Drama Mihaelei, incendiata de sot, in timp ce copiii dormeau in alta camera. "Imi amintesc cand am izbucnit in flacari"
A fost lovita cu pumnul, stropita cu spirt si apoi incendiata, toate acestea in timp ce copiii ei erau acasa. Desi pare scenariul unui film de groaza, in realitate este drama unei romance.
Cel care i-a mutilat nu doar trupul, ci si sufletul, a ajuns la inchisoare, insa continua sa ii faca rau prin altii. Pentru ca erau colegi, femeii i s-a sugerat sa renunte la plangere. Cum nu a facut asta, a primit vestea a va fi concediata si isi va pierde locuinta de serviciu.
Victima: Imi amintesc cand am izbucnit in flacari si teroarea din acele clipe.
Reporter: Mai sunt semne?
Victima: Da, acolo unde au fost arsurile. La ureche, bratele si spatele tot.
Reporter: Ai fost si operata, aici sunt semne de grefa de piele.
Victima: Da. Aici si in partea lombara.
Dupa 10 ani de casnicie, sotul i-a dat foc. In timp ce femeia agoniza in spitalul de arsi, el a fost arestat pentru tentativa de omor. Copiii traiesc de atunci cu groaza ca tatal lor se va intoarce si odata cu el si teroarea.
Mihaela Nartea: El isi dadea cu spirt pe maini. S-a enervat foarte tare si mi-a varsat toata sticla pe spate si pe par. Mi-a spus "o sa-ti dau foc".
Reporter: L-ai crezut?
Mihaela Nartea: In sufletul meu ma gandeam ca nu poate sa faca asta.
Reporter: Copiii erau in casa.
Mihaela Nartea: Da, dormeau.
"Acte de violenta apar in peste 80% din actiunile de divort in Romania. Cand barbatul va fi eliberat, vom cere un ordin de protectie", a spus avocatul Andreea Saveli.
Ordinul de protectie exista, ca masura de urgenta, din 2012. Impus de instanta, acesta interzice partenerului violent orice contact cu familia, dar numai pe o perioada de cel mult 6 luni.
Societatea noastra, dar si justitia, sunt inca revoltator de permisive cu violenta in familie, fie ea fizica - adesea catalogata ca "o iesire" a partenerului sau verbala si psihologica - acceptata drept descarcare de orgoliu, indiferent de trauma provocata. Si multi judecatori nici nu acorda ordinul de protectie, decat daca femeia poate proba ca ea si copiii au fost batuti mar.
Victima care ia atitudine e adesea acuzata ca "strica vieti". Dupa ce sefii i-au spus, chiar inainte de agresiune, ca ii vor mari salariul, dupa externare Mihaela s-a trezit data afara.
"Au fost cred vreo 4-5 vizite din partea acestor colegi. Sa ma determine sa imi schimb declaratia. Le-am spus ca nu voi face asta, dar nu s-a renuntat la idee si nici la presiune", a spus Mihaela.
Deci, in curand va fi somera. Si, pentru ca statea intr-un apartament de serviciu, va ajunge cu baietii pe strada.
In Bucuresti sunt doar 30 de locuri in centre de urgenta unde mamele si copiii minori se pot adaposti cateva luni. In toata tara, numai 700. In ultimii ani, 800 de femei au murit in cazuri de violenta domestica.