2004-2007: Intram in NATO si in UE cu Tanacu, Elodia si un presedinte suspendat

×
Codul embed a fost copiat

 Intre 2004 si 2008, Romania a intrat, in sfarsit, in NATO si in Uniunea Europeana si a ajuns la mult asteptatul boom economic.

Nu pentru ca ne puseseram brusc pe treaba. Cresterea a venit din exodul romanilor si din speculatiile imobiliare care aveau, curand, sa aduca si criza. Chiar si asa, tara a crescut spectaculos. Am invatat sa facem credite, sa cheltuim, sa ne plimbam si sa ne construim case.

Descopera ultimii 24 de ani de istorie ai Romaniei intr-un infografic interactiv. CLICK AICI

2004 a fost probabil unul dintre anii post decembristi cei mai bogati in evenimente. Este anul care da startul marelui exod al romanilor catre vest: constructori, capsunari, bone, ospatari si femei de serviciu muncesc pe branci la straini ca sa poata trimite acasa un ban si un pachet de Craciun. Si tot acum, Romania descopera socata povestea celor peste o suta de mii de copii, abandonati in tara de parintii lor plecati in strainatate.


Gigi Becali isi ia un partid de buzunar
Intr-o tara bogata, cu oameni saraci, miza electorala e uriasa. Dupa 4 ani, in care PSD a fost la putere, incepe sa se contureze o coalitie care promite "dreptate si adevar". Inca din ianuarie apar primele miscari pe frontul politic. Gigi Becali simte ca are inspiratie divina si bani destui sa readuca la viata un partid mic si fara sanse de viitor.

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Devenit o figura publica in 2001, finantatorul echipei de fotbal Steaua Bucuresti a decis trei ani mai tarziu sa intre si in politica. Becali a preluat un partid de buzunar, PNG, pe care l-a ridicat atat gratie popularitatii sale cat si a sumelor investite in partid. In 2007, PNG avea 18% in sondaje, dar la alegeri nu a depasit niciodata 2.5%.

In paralel, nou creata alianta PNL-PD e inscrisa oficial si se pregateste de lupta electorala. Din virful ierarhiei PD, Traian Basescu da primele semne ca vrea sa scrie el regulile jocului si renunta fara remuscari la Petre Roman.


Romania si restul lumii, o relatie love/hate
Imaginea noastra in lume continua sa se deterioreze. In februarie, Amnesty International atrage atentia asupra unei alte mizerii pe care noi n-o constientizam: Exterminarea la care sunt supusi in sanatorii romanesti - bolnavii psihic, iar baroana Emma Nicholson identifica principalul fenomen care impiedica tara sa avanseze: coruptia. Si trage de urechi guvernul PSD.

Guvernul PSD face valuri, acordind companiei americane Bechtel contractul pentru constructia autostrazii Brasov- Bors fara licitatie. Doar ne pregateam de intrarea in NATO.

In martie 2004, Romania descopera cu groaza ca terorismul s-a apropiat de ea periculos de mult. La Madrid, reteaua feroviara este tinta unui atac cu bombe in care au pierit 200 de oameni si alti 1000 au fost raniti. Printre ei multi romani, care se aflau in tren, spre locul lor de munca.

Vezi retrospectiva in varianta VIDEO


Intram in NATO: americanii ne vor apara de oricine, afara de noi insine
Terorismul devine deci o realitate pentru romani, asa ca momentul intrarii in NATO vine pentru unii cu un oftat de usurare. Invitata sa intre in Alianta in 2002 de insusi presedintele Statelor Unite George W. Bush, Romania adera oficial in 2004.

Multi spun insa ca am platit un pret prea mare: implicarea in doua razboaie – Afganistan si Irak . Chiar si asa, am intrat cu arme si bagaje in NATO, fericiti ca de-acum americanii ne vor proteja si ca toate problemele noastre vor disparea.


Explozia de la Mihailesti
Euforia va tine insa putin. Pe 24 mai, tragedia de la Mihailesti pune pe ganduri o tara intreaga. Accidentul unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu duce la una din cele mai mari tragedii din istoria postdecembrista: 18 morti, dintre care 7 pompieri si 2 jurnalisti sositi ulterior la fata locului. NATO nu ne poate apara de propriile noastre bombe cu ceas, care ne ameninta pe soselele tarii.

