Cine a fost Costel Comana. Magnatul cailor ferate care si-a incheiat viata intr-un avion

×
Codul embed a fost copiat

Era unul dintre cei mai bogati romani, dar a sfarsit departe de tara, in conditii misterioase, intre cer si pamant. Cine era insa omul de afaceri Costel Comana?

Din sef de gara a ajuns in topul celor mai avuti oameni din Romania. Acum o luna, afacerile sale mergeau cum nu se mai poate bine. Acum o saptamana, insa, DNA incepe a sa le demonteze bucata cu bucata. Destinul lui Costel Comana a inceput intr-un sat argesean si s-a incheiat intr-un avion din America Latina.

-► Ceferist, afacerist
-► Regele cailor ferate private
-► Trenurile cancerului
-► Privatii aveau „cartite” la stat
-► Cum functiona afacerea lui Comana

Ceferist, afacerist

Citește și
Intercity
Romania, singura tara europeana fara trenuri Intercity. Motivul pentru care au fost scoase din circulatie de autoritati
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București
S-a nascut in 1951 in comuna Izvoru din judetul Arges, o localitate unde, potrivit propriilor lui marturisiri, nu trecea trenul. Astfel incat a fost uluit atunci cand, pe la 9 ani, a dat pentru prima data ochii cu o garnitura de cale ferata si astfel si-a descoperit pasiunea pentru acest domeniu. A ajuns sef de gara la Brasov si pana in 2003 a lucrat in CFR iar apoi, vazand declinul companiei de stat, a decis sa-si faca o afacere cu trenuri pe cont propriu, ceva ce pana atunci nu mai existase pana atunci.

Impreuna cu asociatul sau, Iorgu Ganea, si el fost ceferist la Brasov, a facut un credit la banca. Cu banii a luat din Franta cateva autotrenuri la mana a doua, cu care s-a lansat in afaceri. Cel putin, asa suna versiunea oficiala pe care Comana o oferea in 2006 presei locale. O versiune care ridica si semne de intrebare: de pilda, Comana a inceput sa opereze trenurile pe ruta Brasov-Zarnesti platind chirie statului iar dupa o saptamana a renuntat din cauza ca il costa prea mult. La scurt timp dupa aceea, intamplator sau nu, CFR a decis sa renunte la administrarea respectivului tronson si l-a inchiriat firmei lui Comana, RC-CF Trans SRL. „Eram 8 societati, pe rand, toate s-au lasat. Am mai ramas doar eu cu material rulant propriu”, relata pe atunci omul de afaceri.

Regele cailor ferate private

Se intampla acum mai bine de un deceniu. Intre timp, Comana si Ganea au trecut la nivel national si au devenit cei mai mari operatori privati din domeniul transportului feroviar de calatori din Romania. RC-CF Trans a ramas doar firma care se ocupa de infrastructura, transportul propriu-zis trecand la Regiotrans, tot cu Comana si Ganea ca proprietari. Ce doi au ajuns in topul celor mai bogati romani, fiecare cu o avere estimata la 13-14 milioane de euro in 2011, insa de atunci afacerile lor au continuat sa creasca.

Nu se poate spune insa ca statul roman nu a contribuit la prosperitatea companiei private de cai ferate a lui Comana. In 2010, prin Hotararea de Guvern 741 din acel an, Regiotrans a primit de la buget o compensatie „pentru acoperirea diferentei dintre nivelul costurilor si cel al veniturilor realizate” in valoare de 113.953.350 lei, marita ulterior, prin HG 1336/2010, la 126.178.130 lei. Situatia a determinat Federatia Sindicatelor Transpotatorilor Feroviari din Romania sa depuna in 2012 o plangere la Consiliul Concurentei, prin care se reclama ca peste 85% din veniturile Regiotrans sunt acoperite de fapt de compensatia platita de statul roman. Comana spunea insa in 2013 ca de fapt CFR a fost favorizat si ca Regiotrans a ramas cu pierderi pentru ca statul nu si-a achitat la timp datoriile.

Trenurile cancerului

In ciuda presupuselor pierderi, afacerile lui Costel Comana s-au extins. In 2010 a cumparat producatorul de material rulant MARUB S.A., fostul atelier de locomotive si vagoane Brasov, pe care l-au repofilat pe servicii de reparatii si inretinere pentru propriile trenuri. Trei ani mai tarziu au deschis in cadrul Marub cel mai modern centru european de decontaminare de azbest pentru materialul feroviar. Un business profitabil, dat fiind ca in ultimii ani in Franta a izbucnit un adevarat scandal dupa ce s-a descoperit un mare numar de vagoane si locomotive au in constructie parti din azbest, o substanta care poate produce cancer in cazul unei expuneri mai indelungate.

Centrele de decontaminare din Franta au fost fie inchise, din ratiuni de sanatate publica, fie au o capacitate redusa de procesare, astfel incat sarcina a fost preluata de centrul din Romania, apartinand celor doi oameni de afaceri brasoveni. „Nu exista niciun fel de pericol sa te imbolnavesti, in conditiile in care faci decontaminarea asa cum trebuie, folosind echipamentul de protectie necesar. In plus, in Romania, placile de azbociment sunt folosite foarte des, iar medicii nu au gasit pana acum nici macar un caz de boli profesionale din cauza azbestului”, declara inainte de inaugurare Costel Comana.

