De la chitante care pot fi razuite la premii in apartamente. Cum functioneaza Loteria Bonurilor pe 3 continente

femeie care se uita fericita la un bon - FOTO SHUTTERSTOCK

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre Loteria Bonurilor. O inventie, se pare, stralucita, dar care nu s-a nascut in mintile inspectorilor Fiscului de la noi, ci ale celor din China.

La fel ca tiparul, praful de pusca, busola si hartia, si loteria bonurilor fiscale e o inventie chinezeasca. O inventie a carei utilitate este insa foarte controversata: in unele tari e un succes, in altele, un prilej de scandal. Ce ar putea invata autoritatile noastre din experienta altor state?

-► Inventatorul loteriei bonurilor a ajuns la inchisoare
-► Pedeapsa pentru evaziune: plutonul de executie
-► Bonuri fiscale de razuit
-► Bonul care-ti aduce casa si masina
-► Tara unde Fiscul imparte Audi
-► Bonul fiscal care te trimite la "Pretul corect"

-► Sistemul „bon in plic”

Inventatorul loteriei bonurilor a ajuns la inchisoare
Prima loterie a bonurilor fiscale a fost organizata cu 64 de ani in urma, in Republica Chineza –mai cunoscuta drept Taiwan. Proaspat iesit din razboiul civil, regimul anti-comunist de la Taipei avea o nevoie disperata de bani, mai ales ca Statele Unite isi retrasesera atat sprijinul militar, cat si cel economic. Astfel ca pe 1 ianuarie 1951 ministrul de Finante Jen Hsien-qun a anuntat o serie de masuri de intarire a fiscalitatii. Toti comerciantii au fost obligati sa elibereze bon, iar odata la doua luni autoritatile au organizat o loterie a bonurilor, pentru a descuraja evaziunea.

Mecanismul inventat Jen Hsien-qun era mai degraba similar cu cel de la 6 din 49 decat cu Loteria Bonurilor de la noi. Se trage la sorti o combinatie 8 cifre, tot atatea cate sunt pe fiecare bon. Norocosul care le are pe toate 8 pe bonul sau ia marele premiu, cei care au doar combinatii partiale primesc premii mai mici. Iar marele premiu e chiar mare: 10 milioane de dolari taiwanezi, adica 1,3 milioane de lei – sub forma de vouchere care pot fi utilizate in anumite magazine.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

In primul an de la introducerea acestui sistem, incasarile Fiscului de la Taipei au crescut cu 75%, insa creatorul loteriei bonurilor a ajuns la inchisoare, fiind acuzat ca ar fi simpatizant comunist. Inventia sa functioneaza insa si in ziua de azi iar actualii sefi ai Finantelor din Taiwan se gandesc sa o faca si eco: bonurile tiparite pe hartie sa fie inlocuite cu chitante electronice – ceea ce, spun oficialii, ar salva 80.000 de copaci in fiecare an.

Pedeapsa pentru evaziune: plutonul de executie
In ciuda conflictului dintre Taipei si Beijing, si Republica Populara Chineza a decis acum cativa ani sa adopte modelul inventat pe insula de vizavi. Si asta pentru ca Fiscul din aceasta tara se confrunta cu problema comerciantilor care nu dau bon, desi teoretic au obligatia de a folosi casele de marcat, cunoscute aici drept „fapiao”.

Initial, autoritatile de la Beijing au incercat sa foloseasca impotriva evazionistilor solutia indatinata in aceasta tara: pedeapsa cu moartea. Nu a functionat, insa, mai ales ca in China toata lumea prefera sa plateasca cu banii jos – dovada faptul ca recent un BMW seria 5 Gran Turismo a fost cumparat de la reprezentanta cu doua sacose uriase, continand aproape 130.000 de dolari.

Bonuri fiscale de razuit
Asa incat Fiscul din China comunista a decis sa imite exemplul celui din China anti-comunista si sa inlocuiasca plutonul de executie cu loteria bonurilor fapiao. Modelul e cel de la „loz in plic”: fiecare bon fiscal are pe el si doua patratele ce pot fi razuite. Unul aduce premii pe loc, valorand insa numai 10 yuani – 0,67 lei. Celalalt patratel contine un cod din 26 de cifre care poate fi inscris prin SMS in tragerea la sorti trimestriala, cu premii valorand zeci de mii de yuani – adica mii de lei.

Loteria fapiao nu a eliminat insa problemele. Comerciantii le ofera discounturi substantiale clientilor care nu cer chitanta iar escrocii au inceput sa vanda bonuri false. Cand autoritatile au introdus o holograma extrem de greu de imitat pe bonurile fapiao, falsurile au disparut, insa multe firme au inceput sa cumpere la negru bonuri autentice, dar fara acoperire, pentru a-si deconta diverse cheltuieli impozabile. Chiar si statul se pare ca fraudeaza: de pilda, in 2002, intr-o varianta experimentala a Loteriei Bonurilor, Fiscul din Beijing a anuntat premii de 13 milioane de yuani (8,7 milioane de lei), dar le-a platit castigatorilor mai putin de 2 milioane de yuani, potrivit "The Diplomat".

