1 din 5 tineri renunta la scoala dupa majorat. Romania, pe podiumul european la abandonul scolar
Statisticile Uniunii Europene arata ca tinerii, si mai ales tinerele, din tara noastra renunta la studii intr-o proportie ingrijoratoare.
Potrivit celor mai recente cifre prezentate de Eurostat, suntem intre primele 3 state UE in privinta abandonului scolar timpuriu. Mai precis, conform cifrelor de anul trecut, 18,9% dintre tinerii romani intre 18 si 24 de ani renunta la studii. In Uniunea Europeana ne depasesc doar Spania (20,3%) si Malta (20,1%), iar in toata Europa, Turcia (36,6%) si Islanda (19,3%).
Suntem insa pe locul 1 atunci cand e vorba de abandonul scolar in randul fetelor – 18,3%, o rata peste cea inregistrata in Malta, Spania ori Bulgaria. Mai ingrijorator, abandonul scolar este in crestere, singurul an cand s-au inregistrat cifre mai mari fiind 2010, in vreme ce in restul Europei – chiar si in Bulgaria – tendinta este de scadere. De asemenea, un procent semnificativ dintre acesti tineri nu doresc sa munceasca dupa ce au renuntat la scoala.
Cel mai nou raport de tara pentru Romania al Comisiei Europene, datand din februarie, da vina pentru aceasta situatie pe politicile oficiale. „Rata de parasire timpurie a scolii ramane la un nivel ridicat din cauza acordarii unei atentii insuficiente actiunilor de depistare si prevenire timpurie, a saraciei si a unui grad scazut de disponibilitate a programelor corective.
Rata de parasire timpurie a scolii este mult mai ridicata in randul locuitorilor din mediul rural (a se vedea sectiunea 3.3), al populatiei de etnie roma si al copiilor cu nevoi speciale. Sprijinul acordat parintilor si profesorilor care lucreaza cu elevi aflati in situatii de risc ridicat este insuficient. Punerea in aplicare a strategiei privind reducerea parasirii timpurii a scolii, adoptata in 2015, inregistreaza intarzieri. Programele „a doua sansa” nu iau pe deplin in considerare varietatea si amploarea nevoilor. Sistemul informatic integrat pentru educatie, care include indicatori specifici pentru parasirea timpurie a scolii, nu este inca pe deplin functional.”
Potrivit aceluiasi raport de tara, cel mai mare procent de abandon scolar timpuriu se inregistreaza in regiunile nord-est si sud-est, iar cel mai redus, in sud-vest si vest.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, Comisia Europeana, ue, abandon scolar, raport de țară,
Dată publicare:
17-03-2016 15:27