Ce ar fi discutat Patriarhul Daniel la Moscova despre Ucraina. Mesajul lui Putin

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 05 Decembrie 2017 11:49
Categorie: Special
Patriarhul Daniel, Vladimir Putin şi Kiril

În plină criză a relaţiilor între Rusia şi Europa, Patriarhul României a mers la Kremlin, o vizită ce a dat naştere la multe speculaţii în presă şi pe Internet.

Potrivit agenţiei de ştiri Basilica, Patriarhul României participă, în perioada 2-5 decembrie 2017, la festivităţile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. Este a doua vizită a Patriarhului Daniel la Moscova - în 2008, el a mers la funeraliile Patriarhului Alexei al II-lea.

În cursul viziteiel a discutat cu Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, a asistat la concertul festiv organizat la Palatul de Stat din Kremlin şi la o întâlnire protocolară şi o cină festivă cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Conform aceleiaşi surse, în discuţia dintre cei doi patriarhi, Preafericitul Kiril „a amintit situația bisericească dificilă din Ucraina și a subliniat unitatea episcopatului Bisericii Ortodoxe canonice din această țară, în pofida multor presiuni.

În acest moment, în Ucraina există trei afilieri ortodoxe:

1. Biserica Ucraineană Autocefală

2. Biserica Ucraineană ţinând de Patriarhia de la Kiev 

3. Biserica Ucraineană ţinând de Patriarhia de la Moscova (adică în subordinea lui Kiril, Patriarhul care s-a întâlnit cu Preafericitul Daniel).

Doar aceasta din urmă este recunoscută de celelalte biserici ortodoxe (adică este "canonică") însă situaţia ei este sensibilă, în urma crizei relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina.

Potrivit celor mai recente date, două treimi dintre ucraineni (excluzând cetăţenii din Crimea şi Donbas) se declară ortodocşi. Dintre aceştia, peste 38% spun că ţin de Patriarhia de la Kiev şi doar 23% de cea de la Moscova. Biserica Autocefală are doar 2,7% dintre credincioşii ortodocşi, iar restul spun că nu ştiu de care dintre aceste biserici ţin.

Patriarhia de la Kiev este condusă în prezent de Filaret, fostul mitropolit de Kiev din cadrul Patriarhiei Rusiei (foto jos). În 1992, după declararea independenţei Ucrainei, acesta a provocat o schismă cu Moscova, după ce Patriarhia de acolo nu a fost de acord să confere statutul de autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Filaret, care iniţial era unul dintre apropiaţii patriarhului rus Alexei, a devenit ulterior un critic acerb al politicii lui Vladimir Putin, pe care l-a comparat cu personajul biblic Cain, şi un susţinător al revoluţiei Euromaidanului. Biserica pe care o conduce are şi o episcopie a „Moldovei de Est” şi nu e recunoscută de nicio altă biserică ortodoxă, inclusiv cea română.

În discuţia dintre conducătorii bisericilor Patriarhul României „a adus în discuție și problema contemporană a secularizării care propune organizarea vieții individuale și sociale ca și cum Dumnezeu nu ar exista. De asemenea, o problemă la fel de importantă legată de secularizare este și criza spirituală a familiei contemporane.”

Ulterior, la întâlnirea cu Vladimir Putin, preşedintele rus le-a vorbit reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe despre rolul Bisericii în viaţa societăţii, în contextul unei „crize morale a valorilor”. Conform transcrieii de pe site-ul Kremlinului, Putin a deplâns persecuţiile religioase la care sunt supuşii creştinii în Orientul Mijlociu şi a vorbit mai ales despre situaţia din Siria. „Sper ca vizita pe care o faceţi în Rusia să încurajeze dialogul dintre biserici şi să întărească legăturile dintre ţările şi popoarele noastre”, a conchis liderul de la Kremlin.

Patriarhul Daniel, Vladimir Putin şi Kiril Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Patriarhul Daniel, Vladimir Putin şi Kiril Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
patriarhul Filaret de la Kiev şi militari ucraineni Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Patriarhul Daniel şi patriarhul Kiril Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Premierul britanic Theresa May la o conferință de presă
Topul celor mai bune fotografii Getty ale celor mai importante evenimente din 2018
Poveste ”magică” de sărbători. Cum a fost îndeplinită dorința unui copil, de Crăciun
Cum a ajutat George Bush sistemul medical din România, imediat după căderea lui Ceaușescu
Interviu exclusiv cu miliardarul Sanjeev Gupta. Marele proiect pe care îl are pentru România
Reportaj emoționant la televiziunea Arte despre o asistentă medicală care ”salvează vieți în România”. VIDEO
Europa ar putea fi "fără apărare" în faţa rachetelor care au anulat tratatul INF. Ce spun ruşii despre scutul de la Deveselu
Cristian Tudor Popescu
CTP, despre ieșirile furioase ale Serenei Williams, în finala US Open: „I-a dat cu stadionul în cap japonezei Osaka”
Povestea singurei femei chirurg din sud-estul Europei care face transplant de ficat
Povestea românului care a câștigat de 14 ori la loto. Ce formulă a descoperit
CTP, despre planul lui Tudorel Toader în Justiție: ”Acesta e obiectivul lui cel mai important”
SUA vor investi milioane de dolari în România, potrivit noului buget al Apărării. Reacţia Kremlinului
Ghidul oficial MAI: jandarmii nu au voie să lovească în cap sau să dea cu spray în faţă