Autoritățile franceze caută răspunsuri în cazul copiilor născuți fără mâini sau degete
În Franţa, o anchetă naţională încearcă să găsească explicaţii pentru cazurile grave ale unor copii născuţi fără mâini sau degete. Au fost identificaţi 18 copii născuți cu malformații ale membrelor superioare. Toți, în aceeași regiune, din estul Franței.
Cazul aminteşte de un scandal internaţional din anii '60. Atunci s-au născut peste 10.000 de copii cu malformaţii, după ce mamele lor au luat un anumit medicament în timpul sarcinii.
Este vorba despre ceea ce specialiştii numesc dezvoltare embrionară insuficientă. Membrele superioare ale fetusului nu se formează corect în timpul sarcinii. Astfel, copii se nasc fără braţe, mâini sau degete. Dar nimeni nu ştie de ce.
Charlotte, 6 ani, născută fără un braţ: "Îmi pun braţul în proteză ca să pot pedala. De azi pot să merg singură pe bicicletă, fără niciun ajutor. Nu mă mai necăjeşte braţul."
Reporter: "Te-ai obișnuit?"
Charlotte: "Da."
Reporter: "Așa te-ai născut?"
Charlotte: "Da."
Mama lui Charlotte: "Am vorbit cu pediatrii, ginecologi, cu mai mulți medici. Au încercat să-mi enumere posibile cauze și explicații... Dar n-am primit un răspuns clar."
Mai mulţi copii s-au născut cu malformaţii de acelaşi gen în Ain, o regiune rurală estică, aproape de graniţa elveţiană... Dar şi în Brittany şi Loire-Atlantique, două regiuni învecinate situate pe coasta de nord-vest a Franţei. Cele mai recente 11 cazuri s-au născut între 2000 şi 2014.
Francois Bourdillon, şeful Agenţiei pentru Sănătate Publică: "Nu am vrut să anunţăm un caz nou în fiecare zi, aşa că am decis să comunicăm despre toate cele 11 cazuri noi, suspecte. Trebuie neapărat să înţelegem de ce unii copii s-au născut fără mâini sau braţe"
Axelle Laissy, mama lui Louis, băieţelul de 6 ani născut fără degete la o mână: "Nu poate fi o coincidență, e ceva la mijloc. Prima mea întrebare a fost cum de nu au descoperit această malformație la 4 ecografii?
A doua întrebare: Din ce cauză s-a întâmplat asta? Mi-au spus că așa s-a născut Louis. M-au trimis la un genetician și mi-a spus că nu este un defect genetic.
Suntem înconjurați de câmpuri, trăim într-o zonă rurală. Ar putea fi de vină pesticidele? Da, ne-am pus această întrebare."
Oficialii au spus deja că numărul de cazuri de copii în această situaţie depăşeşte cu mult statisticile. "Cred că întreaga Franță vrea să știe de ce", a spus ministrul Sănătăţii. Poate e legat de mediu, sau are legătură cu ce mănâncă sau beau, poate că e ceva în aerul pe care îl respira. Deocamdată nu ştim - a spus oficialul guvernamental, care promite că primele rezultate ale anchetei vor fi anunţate în ianuarie.
Până atunci, mulţi şi-au amintit de scandalul Thaliomidei, un caz care a zguduit industria farmaceutică după al doilea război mondial. Între 1950 şi 1960, peste 10.000 de copii din lumea întreagă, majoritatea în Germania Federală de atunci, s-au născut cu malformaţii la membre şi alte afecţiuni chinuitoare.
S-a descoperit că de vină era un medicament pe care mamele l-au luat în timpul sarcinii, pentru a atenua stările de greaţă.