Asa arata cel mai prost CV din istorie. Ce sa nu-ti treci niciodata in el
Cu sute de mii de CV-uri trimise peste tot, trebuie sa fie un exemplu clar de cum sa nu iti faci niciodata un Curriculum Vitae.
Business Insider a pus mana pe un astfel de CV, pe care il numesc cel mai prost din lume. Contine tot ce nu va dori niciodata un angajator sa vada. (vedeti la galerie foto)
CV-ul a fost disecat de sursa citata, pe fiecare eroare gasita in paginile acestuia. Business Insider a dat si cateva sfaturi de "asa nu" in cazul in care vrei ca CV-ul tau sa fie vreodata luat in serios de un angajator:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
- Nu trece obiectivul tau in CV. Daca ai aplicat deja, este logic ca vrei sa te angajezi.
Citeste si: Daca stii intrebarea asta, poti ajunge la Google!
- Nu-ti face un CV mai lung de 1 pagina si nu folosi fonturi mici pentru a-l face sa para mai mic
- “Spune pe scurt istoria locurilor de munca si fii concis”, spune Sara Player de la carrerbuilder.com.
- “Cand te descrii ce-ai facut la fostul loc de munca, incearca sa punctezi de la cel mai important lucru la cel mai putin important”, adauga Player.
- “Fii sigur ca folosesti un font usor de citit si la o dimensiune normala. Alege un font lizibil si roaga cativa oameni sa-l citeasca inainte de interviu, sa fii sigur ca e usor de citit”, spune Sara.
- Nu folosi o spatiere ciudata, distrage atentia
- “Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa ai spatierea ciudata in CV. Scopul tau este ca informatiile tale sa iasa in evidenta – nu conteaza cum sunt aranjate in pagina.”, spune blogul KovoHute.
- Nu trebuie sa folosesti propozitii intregi, angajatorii nu le vor citi
- “CV-urile sunt rareori citite mai mult de 10 secunde de catre angajatori. Asta spune mult despre cum ar trebui facut un CV.’, spune Liz Wolgemuth de la US. News.
- “[compara CV-ul] cu rasfoitul unei reviste. Cititorii nu-si petrec mult timp pe fiecare pagina. Propozitiile intregi consuma prea mult timp in lumea de astazi”, adauga Wolgemuth.
- Nu trece o adresa de mail necorespunzatoare
- “Pentru un email profesional, foloseste-ti numele tau”, spune Holly Paul de la compania de recrutare PrincewaterHouseCopper.
- Nu folosi persoana a 3 a si ai grija la timpul verbal folosit
- “Daca esti in continuare angajat la locul de munca respectiv, descrierile tale trebuie facute la timpul prezent. Daca nu mai esti angajat in locul respectiv, atunci trebuie sa folosesti timpul trecut”, spune Lauren E. Berger de la InternQueen.
Nu face abuz de jargon.
- Decat sa folosesti termeni pretentiosi care se tot repeta in majoritatea CV-urilor, termeni precum inovativ si organizat, discuta despre realizari anume. Cati oameni ai manageriat, cati bani ai strans la un proiect anume, ce provocari ai avut la ultimul loc de munca, etc.
- Nu trece locurile de munca irelevante
- “CV-urile reprezinta un sumar al celor mai importante date”, spune Debra Feldman, un expert in cautarea joburilor.
Nu folosi design-uri iesite din comun
- “Designul si grafica stridenta… scapa de ele. Ornamentarea CV-ului inseamna doar ca va fi citit mai greu, iar persoana care citeste cateva sute de cv-uri pe zi cu siguranta nu-l va propune pe cel care i-a dat cele mai multe batai de cap”, spune Patsuris pentru Forbes.
- Nu-ti pune si poza, decat daca este ceruta.
- “Cand vad o poza intr-un Cv, de regula o scot, rasa, etnicitatea si varsta n-ar trebui sa conteze”, spune Holly Paul.
- Nu trece informatii inutile precum starea civila sau religia
- Aceste tipuri de informatii iti vor micsora sansele, spune Catherine Jewell, autorul cartii “New Resume, New carrer”.
- Nu trece informatiile legate de angajatorul din prezent in CV
- “Nu numai ca este periculos, dar este stupid. Chiar vrei ca angajatorii tai sa te sune la locul de munca?”, spune Amdur pentru northjersey.com
- Nu-ti trimite CV-ul decat daca e in format PDF
- “Am vazut CV-uri trimise in format txt si Word, insa in momentul in care sunt deschise pe alte calculatoare, textul isi pierde spatierea si pare a fi totul dezordonat. Nimeni nu vrea sa descifreze hieroglife. MEREU trimite cv-ul in format PDF”, spune Lauren E. Berger pentru internQueen.com
- Nu trimite CV-ul in varianta printata
- “Nu ne place hartia, iar daca avem CV-uri de hartie, le scanam si le introducem in calculator”, spune Doreen Collins, manager.