Pentru ca ea sa supravietuiasca, sora ei siameza a trebuit sa moara. Dupa 14 ani, a aflat despre povestea lor de pe internet
Cazul unor siameze din Marea Britanie a impartit lumea medicala in doua. Insa ecourile nu s-au oprit aici. Nici juristii nu au stat departe de acest caz.
Pentru salvarea uneia dintre fetite, era nevoie de o operatie riscanta, care cel mai probabil ar fi condus in timp la decesul celeilalte, scrie Daily Mail.
Lucru care s-a si intamplat. Pentru ca era mai putin dezvoltata, Rosie s-a stins din viata la cateva luni de la operatia de separare a celor doua siameze. Acum, Gracie, in varsta de 14 ani, incearca sa inteleaga ce s-a intamplat cu sora ei.
EXCLUSIVE: Gracie was born a Siamese twin, joined to her sister Rosie, end to end, at the abdomen and spine, i... http://t.co/o6z86k6Lyk
— Elexonic (@Elexonic) October 11, 2014
“Mama si tata obisnuiesc sa ma duca la mormantul unde Rosie este ingropata, spunandu-mi ca este sora mea si ca eram siameze. Imi explicau ca am fost lipte una de cealalta. Mai tarziu, am auzit si termenul de siameze. Nu am stiut ce inseamna si am cautat in dictionar”, explica acum Gracie, fetita care se simte in continuare atasata intr-un mod inexplicabil de sora ei.
Putin cate putin, copilul a aflat pana acum intreaga poveste. “La un moment dat am cautat pe internet sa vad despre ce este vorba. Si am aflat povestea noastra, care facuse inconjurul lumii. Nu stiam nimic din toate acestea si am vrut sa aflu”, isi aminteste acum Gracie, care a aflat despre importanta cazului medical de separare de pe internet.
“Citeam articolele scrise despre noi si mi se parea ca citesc o carte despre altcineva. Nu ma puteam detasa, dar in acelasi timp nici nu simteam ca fac parte din acel scenariu. Totul s-a petrecut cu mult timp in urma, atunci cand eram foarte mica”, marturiseste Gracie, incercand sa accepte trecutul.
Mai precis, totul s-a intamplat in urma cu aproximativ 14 ani. In 2000, o familie de britanici le aducea pe lume pe Gracie si Rosie, siameze. Acum, Gracie are 14 ani, este vesela, volubila, adora sa inoate si sa mearga cu bicicleta. Este convinsa ca vrea sa devina doctor si isi argumenteaza puternic orice parere.
Si nu intamplator se intampla acest lucru. Atunci cand doctorii au prezentat cazul parintilor, cei doi nu au putut lua o decizie. “nu puteam sa decidem ce copil va muri”, spun acum cei doi.
Fetitele erau atunci legate de abdomen si coloana. Imparteau o aorta dar si intreg sistemul circulator. In timp ce Gracie era bine dezvoltata, ca pentru un copil de varsta ei, sora ei, Rosie, era foarte slabita. De altfel, singurul motiv pentru care Rosie a trait dupa nastere a fost energia primita din partea lui Gracie.
Atunci cand medicii s-au intrebat ce este de facut, opiniile au fost impartite. Daca nu ar fi fost separate, doctorii estimau ca ambele fetite ar fi murit. Cu toate acestea, o interventie medicala de separare, ar fi facut ca Rosie sa nu supravietuiasca.
Pentru parinti, dilema era devastatoare. Nici juristii nu au stat deoparte. Intrebarea “Ar trebui sa o sacrificam pe Rosie pentru ca Gracie sa supravietuiasca” a ajuns sa isi gaseasca raspuns in tribunal.
Recent, Sir Alan Ward, fostul judecator al Curtii de Apel, care a decis ca siamezele trebuie separate, a vorbit intr-un discurs public despre cazul fetelor. Acelasi caz va face in curand si subiectul unei carti care se concentreaza pe dilemele parintilor aflati in astfel de situatii.