VIDEO.Culorile din magazine ajung si in rauri.Cum contribuie cele mai mari firme la otravirea Chinei
Culorile de primavara, care au invadat zilele acestea toate magazinele cu pretentii, ajung si in raurile din China si le polueaza, se arata intr-un comunicat oficial.
Furnizorii de textile din China pentru Zara, H&M, Guess sau alte marci importante au incalcat legile de protejare a mediului inconjurator, contaminand sursele de apa cu substante chimice periculoase, utilizate in procesul de vopsire. Acuzatia apare intr-un raport intocmit de Institutul Public pentru Protectia Mediului, o organizatie non-profit cu sediul in Beijing, al carei fondator, Ma Jun, a castigat premiul Goldman pentru mediul inconjurator.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In raport sunt specificate 48 de nume ale unor brand-uri internationale, care sunt acuzate ca ar fi surse poluante.
Otrava din frigidere! Uite care sunt cele mai nocive mezeluri din comert si din ce sunt ele facute
Ma Jun spune ca, odata eliberate in rauri, chimicalele folosite in procesul de vopsire afecteaza oamenii si animalele, in egala masura, cauzand decese in masa in randul populatiei acvatice si boli grave la oameni, intre care si cancerul.
Accesul la apa este limitat in China, unde o cincime din orase se alimenteaza cu ape necuratate, iar 300 de milioane de locuitori din mediul rural folosesc apele din rauri.
Fabricile gasesc metode dintre cele mai ingenioase de a incalca legile privind protectia mediului. Au ajuns sa construiasca sisteme de canalizare secrete, pe sub pamant, care sa directioneze apele poluate direct in rauri. Fabricile au incalcat regulile de mai multe ori: “Amenzile si sanctiunile sunt prea mici ca sa previna incalcarile repetate ale legii”, se precizeaza in raport.
Institutul spera ca dezvaluind relatiile dintre marcile internationale si furnizorii locali care polueaza, fenomenul ar putea fi stopat. Inainte de publicarea raportului, institutul a trimis scrisori catre directorii executivi ai celor 48 de companii vizate, dar numai 16 au raspuns.
Intre ele, H&M, Burberry si Adidas au anuntat ca au inceput investigatii pentru a stabilit daca, intr-adevar, polueaza. Insa marci mari, cum ar fi Zara, Puma sau Guess, nu au raspuns in niciun fel la acuzatii.