"Eu cand vreau sa fluier, fluier", uitat 5 ani in sertare din lipsa de bani

×
Codul embed a fost copiat

Ideea scenariului care a stat la baza filmului premiat la Berlin a aparut dupa ce Catalin Mitulescu a fost la puscarie, ca sa vorbeasca cu cativa adolescenti. Dupa aceea insa, scenariul "a fost uitat"... vreo 5 ani prin sertare, pentru ca nu erau bani.

"Eu cand vreau sa fluier, fluier" spune povestea unui tanar inchis intr-un penitenciar de pe malul Dunarii, care se gandeste la evadare cu doar doua saptamani inainte de eliberare. El afla ca mama lui s-a intors acasa dupa mult timp din Italia si vrea sa-l ia acolo pe fratele sau mai mic. Tanarul detinut are la dispozitie doar 5 zile ca sa gaseasca o solutie. Si, colac peste pupaza, se indragosteste si de o studenta frumoasa la sociologie, venita in practica la penitenciar.

Se spune ca un film cu succes la public nu poate atinge aceasta performanta fara un "story" bun, fara o poveste care sa impresioneze si care sa ofere actorilor ocazia de a da tot ce este mai bun din ei. In cazul filmului romanesc premiat de doua ori la celebrul festival de la Berlin, omul care a stat in spatele povestii este scenaristul Catalin Mitulescu. El a povestit pentru stirileprotv.ro cum a pornit toata aceasta aventura.

"E un scenariu pe care l-am scris acum 5 ani, cam asa.. nu mai tin minte exact, este un scenariu destul de vechi, printre primele pe care le-am scris. Am fost intr-un penitenciar pentru minori si am facut studii sociale, exact cum este personajul din film. A fost o experienta foarte puternica. Ei erau.... amestecul acesta de copil fara parinte, scriau poezii si scrisori pentru mamele lor care nu existau, erau asa ...foarte sensibili. Simteai ca ceva s-a intamplat cu acei copii, ca la un moment dat au luat-o pe o panta gresita, dar lucrul acesta putea foarte bine sa nu se intample.."

Marcat sufleteste de experienta puternica traita in acel penitenciar pentru minori, Cristian Mitulescu a inceput lucrul la scenariu. Ideea sa nu s-a concretizat imediat intr-un proiect cinematografic, din cauza finantarii. Dupa cum spune chiar scenaristul, atunci "era o perioada mai dura pentru un film vorbit in limba romana, era foarte greu sa gasesti un co-producator strain, iar Centrul National al Cinematografiei nu functiona foarte bine..". Solutia a venit cativa ani mai tarziu, atunci cand o casa de productie din Suedia destul de renumita "Film I Vast" (coproducator al filmelor lui Lars von Trier, "Dogville", "Manderlay", si "Dansand cu noaptea/ Dancer in the Dark") s-a aratat interesata de proiect si a contribuit financiar. De asemenea, unul dintre cele mai active studiouri de post-productie din Suedia, The Chimney Pot (colaboreaza cu Madonna, Robbie Williams, Moby, Suede si Lady Gaga) a decis sa se implice in realizarea acestui film romanesc.

Citește și
Florin Serban
Filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier", premiat cu Ursul de Argint

"Eu cand vreau sa fluier, fluier" va intra in cinematografele din Romania in luna martie, iar echipa care a lucrat la succesul acestei productii le promite spectatorilor ca vor fi incantati. De altfel, cu o mandrie de demna de un adevarat castigator, scenaristul Catalin Mitulescu spune ca nu a fost surprins de cele doua premii de la Berlin. Echipa romaneasca a venit acasa cu Marele Premiu al Juriului, dar si cu premiul Alfred Bauer, "pentru deschiderea unor noi perspective în cinematografie"!
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Castigatorii Ursului de Argint, intampinati pe aeroport in aplauze
Castigatorii Ursului de Argint, intampinati pe aeroport in aplauze

S-au auzit urale, in miez de noapte, pe aeroportul Otopeni. Regizorul Florin Serban, castigatorul Ursului de Argint, la Festivalul de la Berlin, s-a intors acasa.

Filmul
Filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier", premiat cu Ursul de Argint

UPDATE: Visul unei nopti de iarna la Berlin! Asa am putea numi victoria dubla obtinuta  sambata seara in capitala Germaniei de regizorul roman Florin Serban si filmul sau "Eu cand vreau sa fluier, fluier."

"Eu cand vreau sa fluier, fluier". Un film dur, de o calitate exceptionala

Un film care face cinste noului val al cinematografiei romane. Sunt primele impresii ale criticilor despre pelicula "Eu cand vreau sa fluier, fluier", prezentata in competitia pentru Ursul de Aur de la Berlin.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.