Bonul care-ti aduce casa si masina
Trecem acum in America, unde sistemul functioneaza in Argentina, Columbia, Chile Puerto Rico si in statul Sao Paulo din Brazilia. In Chile, de exemplu, loteria bonurilor a fost creata in anii ’80, odata cu introducerea taxei pe valoare adaugata in aceasta tara, iar marele premiu era un apartament complet utilat.

In Sao Paulo chitantele care atesta plata taxei locale pe servicii participa din 2007 la o tragere la sorti in care pot fi inscrise online. Premiile merg de la returnarea taxelor pana la sume substantiale de bani, mergand pana la echivalentul a 100 de lei romanesti iar economistii considera sistemul un succes, dat fiind ca pe site-ul Fiscului s-au inscris 13 milioane de persoane – aproape o treime din populatia statului Sao Paulo.

Modelul brazilian a fost preluat in 2013 si in Puerto Rico, unde potrivit estimarilor oficiale doar jumatate din TVA ajunge la stat, Aici, marele premiu consta intr-o masina iar statul i-a dotat gratuit pe comercianti cu case de marcat care elibereaza bonurile speciale cu numere de loterie. Cele mai atractive castiguri sunt insa in Argentina. Aici, marele premiu la loteria bonurilor ajunge la un milion de pesos la cursul dinaintea crizei, cand moneda argentiana era egala cu dolarul - adica peste 4 milioane de lei

Tara unde Fiscul imparte Audi
In Europa, loteria bonurilor fiscale functioneaza in patru tari UE: Portugalia, Slovacia, Malta si Romania, iar in Grecia este inca la stadiul de proiect. In Portugalia, unde economia subterana era estimata la o cincime din PIB, sistemul a fost introdus acum un an si este inspirat de cel din tarile sud-americane.

Citeste aici cum functioneaza Loteria Bonurilor din Romania

Pentru fiecare 10 euro cheltuiti primesti un bilet de loterie care participa la cele 60 de extrageri anuale, unde marele premiu estre un Audi A4. Dupa doar jumatate de an de la introducerea loteriei, ministerul de Finante de la Lisabona a anuntat venituri suplimentare de 800 de milioane de euro.

Bonul fiscal care te trimite la "Pretul corect"
Si in Slovacia, incepand din 2013 orice bon fiscal cu valoarea de cel putin un euro poate fi inscris online in loteria organizata de ministerul de Finante. Marele premiu este o Kia Sportage, dar exista si premii mai mici – de pilda, poti deveni automat concurent la varianta locala a concursului TV „Pretul corect”. Ministrul de Finante slovac declara anul trecut ca loteria este „un succes imens”. Incasarile la buget au crescut dupa introducerea sa cu peste jumatate de miliard de dolari. Iar plangerile cetatenilor privind comerciantii care nu dau bon au ajuns de la 300 in jumatate de an la 7.000 in primele doua luni dupa crearea loteriei.

Loteria a generat insa si critici, din cauza costurilor generate de introducerea ei. Potrivit presei slovace, doar implementarea sistemului si publicitatea pentru el ar fi costat un milion de dolari. In plus, in ciuda sumelor cheltuite, imediat dupa lansare site-ul unde trebuiau inscrise bonurile a picat, ceea ce a alimentat criticile la adresa organizatorilor loteriei.

Sistemul „bon in plic”
Tot in 2013, autoritatile din Malta au introdus si ele o loterie a lozurilor, intr-o varianta mai primitiva. In fiecare luna, cetatenii trimit bonurile din luna trecuta in plic pe adresa Loteriei Nationale iar aceasta extrage lunar 25 dintre el. Premiul e egal cu valoarea de pe bon inmultita cu 100 pentru sume sub 150 de euro; daca valoare de pe bon depaseste 150 de euro, premiul e egal cu valoarea respectiva inmultita cu 72.5. Un sistem care nu poate functiona insa decat intr-o tara mica, precum Malta, a carei populatie nu trece de jumatate de milion de oameni.

In ultimii doi ani, si in Grecia a circulat ideea introducerii unei astfel de loterii ca metoda de a combate evaziunea fiscala. Pana acum, aceasta a ramas doar la nivel de proiect. Insa daca loteria bonurilor va avea si in Romania succesul din Slovacia si Portugalia, guvernantii de la Atena ar putea lua din nou in considerare aceasta varianta.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.