In urma catastrofei au iesit la iveala grave disfunctii institutionale. Lumea politica isi are insa propria viata si cercul puterii se rostogoleste mai departe, parca neafectat de neregulile pe care le genereaza si le intretine. Pe 6 iunie, romanii si-au ales primarii. PSD obtine cel mai mare număr de mandate, urmat de PNL-PD. La Bucuresti se da lupta cu cea mai mare miza: PSD il impinge in fata pe Mircea Geoana, care pierde in fata lui Traian Basescu din opozitie.


Dacia Logan, povestea romaneasca de succes
In iunie 2004 e prezentata la Paris Dacia Logan. Primul model Dacia lansat dupa preluarea uzinelor de catre Renault in 1999 devine rapid un succes international. Prezentat drept “masina de 5000 euro”, Logan-ul va costa in final mai mult, dar asta nu va impiedica Dacia sa vanda peste un milion de masini, devenind povestea de succes a economiei romanesti.


Ca sa avem unde face rate pentru un Logan, bancile incep sa vina in Romania. Iar cele care pana acum aveau doar sedii centrale, incep si ele sa coboare in cartiere, si printre alimentarele si chioscurile de la parterul blocurilor se deschid una dupa alta sucursale bancare. Incet, incet, romanii descopera creditele pentru case si masini, care devin mai accesibile. Acum se pun bazele investitiilor imobiliare care vor exploda in urmatorii 3 ani.

Traian Basescu si Alianta D.A. ajung la putere

In toamna, pe scena Romaniei incepe o noua telenovela: cea electorala! “Draga Stolo” renunta la cursa pentru presedintia Romaniei si, printre lacrimi si sughituri, Traian Basescu preia rolul de candidat al opozitiei in cursa pentru presedintia tarii. Nici pana astazi, romanii care au privit aceasta scena cu sufletul la gura, n-au inteles daca lacrimile au fost sincere, sau doar o stratagema politica. Cert este ca sociologii au cazut de acord: Basescu avea mai multe sanse decat Stolojan sa devina iubit. Si ales.

 

 

In acelasi timp, PSD constientizeaza ca tara s-a saturat de Iliescu si intra in lupta cu Adrian Nastase. Vechile promisiuni pesediste de protectie sociala concureaza cu promisiunea unei relansari economice, cu masuri liberale.

Dar exit-poll-urile din turul doi arata o Romanie impartita in 2 tabere: Ambii candidati par sa castige cate 50% din voturile noastre. Ambii sarbatoresc victoria. Dupa o noapte si o zi de asteptare, candidatul PSD isi recunoaste sportiv infrangerea. Basescu ajunge la Cotroceni, Tariceanu la Palatul Victoria. La final de mandat, Iliescu face un gest controversat: il elibereaza pe Miron Cozma, condamnat pentru mineriade - dar la presiunea opiniei publice revoca decretul de gratiere, iar Cozma e din nou inchis.

Romanii incheie 2004 cu privatizarea anului: statul roman vinde ieftin austriecilor de la OMV, cea mai mare companie romaneasca- Petrom- cu tot cu rezervele sale estimate la 1 miliard de barili. E o vinzare controversata, dar si un semnal ca Romania a deschis poarta multinationalelor.


Rapirea jurnalistilor in Irak, scandalul anului 2005
Dar linistea romanilor e spulberata in 2005 cu o veste bomba: trei ziaristi romani sunt rapiti in Bagdad in martie iar cazul devine rapid un scandal national. Rapitorii cer retragerea trupelor romanesti sau trei milioane de dolari – nu se stie precis care din cele doua e revendicarea reala. In final, ostatecii sunt eliberati, nu se stie cum, dupa 55 de zile de captivitate.

In rol de vinovat – Omar Hayssam, un controversat om de afaceri sirian. In rol de salvator – presedintele Basescu, care imbraca, la nevoie, uniforma militara.

Vezi aici filmul evenimentelor:

Dezastre: Geoana, domnul Lazarescu, inundatii
In politica au loc schimbari de imagine: PSD se leapada de Ion Iliescu. Mircea Geoana devine presedintele partidului, cu o majoritate insemnata. Luna mai aduce recunoastere cinematografiei romanesti. La Cannes, regizorul Cristi Puiu face valuri cu "Moartea domunului Lazarescu", si castiga "Un Certain Regard".

Si apoi, vine potopul. Inundatii cumplite transforma Romania intr-o tara de sinistrati. Iar cine a vrut, a sarit in ajutor. Romanii incep sa-si puna serios problema schimbarilor climatice cand constata ca 2005 este anul recordurilor absolute la tornade.

