Madalina Manole - o fata draga, tare trista

×
Codul embed a fost copiat

Madalina Manole s-a nascut pe data de 14 iulie 1967 in localitatea Valenii de Munte, in judetul Prahova. Artista a inceput sa cante de la varsta de 15 ani, iar in anul 1991a obtinut discul de aur pentru albumul „Fata draga”.

Madalina Manole, "fata cu parul de foc", si-a dedicat viata muzicii si spectacolelor, fiind una dintre cele mai apreciate cantarete de muzica usoara din tara.

A debutat muzical la varsta de 15 ani, la Cenaclul Tineretului prahovean. Impreuna cu Stefania Ghita a format duetul Alfa si Beta, cu care a participat la spectacolele Cenaclului Flacara. A cantat alaturi de multi artisti consacrati, precum Victor Socaciu, Gheorghe Gheorghiu, Mircea Rusu, Rosu si Negru.

Intre anii 1982 si 1985, Madalina Manole a urmat cursurile Scolii Populare de Arta, la clasa Mihaela Runceanu - Ionel Tudor si a fost angajata la Aeroportul Otopeni pe post de controlor trafic aerian-auxiliar.

Dan Stefanica i-a incredintat piesa "Pentru noi nu poate fi alt cer", care figureaza pe coloana sonora a filmului "Nelu", in regia lui Dorin Doroftei. Cu aceasta ocazie, interpreta a jucat si primul rol intr-un film.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In anul 1988, Madalina Manole a participat la Festivalul Mamaia cu piesa "Un om sentimental", compusa de Serban Georgescu, acesta fiind inceputul unei colaborari de succes intre cei doi.

Trei ani mai tarziu a obtinut discul de aur pentru albumul "Fata draga", ce va primi ulterior alte doua discuri de aur, pentru vanzari de peste doua milioane de unitati.

Din 1991 incepe o serie de turnee de succes in SUA, Canada, Austria, Belgia, Germania, Franta.

In anul 1995 canta la Bucuresti in deschiderea concertului Whigfield, iar un an mai tarziu, in deschiderea concertului sustinut de formatia Los del Rio.

In 1997 lanseaza albumul "Lina, lina Madalina", moment in care inregistreaza doua premiere notabile. Astfel, Madalina Manole devine primul nume al muzicii pop romanesti care intra in catalogul unui mare producator muzical international - Polygram Group. Cea de-a doua premiera marcata prin acest album este faptul ca Madalina este prima artista de muzica pop care are curajul sa interpreteze folclor autentic, in maniera originala. Pe album se regasesc piese de la Maria Tanase, Maria Lataretu, Ileana Sararoiu, Lucretia Ciobanu, Mioara Velicu.

Tot in 1997 a fost infiintata Asociatia Culturala Madalina Manole cu caracter cultural si umanitar. In anul 2000 a obtinut premiul pentru cea mai buna interpreta pop si cea mai buna voce feminina a anului la Premiile Radio Romania si respectiv, Premiile Industriei Muzicale din Romania. Si tot in 2000 albumul "Dulce de tot" este apreciat cel mai bun album pop.

In 2010, Madalina Manole a lansat cel de-al noualea album al sau, "09 Madalina Manole", la MediaPro Music.

Printre cele mai importante albume din cariera sa se numara "Ei, si ce?" (1993), "Traiesc pentru tine" (1996), "Canta cu mine" (1998), "Dulce de tot" (2000).

Anul trecut, in iunie, Madalina Manole a nascut un baietel, rod al relatiei sale cu Mircea Petru, cu care s-a casatorit in toamna aceluiasi an. Madalina Manole a fost casatorita cu regretatul compozitor Serban Georgescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Adio, Madalina Manole!
Adio, Madalina Manole!

Adio si ramas bun, Madalina Manole! Fie ca de azi inainte sa canti pentru ingeri, intr-o lume perfecta. Prin plecarea ta ne-ai dat o lectie. Poate ca ar trebui sa ne iubim mai tare. Sa fim mai apropiati si mai sinceri cu noi si cu ceilalti.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.