e foarte greu sa le spui sa nu fie disperati" spune Conf. Univ. Dr. Liana Gheorghe.
Asa ca ajutorul trebuie sa vina tot dinspre noi. 6 romani din 10 accepta ca o ruda draga sa dea viata si dupa moarte.