Vezi retrospectiva in varianta VIDEO


Cazul Tanacu: Romania se intoarce in Evul Mediu


Si tot vara lui 2005 scoate la iveala adevaruri cutremuratoare: o tanara,care a cautat alinare la manastire a murit in chinuri, victima a unor practici medievale.

O maicuta de la manastirea Tanacu din judetul Vaslui e crucificata si lasata sa moara de foame si de sete in cadrul unui ritual de exorcizare. Un preot si patru maicute ajung dupa gratii iar povestea socheaza opinia publica internationala, mai ales dupa ce Cristian Mungiu face un film pe baza ei, “Dupa dealuri”.

Iata ce fac azi protagonistii cazului Tanacu:

Si de parca nu paream destul de inapoiati, Europa ne mai da o palma: guru Gregorian Bivolaru, liderul Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut, haituit de autoritatile romane pentru ca a corupt minore, obtine azil in Suedia.


Intra in circulatie leul nou si puternic
Iulie aduce romanilor o schimbare majora: denominarea. Moneda nationala pierde 4 zerouri, ca un prim pas pentru trecerea la euro, dar si pentru simplificarea tranzactiilor. Leul nou, supranumit popular “ron” sau “leu greu”, intra in circulatie in paralel cu leul vechi de la 1 iulie iar de la 1 ianuarie 2007 e singura moneda oficiala in Romania.

Romanii descopera placerea de a cheltui bani imprumutati. In 2005, peste 60% dintre romani au credite de consum. Tot mai multi isi fac credite pentru masini, concedii si case. Consumul, constructiile si marii investitori straini relanseaza practic economia tarii. Insa furia progresului se intoarce impotriva noastra: vanzarile uriase de masini duc la ambuteiaje interminabile. Piata imobiliara explodeaza: locuintele se scumpesc de pe o zi pe alta. Se construieste peste tot, haotic, fara infrastructura, iar efectele sunt pe termen lung, ireparabile. 


Epidemia de gripa aviara, molima de spaga
Toamna lui 2005 aduce molima: gripa aviara. Virusul H5N1 a declansat isterie: romanii s-au vaccinat cu furie, au omorat pasari si au falimentat producatorii de carne si oua.

 
O epidemie declansata in 2004 in Extremul Orient ajunge in toamna lui 2005 si la noi, provocand una dintre cele mai mari panici post-decembriste. Desi niciun roman nu a decedat, numarul cazurilor de infectie cu virusul H5N1 fiind mic, isteria a dus la o serie de fraude de mari proportii cu false dezinfectii.

Cu toata molima, romanii se bucura de bani. Nu fiindca economia tarii merge brici, ci cu ajutorul celor care pleaca in valuri la munca in strainatate. In 2005, emigrantii au trimis acasa 4,3 miliarde de euro, cu aproape 1,5 miliarde mai mult decat in 2004. Aproape jumatate din aceste miliarde au fost trimise "cu sacosa", bani cash, prin intermediul rudelor si ai soferilor de autocare.

Peste 2 milioane de romani muncesc in strainatate, majoritatea la negru. Multi nu au curajul sa vina acasa, fiindca viza de munca ramane o problema - granitele sunt deschise mai degraba pentru turisti. Insa 65% din banii care vin acasa sunt folositi la cumparaturi. Iar restul de 35% devin investitii. Maramuresenii, plecati cu traista-n bat, in Spania, Italia si Franta, la munci grele, devin celebri cand se apuca sa-si construiasca vile mari si frumoase. Oficial ne merge bine:

 

Incepe anchetarea fostului premier Nastase
La inceputul lui 2006 viata politica e zguduita de un scandal enorm: procurorii anti-coruptie il ancheteaza pe Adrian Nastase. Fostul premier si sotia sa sunt cercetati pentru coruptie si plimbati la DNA intr-o afacere incurcata cu terenuri si termopane, “Dosarul Tamara”.

In martie Nastase isi da demisia din fruntea Camerei Deputatilor si, chiar daca ulterior va fi achitat in acest doar, in cele din urma ajunge dupa gratii in 2012 pentru alte acuzatii.

Vezi retrospectiva in varianta VIDEO


Romanii descopera goana dupa reduceri
In 2006 mall-urile si supermarketurile se deschid unul dupa altul si iau mintile romanilor. Retailerii din vest isi depasesc cu mult planurile de vanzari intr-o Romanie in care creste puterea de cumparare si odata cu ea nivelul de trai.

