2008-2009. Summitul NATO trece, vine criza economica iar romanii fac rand pentru Dansul Pinguinului

×
Codul embed a fost copiat

Intram in recesiune economica, vanzarile scad si incep concedierile. Romania castiga 9.700 km² de platou continental in Marea Neagra. Odata cu votul uninominal, campaniile electorale devin tot mai spectaculoase, uneori chiar hilare.

 

<<< Citeste si 2004-2007: intram in NATO si UE cu Elodia, Tanacu si un presedinte suspendat

 

In februarie 2008 Kosovo isi declara unilateral independenta, eveniment care imparte tarile lumii in doua. Tari precum SUA, Germania, Franta sau Marea Britanie recunosc imediat independenta Republicii Kosovo. Romania sustine integritatea statului sarb, alaturi de tari ca Rusia, Grecia sau Spania.

Citește și
Nicolae Bogdan Buzăianu
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Si tot in aceeasi luna incepe productia de telefoane in fabrica Nokia de la Jucu, langa Cluj. Vizitata de presedinte si premier, mandria industriei romanesti, una din cele mai "verzi" cladiri din lume, fabrica se inchide brusc 4 ani si jumatate mai tarziu. In ciuda asigurarilor date de Nokia cum ca investitia din Romania nu va fi afectata de criza. 2200 de oameni raman fara serviciu.

 

retrospectiva 2008-2009

Aprilie 2008. Summitul NATO la Bucuresti aseaza Romania la masa cu cele mai mari puteri militare ale lumii.
Preşedintele Băsescu îl invită pe George W. Bush să viziteze limita estică a alianţei, adică litoralul Marii Negre. Romania este pentru cateva zile in centrul atentiei intregii lumi. Familiile prezidentiale Putin si Bush iau masa cu familia prezidentiala Basescu.

 
Iunie 2008. Sistemul votului uninominal este folosit pentru prima data in Romania, la alegerile locale.
Emil Boc ajunge primar la Cluj, Radu Mazare la Constanta, in timp ce la Bucuresti independentul Sorin Oprescu castiga in fata lui Vasile Blaga. In tara, cele mai multe primarii le castiga PSD, urmat de PDL, PNL si UDMR.

retrospectiva 2008-2009

Fanii fotbalului nu au mari motive de bucurie. In 2008 Romania rateaza calificarea in sferturi la Campionatul European de Fotbal. Nationala noastra pierde cu 0 la 2 in fata Olandei si romanii privesc la televizor cum Spania castiga pentru a doua oara titlul european. Dar tot in aceasta perioada incepe si ascensiunea celui mai iubit fotbalist roman al ultimilor ani, Vlad Chiriches. Dupa un an la Benfica, acesta se intoare in tara si in 2009 aduce echipa sa, International Curtea de Arges, in Liga 1. Restul - e istorie. 

August 2008. Medalii putine pentru Romania la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Alina Dumitru este vicecampioana la Judo, Constantina Dita Tomescu ia aurul la maraton. Tot aur si la canotaj feminin si un bronz la 8+1. La gimnastica feminina luam bronz pe echipe iar Sandra Izbasa reuseste la individual sa castige aurul la sol. Scrima ne mai aduce doua medalii, prin Mihai Covaliu care ia bronzul la sabie si prin Ana Maria Branza - argint tot la sabie.

Vezi aici infograficul cu toate evenimentele celor 24 de ani

Septembrie 2008. Banca Lehman Brothers se prabuseste, eveniment considerat momentul zero al crizei economice.

Ca intr-un joc de domino, institutiile financiare se prabusesc una dupa alta, transmitand o unda de soc in toate domeniile economiei. Mari companii multinationale, uzine de masini cu cifre de afaceri colosale si firme de dimensiuni medii si mici cad victime ale crizei, lasand cateva milioane de oameni fara un loc de munca. In Romania primele concedieri le fac Bechtel, Azomures si Dacia. Uzina de la Mioveni isi opreste productia in cateva randuri din cauza scaderii vanzarilor.

Pe 14 septembrie, marele actor Stefan Iordache trece in nefiinta, rapus de o boala incurabila. In acelasi an, Romania isi ia ramas bun si de la alte personalitati, precum Colea Rautu, George Pruteanu, Sabin Balasa sau Anca Parghel.

Poti vedea acest material si in varianta video!

Vin insa si vestile bune. Stirile PROTV castiga Emmy Award News la New York pentru reportajele campaniei “Tu stii ce mai face copilul tau?” Era pentru prima oara cand o televiziune din Europa de Est primea o astfel de distinctie, insa nu era prima nominalizare la aceste premii. In 2007, Stirile Protv fusesera nominalizate la Emmy pentru reportajul “Tibetani la granita chineza”.

Noiembrie 2008. Dincolo de ocean, Barack Obama devine primul presedinte afro-american al SUA. Fost senator de Illinois, democratul Barack Obama ajunge la Casa Alba cu sloganul mobilizator “Yes, we can!” (Da, putem!) si cu promisiunea de a pune capat razboiului din Irak.

Poti vedea evenimentele si in infograficul interactiv!

