Al Treilea Razboi Mondial poate fi declansat de o discheta defecta. Americanii folosesc tehnologie militara de muzeu
O tehnologie veche de 40 de ani e folosita inca in ziua de azi pentru a controla arme ce pot distruge omenirea. Suna ca scenariul unui film apocaliptic, dar e o simpla constatare a jurnalistilor americani.
Exista probabil un singur loc in lume unde se mai folosesc dischete de 8 inci: bazele de rachete nucleare ale Statelor Unite. Daca nu stiti ce e o discheta (floppy-disk) de 8 inci, e absolut normal: nu se mai folosesc nicaieri, nici macar in cele mai inapoiate tari, de mai bine de o generatie.
Alegeri 2024
11:12
Purtătorul de cuvânt al PSD: Trăim sfârşitul istoriei, aşa cum o ştiam şi ne-o imaginam pentru noi şi copii
11:08
Călin Georgescu, de la campanie pe TikTok la numărul 1 la prezidențiale. Declarațiile care l-au calificat prorus
10:59
Cum explică specialiștii victoria surprinzătoare a lui Călin Georgescu în primul tur: Exista o dorinţă de vot revanşard
10:44
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi
Sau mai bine zis, se credea ca nu se mai folosesc. Asta pana cand un reportaj CBS a dezvaluit ca o baza militara americana unde se gasesc 450 de rachete nucleare intercontinentale e controlata cu ajutorul unor calculatoare vechi de zeci de ani. Calculatoarele sunt mari cat un dulap iar datele se salveaza si se transfera pe dischete de 8 inci, care pot stoca chiar si pana la 6 megabiti de informatie.
De la dischete la cloud: cum ne salvam informatiile
E drept ca in 1972, cand au fost puse pe piata pentru prima data aceste dischete, era extrem de mult. In 2014 nu mai e chiar asa de mult, dar conducerea bazei aeriene Francis E. Warren din Wyoming nici nu se gandeste sa renunte la ele.
Generalii americani recunosc ca folosesc o tehnologie invechita – baza de rachete are nu doar calculatoare din anii ’70, ci si telefoane cu disc si alte aparate demne de un muzeu – dar spun ca au un motiv bun.
SUA se tem mai mult de un atac cibernetic decat de un atentat terorist
“Aceste sisteme vechi ne ofera un grad extrem de inalt de securitate in fata amenintarilor cibernetice din ziua de azi”, spune generalul Jack Weinstein din fortele aeriene americane, citat de CBS. “Inginerii nostri IT au descoperit ca un asemenea sistem e extrem de sigur”.
De aceea calculatoarele bazei nucleare nici nu sunt conectate la Internet – desi oricum e putin plauzibil ca sistemele lor de operare ar permite asa ceva.
Rusia, tara slaba cu arme nucleare puternice
Problema e si mai acuta daca ne gandim ca Rusia ar putea detine chiar mai multe arme nucleare decat Statele Unite. Iar sistemele de control ale acestora probabil sunt la fel de depasite, daca nu chiar mai vechi. De pilda, rachetele intercontinentale sovietice R-36 sunt inca in dotarea fortelor militare ale Moscovei, desi dateaza din anii '60.