Zeci de bărbați din Sri Lanka, răpiți de pe stradă, torturați și violați. Guvernul ridică din umeri
Peste 50 de bărbați din minoritatea etnică Tamil, care încearcă să obțină azil politic în Europa, acuză autoritățile din Sri Lanka că i-au supus la violuri și tortură.
Ei au fost acuzați că ar fi încercat să reorganizeze un grup rebel, implicat în războiul civil care s-a încheiat în urmă cu opt ani. Cu toate acestea, victimele susțin că abuzurile au avut loc în primele șase luni ale anului 2016.
Aceștia au acceptat să le mărturisească suferințele jurnaliștilor de la Associated Press, cărora le-au permis și să le fotografieze cicatricile de pe picioare și spate.
De exemplu, un bărbat a mărturisit că ar fi fost ținut, timp de 21 de zile, într-o cameră întunecoasă, unde ar fi fost violat de 12 ori, ars cu țigări, bătut cu sârme din fier și atârnat cu capul în jos.
Un altul spune că a fost răpit din locuință, dus la o închisoare, după care închis într-o cameră de tortură, echipată cu frânghii, găleți de apă și care avea urme de sânge pe pereți. Un al treilea bărbat mărturisește că devenise, chiar, obișnuit cu țipetele.
Autoritățile neagă
Cei mai mulți dintre ei au fost legați la loc, atunci când au fost duși în centre de detenție, iar răpitorii lor s-au prezentat drept membri ai Departamentului de Investigații Criminale, o divizie de poliție care cercetează infracțiuni grave. Cu toate acestea, după uniformele pe care le purtau, aceștia păreau să fie soldați.
Pe de altă parte, autoritățile din Sri Lanka neagă aceste informații. Într-un interviu, comandantul armatei, lt.gen Mahesh Senanayake a susținut că „nici armata și nici poliția n-au fost implicate”.
„N-avem niciun motiv să facem asta”, a mai spus el.
ONG-ul „Proiectul pentru justiție și adevăr internațional” a adunat mărturiile a peste 60 de cetățeni din Sri Lanka care solicită azil în Europa, dintre care 52 au acceptat să discute cu AFP. Acum, organizația încearcă să determine comunitatea internațională să facă dreptate.
Răpiți de pe stradă
La rândul lor, bărbații au acceptat să vorbească doar sub protecția anonimatului, de teamă ca nu cumva familiile lor din Sri Lanka să fie persecutate. Ei au fost acuzați că ar fi fost parte dintr-un grup rebel, deși guvernul susține că respectivul grup nu reprezintă o amenințare la adresa securității.
Aproape toți bărbații abuzați s-au ales cu cicatrici pe spate, care simbolizează că au făcut parte dintr-un grup care a luptat împotriva Guvernului. Unul dintre ei are, chiar, 10 astfel de urme pe spate.
Mai mult de atât, ei au mărturisit că au fost vioați sau torturați; uneori agresorii i-au înfășurat în sârmă ghimpată.
„Am vrut ca lumea să afle ce se întâmplă în Sri Lanka”, a mărturisit un tânăr de 22 de ani, identificat drept victima nr. 20.
Pe de altă parte, victima numărul 249 a mărturisit că, în urmă cu mai bine de 10 ani, a fost membru al respectivei grupări rebele, dar că s-a întors acasă, după ce a fost rănit grav la un picior. Astfel, el s-a întors la ferma tatălui său, iar anul trecut s-a căsătorit, dar la scurt timp a fost răpit de pe stradă.
„Au pus pudră de chili într-o pungă și au agățat-o deasupra capului meu, până când am leșinat. Apoi m-au violat”, a mărturisit el.
Oficialii, mituiți să elibereze victimele
Bărbatul a scăpat doar după ce tatăl său a mituit un ofițer, căruia i-a oferit 500.000 de rupii (echivalentul a 3.250 de dolari). Mai mult, timp de 10 zile, el a fost spitalizat. După aceea, familia sa a plătit alte 20.000 de rupii pentru a-l trimite în Europa.
Și alte victime au povești similare: au fost răpiți de pe străzi de bărbați în dube albe sau verzi, au fost torturați zile, săptămâni sau luni întregi, iar ca să scape, familiile lor au fost nevoite să mituiască oficiali.
„Nici măcar n-am apucat să îmi iau la revedere de la soție înainte să plec în Anglia”, a mărturisit un alt bărbat.
Cea mai tânără victimă este are 19 ani. El a mărturisit că are cel puțin 60 de arsuri pe picioare și piept, provocate de agresorii săi.
Victima 199 lucrează ca șofer de taxi în Marea Britanie. Gândul că n-ar putea primi azil politic îl sperie. De exemplu, în 2014, când încă se afla în Sri Lanka, a mers la maternitate, unde soția sa abia născuse.
„După ce am plecat, un bărbat care stătea lângă o dubțiă mi-a strigat numele. La acel punct, nu mă temeam deloc, așa că m-am dus spre el”, mărturisește bărbatul, precizând că i s-a cerut să plătească o sumă de bani, ca mită. „Unchiul meu mi-a zis că bărbații au continuat să ceară bani și după ce am fugit în Elveția”. Acolo, însă, i s-a refuzat cererea de azil, fiind nevoit să se întoarcă în Sri Lanka. Când a ajuns acasă, a fost răpit din nou. Timp de 23 de zile, a fost ținut captiv, violat și bătut.
În 2016, autoritățile au fost chemate să dea mărturie în fața Comitetului ONU împotriva Torturii, însă oficialitățile au afirmat că se luptă să consolideze drepturile omului, iar că tortura a fost interzisă. Totodată, un oficial al Guvernului din Sri Lanka a declarat că au fost luate „măsuri dure” doar împotriva celor care au încălcat drepturile omului.
„Dacă nu vor fi trași la răspundere pentru aceste activități criminale, acestea nu se vor opri”, a declarat un manager de proiect al organizației care s-a ocupat cu documentarea abuzurilor.
AP notează că peste 100,000 de persoane au murit în timpul războiului civil din Sri Lanka, între care cel puțin 40,000 de civili.