Al Treilea Razboi Mondial poate fi declansat de o discheta defecta. Americanii folosesc tehnologie militara de muzeu

ICBM Minuteman

O tehnologie veche de 40 de ani e folosita inca in ziua de azi pentru a controla arme ce pot distruge omenirea. Suna ca scenariul unui film apocaliptic, dar e o simpla constatare a jurnalistilor americani.

Exista probabil un singur loc in lume unde se mai folosesc dischete de 8 inci: bazele de rachete nucleare ale Statelor Unite. Daca nu stiti ce e o discheta (floppy-disk) de 8 inci, e absolut normal: nu se mai folosesc nicaieri, nici macar in cele mai inapoiate tari, de mai bine de o generatie.

Sau mai bine zis, se credea ca nu se mai folosesc. Asta pana cand un reportaj CBS a dezvaluit ca o baza militara americana unde se gasesc 450 de rachete nucleare intercontinentale e controlata cu ajutorul unor calculatoare vechi de zeci de ani. Calculatoarele sunt mari cat un dulap iar datele se salveaza si se transfera pe dischete de 8 inci, care pot stoca chiar si pana la 6 megabiti de informatie.

De la dischete la cloud: cum ne salvam informatiile

Citește și
Tanc
Superoferta la lichidare de stoc: tanc la 75.000 si lansator de rachete la numai 300.000. Si asta nu e totul
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

E drept ca in 1972, cand au fost puse pe piata pentru prima data aceste dischete, era extrem de mult. In 2014 nu mai e chiar asa de mult, dar conducerea bazei aeriene Francis E. Warren din Wyoming nici nu se gandeste sa renunte la ele.

Potrivit reporterului, militarii care folosesc aceste calculatoare nici nu au mai vazut pana acum astfel de dischete. Datele copiate pe ele controleaza rachetele, care sunt echipate cu focoase nucleare si pot fi lansate oricand. Incarcatura lor este de zece ori mai mare decat cea a bombei atomice care a distrus Hirosima. Cu o simpla rasucire a unei chei, ofiterul de serviciu in ziua respectiva poate lansa 50 de rachete intercontinentale Minuteman-III deodata.

Generalii americani recunosc ca folosesc o tehnologie invechita – baza de rachete are nu doar calculatoare din anii ’70, ci si telefoane cu disc si alte aparate demne de un muzeu – dar spun ca au un motiv bun.

SUA se tem mai mult de un atac cibernetic decat de un atentat terorist

Aceste sisteme vechi ne ofera un grad extrem de inalt de securitate in fata amenintarilor cibernetice din ziua de azi”, spune generalul Jack Weinstein din fortele aeriene americane, citat de CBS. “Inginerii nostri IT au descoperit ca un asemenea sistem e extrem de sigur”.

De aceea calculatoarele bazei nucleare nici nu sunt conectate la Internet – desi oricum e putin plauzibil ca sistemele lor de operare ar permite asa ceva.

Rusia, tara slaba cu arme nucleare puternice

Problema e si mai acuta daca ne gandim ca Rusia ar putea detine chiar mai multe arme nucleare decat Statele Unite. Iar sistemele de control ale acestora probabil sunt la fel de depasite, daca nu chiar mai vechi. De pilda, rachetele intercontinentale sovietice R-36 sunt inca in dotarea fortelor militare ale Moscovei, desi dateaza din anii '60.
Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Peste 30 de rachete au fost lansate din Coreea de Nord vineri. Demonstratie de forta cu
Peste 30 de rachete au fost lansate din Coreea de Nord vineri. Demonstratie de forta cu "dedicatie" pentru SUA si Seul

Coreea de Nord a efectuat, vineri, un tir de 30 de rachete cu raza scurta de actiune, a anuntat agentia sud-coreeana Yonhap, citata de AFP.

Superoferta la lichidare de stoc: tanc la 75.000 si lansator de rachete la numai 300.000. Si asta nu e totul
Superoferta la lichidare de stoc: tanc la 75.000 si lansator de rachete la numai 300.000. Si asta nu e totul

O casa de licitatie vinde o flota completa de razboi. Asa ocazii, mai rar pe la licitatii. Site-ul BBC scrie ca Auctions America vinde colectia de razboi a lui Jacques M Littlefield, milionar ce a lucrat in industria calculatoarelor si a murit in 2009.

Putin, despre rachetele de tip nuclear de la Kaliningrad si
Putin, despre rachetele de tip nuclear de la Kaliningrad si "tara-sora si poporul-frate" din Ucraina

Rusia nu a stationat "pentru moment" rachete de tip nuclear in enclava Kaliningrad, a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin, reactionand fata de informatii publicate in presa germana, care au provocat ingrijorari in Europa, relateaza AFP.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.