Concurenta dintre banci le face sa goneasca ele dupa clienti, face creditele ipotecare tot mai accesibile, iar perspectiva intrarii in UE in prima zi a lui 2007 transforma Romania in atractia imobiliara numarul unu pentru investitorii straini. Iar tara plinge de emotie in fata televizoarelor, la emisiunea “Dansez pentru tine”, lansata in 2006.

Stagiul militar obligatoriu, eliminat
Romania plange insa si de bucurie in octombrie, cand se elimina oficial armata obligatorie. Neoficial, tinerii fentau demult Armata Romana. Mai ales ca nici aceasta nu prea avea nevoie de racani, ci de profesionisti pentru operatiunile din Afganistan si Irak.

De altfel, la 27 aprilie 2006 primul soldat roman cade in Irak, la Nasiriya. Familia lui Bogdan Hancu plateste scump razboiul altora. Anul e plin de pierderi grele: ramanem mai saraci fara Gica Petrescu, Laura Stoica, Cristian Nemescu si Silviu Brucan.


Romania intra in Uniunea Europeana
1 ianuarie 2007 schimba istoria Romaniei. Ca sa demonstreze ca pentru noi, romanii, nu mai exista granite, PROTV a transmis stirile de la Bruxelles. “Revelionul Integrarii” le-a adus romanilor libertatea de a calatori in Europa doar cu buletinul. Aderarea la UE nu a adus insa bogatia peste noapte, asa cum sperau multi, iar “Revelionul Integrarii” a stat sub semnul conflictului politic intern intre presedinte si premier.

Deschiderea granitelor coincide si cu intoarcerea in tara a unor vestigii dacice: Si tot intrarea in Europa marcheaza sfarsitul miliardarilor de carton: primul roman apare in vestitul Top Forbes - Ion Tiriac. Filmul romanesc este si el primit cu onoruri in vest, datorita lui Cristian Mungiu care ia Palme d'Or la Cannes pentru “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.


Presedintele, suspendat de Parlament
In primavara conflictul dintre PNL si PD explodeaza. Ministrii democrati sunt scosi din Guvern la 1 aprilie iar pe 19 Parlamentul il suspenda pe Traian Basescu din functia de presedinte cu 332 de voturi, acuzandu-l ca a incalcat Constitutia. Romanii sunt chemati la referendum, unde trei sferturi dintre cei care voteaza spun “nu” demiterii presedintelui.

Glorios, sau nu, Basescu se reinstaleaza la Cotroceni. Dezamagirea romanilor fata de politicieni, se reflecta si in europarlamentarele din toamna - cu cea mai scazuta prezenta din istoria post decembrista a romaniei: 29,4% Absenteism si mai mare la referendumul pentru votul uninominal, care nu poate fi validat, dupa ce doar un sfert din alegatori se prezinta.

Insa pe plan economic, romanilor le merge tot mai bine. Miliarde de euro intra in tara: prin romanii care muncesc in strainatate, dar si prin investitori de calibru, iar pentru multi romani visul de a trai ca-n vest se implineste. In iulie, Euro scade la 3,1 lei, iar salariile par chiar multumitoare.

Vezi retrospectiva in varianta VIDEO


Incepe cazul Elodia
Evenimentul anului este - de departe - disparitia Elodiei! Povestea despre o avocata de negasit, cu un sot politist retinut si anchetat - ramane peste ani un mister - sau crima perfecta, inspirata dintr-un film american cu Anthony Hopkins - depus si el ca proba la dosarul Elodia.

Disparitia misterioasa a avocatei Elodia Ghinescu continua si azi sa faca valuri in mass-media. Desi sotul ei, politistul Cristian Cioaca, a fost in final condamnat pentru crima in 2013, Elodia nu a fost gasita niciodata iar cazul continua sa ridice semne de intrebare. Numele Elodiei a devenit in acesti an hit, prajitura, subiect de scenarii de film si in sfarsit - marca inregistrata. Normal, hitul anului era "In lipsa mea"

Se incheie astfel 4 ani tumultosi din viata romanilor, cu pierderi dar si castiguri enorme. Cel mai important castig: drumul hotarat spre Occident, in ciuda scurtelor episoade de reintoarcere la Evul Mediu.

 

Vezi retrospectiva in varianta VIDEO

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.