Anchetă la ISU Botoșani după ce un adolescent n-a fost resuscitat: "L-au târât ca pe un câine din apă"
Moartea unui adolescent de 17 ani, care s-a înecat în apele răului Siret, a dus la o anchetă internă la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.
Vizat este şi echipajul Serviciului de Ambulanţă care a intervenit duminică la faţă locului. Rudele şi martorii sunt revoltaţi pentru că, spun ei, după ce a fost găsit, băiatul nu a fost resuscitat.
Întreaga operaţiune a fost filmată de o femeie, care a postat apoi imaginile pe internet. Tragedia a avut loc duminică după-amiază, pe malul răului Siret, în comună Tudora din judeţul Botoşani.
Băiatul de 17 ani care dispăruse în apele învolburate a fost găsit de salvatori după mai bine de 80 de minute de căutări.
Operaţiunea s-a derulat sub ochii rudelor şi ai localnicilor, care s-au arătat nemulţumiţi de felul în care au acţionat pompierii, scafandrii şi echipajul medical al Serviciului de Ambulanţă.
Marcel Macovei, tatăl tânărului înecat: "Nu i-au dat primul ajutor. Măcar să fi încercat. Au spus că era mort deja. Toată lumea ţipă să încerce să îl resusciteze."
Mihaela Macovei, mama tânărului înecat: "Au venit salvatorii, dar nu i-au făcut nimic. Un om din Corni l-a scos. L-au târăt că pe un câine din apă şi nu au făcut nimic absolut. Nu i-au făcut resuscitarea."
Asistentul a stabilit că băiatul murise şi nu se mai impun manevrele de resuscitare, lucru care i-a revoltat pe martori.
În plus, intervenţia a fost filmată de o femeie, care a postat apoi imaginile pe o reţea socială.
Nicoleta Mitel, cea care a postat imaginile pe Facebook: "De ce nu l-au luat să cheme cadrele medicale şi să îl salveze? Era mort, dar în lege scrie că timp de 40 de minute se face resuscitare."
Odată cu apariţia înregistrării în mediul online, au fost demarate şi cercetările. O echipa de inspectori ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a început o anchetă internă.
Echipajul medical, şeful echipei de intervenţie şi un scafandru au fost audiaţi.
Cristian Amarandei, şeful ISU Botoşani: "Sunt trimişi în consiliul de judecată două cadre. Din imagini se vede că este lipsa de profesionalism şi de omenie, până la urmă."
Anchetatorii trebuie să decidă dacă au fost respectate protocoalele specifice unor astfel de situaţii şi, dacă este cazul, să stabilească sancţiuni pentru cei vinovaţi.