„Mi-am dat seama că ceva e în neregulă”. Actriţa Amy Schumer a dezvăluit că suferă de sindromul Cushing

Amy Schumer
Getty

Actriţa Amy Schumer a dezvăluit că suferă de sindromul Cushing, cauzat de o acumularea în exces în organism a hormonului cortizol, relatează BBC, citat de Agerpres.

 

Actriţa a făcut această dezvăluire după ce a fost inundată de comentarii referitoare la faţa ei, iar fanii au remarcat că arată mai „umflată” în interviurile recente.

În răspunsul oferit iniţial, Schumer a spus că schimbarea de înfăţişarea este cauzată de endometrioză.

Diagnosticul de sindrom Cushing, pe care actriţa l-a primit ulterior, a făcut-o să se simtă „renăscută”, a precizat actriţa.

„Există câteva tipuri de Cushing. Unele pot fi fatale, necesită operaţie pe creier sau îndepărtarea glandelor suprarenale”, a precizat actriţa pentru newsletter-ul News Not Noise.

Citește și
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut la Vama Veche: „Am o întrebare la care nu trebuie să-mi răspundeți mie: Ba, voi știți ce mai fac copiii voștri?”

„Eu am acel fel de sindrom care va dispărea de la sine şi sunt sănătoasă, ceea ce este cea mai mare veste imaginabilă”, a adăugat ea.

Sindromul Cushing apare atunci când o persoană prezintă în organism niveluri ridicate de cortizol, principalul hormon al stresului, pentru un timp îndelungat. Cel mai adesea afectează persoanele care iau steroizi.

Jessica Yellin, care a fondat site-ul News Not Noise, a spus că a contactat-o pe Schumer după ce a citit comentariile online referitoare la înfăţişarea actriţei.

Schumer i-a răspuns şi i-a spus că a apelat la consiliere medicală după ce a citit comentariile.

„Am fost în aparate RMN pentru mai multe ore, iar venele mi-au secat de la tot sângele care mi-a fost extras în timp ce mă gândeam că e posibil să nu mai trăiesc să-mi văd fiul crescând”, i-a spus actriţa lui Yellin.

„În afara temerilor referitoare la sănătate, a trebuit să fiu şi în faţa camerei de luat vederi şi să fac internetul să zornăie. Dar slavă Domnului că s-a întâmplat aşa. Pentru că aşa mi-am dat seama că ceva e în neregulă”.

Schumer şi-a făcut apariţia la posturi americane de televiziune pentru a vorbi despre cel de-al doilea sezon al sitcomului ”Life And Beth”, pe care l-a scris, regizat şi în care joacă.

În cadrul turneului de promovare, actriţa, care a mai jucat în serialul de comedie ”Inside Amy Schumer”, precum şi în lungmetrajele ”Trainwreck” (2015) şi ”I Feel Pretty” (2018), a mai fost prezentă şi în emisiunile ”The Tonight Show Starring Jimmy Fallon” şi ”The View”.

Ulterior, actriţa a fost asaltată de un şuvoi de glume despre faţa ei, precum şi de speculaţii medicale şi comentarii de susţinere.

„M-am bucurat de feedback şi dezbateri despre înfăţişarea mea”, a spus ea.

Pe un ton semi-serios, actriţa a adăugat pe Instagram îndură astfel de speculaţii „de aproape 20 de ani (...) aşa cum păţesc toate femeile”.

Actriţa, care a fost una din gazdele galei Oscar în 2022, a anunţat în 2020 că are boala Lyme.

Ce este cortizolul

Cortizolul este un hormon steroid, unul dintre glucocorticoizii sintetizați în cortexul glandelor suprarenale de unde este eliberat în sânge și transportat în întreg corpul. Este deseori denumit „hormonul de stres” datorită legăturii sale cu răspunsul la stres. Însă cortizolul este mult mai mult decât un hormon eliberat în timpul stresului, potrivit reginamaria.ro.

Ce se întâmplă când există prea mult cortizol

Concentrația crescută de cortizol pentru o perioadă lungă de timp poate determina o afecțiune denumită sindrom Cushing (hipercorticism). Cauza poate fi o afecțiune sau tumora localizată la nivelul glandelor suprarenale (adenomul corticosuprarenalian) sau o tumora hipofizară care produce un exces de cortizol prin secreția neadecvată de ACTH (în acest caz, afecțiunea se numește boala Cushing).

Simptomele sindromului Cushing sunt:

  • Creșterea rapidă în greutate, în principal distribuită la nivelul feței, gâtului (ceafă de bizon), toracelui și abdomenului, contrastantă cu brațele și picioarele care rămân subțiri
  • Față rotundă și umflată (facies cu aspect de lună plină); acnee sau facies congestiv (față roție)
  • Modificări la nivelul pielii (piele subțire, fragilă, care poate fi rănită ușor, cu vânătăi și vergeturi albăstrui
  • Slăbiciune musculară
  • Schimbări de dispoziție, care se manifestă ca anxietate, depresie, iritabilitate, insomnie
  • Senzație de sete crescută și urinare frecventă
  • Diabet zaharat
  • Hipertensiune arterială
  • Osteoporoză

De asemenea, nivelul crescut de cortizol determină scăderea libidoului (apetitului sexual), iar la femei, menstruația poate deveni neregulată, mai puțin frecventă sau se poate opri în totalitate (amenoree). În plus, s-a constatat o asociere cu anumite afecțiuni psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia. Cu toate acestea, semnificația acestui lucru nu este încă deplin înțeleasă.

Ce se întâmplă când există prea puțin cortizol

Prea puțin cortizol se poate datora unor afecțiuni la nivelul glandei pituitare sau suprarenalelor și determină boala Addison sau insuficienta corticosuprarenala. În 70-90% dintre cazuri se considera că este o boală autoimună în care sistemul imunitar ataca propriile celule ale organismului. Debutul simptomelor este adesea gradual, pe parcursul mai multor luni, putând trece neobservate inițial. Simptomele pot include slăbiciune și oboseală marcată, amețeală (în special la trecerea din poziție culcat în picioare), scăderea involuntara în greutate, slăbiciune musculară, modificări ale dispoziției și hiperpigmentarea pielii (aspect de piele bronzată). Fără tratament, boala Addison este o afecțiune care poate pune viața în pericol. Atunci când este suspectat un diagnostic de sindrom Cushing sau de boala Addison este necesară evaluarea de urgență a pacientului de către un medic specialist endocrinolog.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Ce vedete au facut tratament cu Ozempic. Ce este acest medicament și pentru ce este utilizat
Ce vedete au facut tratament cu Ozempic. Ce este acest medicament și pentru ce este utilizat

Keke Palmer, Amy Schumer, Stassi Schroeder și alte celebrități au vorbit despre utilizarea medicamentului Ozempic și efectele acestuia.

Recomandări
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”

Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 - care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă - şi a condamnat aceste atacuri, informează sâmbătă Reuters.

Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui
Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, într-un mesaj, că Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace.

Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”
Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”

Adversar notoriu al lui Donald Trump de mai mulţi ani, Robert De Niro l-a atacat din nou pe fostul preşedinte american într-un interviu.