Si tot in luna noiembrie in Romania au loc pentru prima data alegeri parlamentare dupa sistemul votului uninominal. PSD si PD-L isi revendica ambele victoria, inainte sa depuna armele si sa isi anunte colaborarea pentru formarea guvernului. Teodor Stolojan refuza pentru a doua oara postul de premier, asa ca Traian Basescu il numeste in functie pe Emil Boc.

retrospectiva 2008-2009

In plina criza economica, Romania incheie un an dificil si spera ca lucrurile sa se indrepte in 2009. Din pacate tara intrase in recesiune, iar greul abia incepea. Inainte sa plece de la Palatul Victoria, guvernul Tariceanu transforma taxa auto in taxa de mediu si o tripleaza. Nemultumiti, romanii ies in strada.

2009

Februarie 2009. Suprafata Romaniei se mareste. 
Curtea Internationala de Justitie de la Haga hotaraste ca Romania sa primeasca 79,34 % din platforma continentala situata in largul Insulei Serpilor si, implicit, dreptul de a exploata resursele de petrol si gaze naturale din subsol. Tribunalul de la Haga a dat castig de cauza Romaniei in detrimentul Ucrainei, care ramane cu 20,26% din suprafata disputata.

retrospectiva 2008-2009

Aprilie 2009. Gigi Becali este arestat pentru 29 de zile.

In cursul acestui an aceeasi soarta o au si alte persoane importante, precum omul de afaceri Puiu Popoviciu sau Cornel Penescu. Mesajul Justitiei este clar: in Romania nimeni nu mai este intangibil. Gigi Becali iese din arest si isi ia in primire postul de europarlamentar, la fel ca mezina presedintelui, Elena Basescu.

retrospectiva 2008-2009

Pe 25 iunie 2009 regele muzicii pop Michael Jackson moare in urma unei supradoze de Demerol. Vestea face inconjurul lumii si apar zeci de teorii care speculeaza cu privire la modul cum a murit artistul.

Vezi aici retrospectiva video

retrospectiva 2008-2009

August 2009. Madonna concerteaza la Bucuresti. Spectactatorii sunt inecati intr-un praf greoi. La sfarsitul spectacolului, Madonna face cateva remarci menite sa atraga atentia asupra rasismului din Romania, starnind un val de fluieraturi din partea spectatorilor romani.

13 octombrie 2009. Guvernul Boc este demis prin motiune de cenzura
Dupa demitere, Presedintele Basescu uimeste pe toata lumea insarcinandu-l tot pe Emil Boc sa formeze un nou guvern, care va purta numele de “Boc 2”. Vor mai urma si altele.

retrospectiva 2008-2009

Octombrie 2009. Premiu Nobel pentru Hertha Muller
Scriitoarea de origine romana Herta Muler primeste Premiul Nobel pentru Literatura. Comisia o recompenseaza astfel pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”. Un alt roman mai apreciat peeste granite decat in tara este regizorul Corneliu Porumboiu, care in acelasi an ia doua premii la Cannes pentru "Politist, adjectiv". Pentru romani, acesta e cunoscut mai degraba drept filmul in care se mananca ciorba in tacere minute intregi. 

retrospectiva 2008-2009

 

Noiembrie 2009. Apare clipul in care Basescu pare ca loveste un copil
Autenticitatea imaginilor este verificata de experti, insa cu rezultate contradictorii. Presedintele sustine ca imaginile au fost trucate de adversarii sai politici. Nestiind pe cine sa creeada, romanii retin o singura fraza, devenita folclor: “Rusine sa-ti fie, Dinu Patriciu!”

retrospectiva 2008-2009

In seara dinaintea alegerilor, confruntarea finala dintre cei trei candidati la presedintie capata proportiile unui spectacol. Traian Basescu este neconvingator atunci cand neaga ca ar fi lovit copilul, dar scoate la iveala faptul ca Mircea Geoana il vizitase pe Sorin Ovidiu Vantu cu o seara inainte. La randul sau, Crin Antonescu socheaza pe toata lumea spunand ca modelul sau in viata este cantaretul Tudor Chirila, lucru cel putin bizar in conditiile in care Chirila este mai tanar cu 15 ani decat Antonescu.

6 decembrie 2009. Traian Basescu este reales presedinte
Actul final al spectacolului electoral apare in ziua alegerilor prezidentiale, cand rezultatele partiale ale il fac pe Mircea Geoana sa exalte de bucurie. Crezand ca a castigat cursa electorala, Geoana se grabeste sa ii multumeasca sotiei pentru sprijin, lansand o alta expresie devenita folclor: ”Mihaela, dragostea mea!”

retrospectiva 2008-2009

In acelasi timp, Traian Basescu sustine si el ca a castigat, iar numaratoarea finala a voturilor ii da dreptate. Dupa juramant, presedintele il desemneaza premier tot pe Emil Boc si un nou cabinet se formeaza: Boc 3.

Tot in aceasta perioada apare un nou dans care devine viral: Dansul Pinguinului. Il danseaza pana si premierul Boc. Asa ca Romania nu-si revine din criza, dar macar se relaxeaza.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.