A aflat din "Lista lui Schindler" ca tatal ei a ucis zeci de mii de evrei intr-un lagar nazist
Himmler, Goering, Goeth, Hoess - acestea sunt nume care inca starnesc amintiri ingrozitoare ale perioadei naziste in Europa. Astazi, urmasii lor traiesc cu o povara greu de descris.
Cum ar fi sa te trezesti intr-o zi ca din gradina din spatele casei familiei tale puteai intra direct pe portile iadului Auschwitz, sau sa descoperi dintr-un film ca tatal tau a fost un criminal de razboi?
BBC a dat peste urmasii a 4 dintre cei mai de temut oameni din armata nazista. Descendentii lui Himmler, Goering, Goeth si Hoess traiesc astazi si resimt o povara ingrozitoare. O povara a numelui pe care nu o vor putea sterge niciodata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cand era copil, mama lui Rainer Hoess i-a prezentat cateva fotografii cu tatal sau jucandu-se in curtea casei familiei. El a aflat apoi ca acea curte ducea direct in Auschwitz, iadul numit "lagar" in care au fost ucisi aproximativ 1.1 milioane de oameni in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial."
"Bunicul sau era Rudolf Hoess, primul comandant din Auschwitz (nu Rudolf Hess, deputatul nazist), iar tatal sau obisnuia sa se joace mereu cu jucarii luate din lagarul de concentrare.", scrie BBC.
Rainer numeste si astazi drumul dinspre curtea sa catre Auschwitz drept "poarta iadului": "Este greu de explicat aceasta vina, desi nu e una pe care trebuie sa o port eu. Dar o port. O port cu mine, in minte. Mi-e rusine de ce a facut bunicul meu miilor de familii. Ma intreb: trebuiau sa moara? Eu traiesc. Eu de ce traiesc?"
Astazi, Rainer nu-si mai vorbeste cu tatal sau, despre care spune ca si-a pastrat "ideologia cu care a crescut.
Si Katrin Himmler traieste o poveste similara. Ea este urmasa lui Heinrich Himmler, seful SS si al Gestapoului in perioada nazista, considerat "arhitectul cheie al Holocaustului", dupa cum noteaza BBC.
"E o povara grea sa ai pe cineva ca el in familie.", spune Katrin, care a incercat sa "aduca ceva pozitiv" in numele familiei, scriind cartea "Fratii Himmler"
"Nu mai simt nevoia sa-mi fie rusine de legaturile cu familia. Am facut tot posibilul sa ma distantez de acest lucru si sa il pot critica"
Katrin a aflat apoi ca si bunica sa a fost nazista convinsa. Mai mult, a descoperit ca bunica sa trimitea pachete unui criminal de razboi condamnat la moarte: "Mi-a facut greata asta".
Monika Hertwig este un alt personaj descoperit de BBC. Ea era numai un prunc atunci cand tatal ei, Amon Goeth era condamnat la moarte si spanzurat pentru uciderea a zeci de mii de evrei.
Goeth era comandantul lagarului Plaszow, insa Monika a fost ferita de familie de adevarul despre tatal sau.
Desi mama sa a recunoscut apoi ca "are un tata care a ucis 'cativa' evrei", adevarul total l-a aflat in cel mai crunt mod. La cinema. Lansarea filmului "Lista lui Schindler" a fost cel mai greu test din viata Monikai, "care a iesit din cinema in stare de soc", scrie BBC.
Bettina Goering, nepoata succesului desemnat de Adolf Hitler, Hermann Goering, a simtit nevoia sa ia masuri drastice ca sa-si rezolve probleme cu trecutul. BBC scrie ca "ea si fratele ei au ales sa fie sterilizati".
"Da, am facut asta impreuna, ca sa nu mai fie niciun Goering", povesteste Bettina astazi.