Privatii aveau „cartite” la stat

Aparent, nimic nu statea in calea expansiunii imperiului feroviar al lui Comana. Insa la inceputul lui 2015, DNA a intervenit in afacerile sale. Procurorii au deschis un dosar privind infractiuni de coruptie in domeniul transportului feroviar privat de calatori. Printre altele, in dosar se afirma ca inca din 2009 Claudiu Dumitrescu, director al Directiei Feroviare din Ministerul Transporturilor „a sustinut si promovat interesele oamenilor de afaceri brasoveni in domeniul feroviar”. De pilda, pe 28 septembrie 2012 Dumitrescu i-ar fi informat pe Comana si Ganea despre intentia CFR Calatori SA de a creste numarul de kilometri pe care intentioneaza sa-i opereze in cadrul pachetului minim social, ceea ce ar fi insemnat micsoararea sumelor de bani primite de operatorii privati. Nu doar ca aceasta informatie era confidentiala, dar ca urmare a aflarii ei, Comana si Ganea, impreuna cu Dumitrescu, au stabilit ca subventia sa fie mentinuta la nivelul anului 2012, ca sa isi poata ei pastra tinta de profit, se arata in materialul intocmit de procurori.

In acest dosar Iorgu Ganea a fost arestat preventiv pe 20 februarie, la fel si Estrella Stefanescu, sefa Serviciului Urmarire Transporturi din CFR, care ar fi favorizat interesele Regiotrans. In schimb, compania i-a facut diverse servicii – i-a platit revizia masinii, plinul, i-a decontat o vacanta, i-a cumparat un laptop, un desktop si un telefon si i-a angajat de forma pe cei doi copii ai ei drept controlori bilete pe trenurile Regiotrans Bucuresti – Constanta in vara lui 2011.

Cum functiona afacerea lui Comana

Potrivit acelorasi documente, functionari publici din Ministerul Transporturilor si din CFR SA au favorizat Regiotrans, care a incasat in 2011 subventii de 182,96 milioane de lei, reprezentand 81% din totalul veniturilor firmei pe anul respectiv. In plus, peste 70% din cheltuielile Regiotrans, au fost decontate prin firme din Brasov controlate tot de Iorgu Ganea si Costel Comana, sub justificarea platii unor servici. De pilda, peste 52 de milioane de lei au fost achitati firmei RC-CF Trans ca taxa de utilizare infrastructura. Pe scurt, potrivit DNA, ca sa poata obtine mai multi bani de la buget, Regiotrans s-a justificat prin faptul ca are de facut plati foarte mari – insa aceste plati erau facute catre firme apartinand acelorasi oameni de afaceri care detin si Regiotrans.

Tot potrivit procurorilor DNA, Regiotrans a crescut practic pe bani publici. „Desi operatorul national SNTFC «CFR Calatori» a renuntat la majoritatea traselor de pe liniile neinteroperabile sub motivatia nerentabilitatii, acestea au fost preluate imediat de SC Regiotrans SRL, care a procedat la dublarea sau chiar triplarea curselor efectuate pe o trasa (cu acceptul decizionalilor guvernamentali mentionati si sub pretextul necesitatii cresterii numarului de curse - perechi de trenuri - folosind argumente de ordin «social», desi traficul de calatori este redus) exclusiv pentru a obtine un cuantum al subventiei cat mai ridicat (acordat pe sistemul lei/tren/km), chiar daca garniturile introduse circula in 80% din situatii cu o acoperire a capacitatii de transport de numai 5-10%", au scris procurorii in dosar.

La nicio saptamana dupa inceperea audierelor in acest dosar, Costel Comana a fost gasit mort in toaleta unui avion care efectua un zbor pe ruta Bogota-San Jose. Presa speculase, pe baza informatiilor de pe pagina de Facebook a omului de afaceri, ca acesta s-ar fi aflat in Brazilia. Doar ancheta va putea spune insa daca exista vreo legatura intre acest deces misterios si investigatia DNA in afacerile lui Costel Comana.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ipoteza sinuciderii omului de afaceri Costel Comana, confirmata dupa autopsie. Trupul neinsufletit va fi adus in tara
Ipoteza sinuciderii omului de afaceri Costel Comana, confirmata dupa autopsie. Trupul neinsufletit va fi adus in tara

Ipoteza sinuciderii in cazul romanului Costel Comana se confirma. Medicii legisti din Costa Rica au facut deja autopsia cadavrului si au exclus alte variante privind decesul milionarului din Brasov.

Romania, singura tara europeana fara trenuri Intercity. Motivul pentru care au fost scoase din circulatie de autoritati
Romania, singura tara europeana fara trenuri Intercity. Motivul pentru care au fost scoase din circulatie de autoritati

Trenurile nu reuseau sa indeplineasca conditiile minime impuse de regulamentul european. Adica sa circule cu o viteza medie de cel putin 60 de kilometri pe ora si sa nu aiba intarzieri.

Ancheta DNA la CFR. Prima retinere in cazul directorilor suspectati ca au favorizat RegioTrans
Ancheta DNA la CFR. Prima retinere in cazul directorilor suspectati ca au favorizat RegioTrans

Procurorii anticoruptie au descins, miercuri dimineata, la Ministerul Transporturilor, dar si la operatorul privat RegioTrans.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.