Valentine's Day - Tradiții și obiceiuri de care trebuie să ții cont
Sfântul Valentin este o sărbătoare celebrată de toți îndrăgostiții din întreaga lume. Iată obiceiurile și tradițiile specifice zilei de 14 februarie, cunoscută drept Ziua Îndrăgostiților.
Ziua Îndrăgostiților este o sărbătoare, în esență laică, care își trage rădăcinile din creștinism. În ciuda faptului că și-a pierdut din intensitatea religioasă, ziua de 14 februarie este cunoscută în prezent drept o sărbătoare a tuturor celor îndrăgostiți.
Valentin’s Day a devenit un simbol al iubirii și romantismului, însă viața Sfântului Valentin a fost departe de imaginea idilică a unui tânăr îndrăgostit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sfântul Valentin a fost un preot creștin, care a trăit la Roma, în timpul împăratului Claudius al II-lea. El obișnuia să organizeze ceremonii de căsătorie pentru tinerii creștini, persecutați pe atunci în Imperiul Roman. De aici a venit, probabil, și reputația lui de protector al îndrăgostiților. Sfântul Valentin a fost arestat și torturat, ca să renunțe la credința lui, însă a refuză și chiar a încercat să-l convertească la creștinism pe însuși Împăratul. Pentru credința sa, a fost decapitat în anul 269.
Înaintea martiriului său, spune o legendă, Sfântul Valentin s-a îndrăgostit de Iulia, fata gardianului său, Asterius, care era oarbă și căreia el i-a redat vederea. El este cel care a binecuvântat iubirea bărbaților care nu au putut să fie fericiți cu femeia iubită.
În plus, legenda spune, că mesajul său de adio, adresat tinerei și semnat “Al tău Valentin”, este considerat primul “bilețel de dragoste”. Tradiția este acum dusă mai departe de îndrăgostiții din întreaga lume, însă biletele nu mai au acum trista semnificație a unui mesaj de rămas-bun.
În anul 496, Papa Gelasius a decis că ziua de 14 februarie, când a fost executat Valentin, să-i poarte numele și să fie dedicată martiriului sau. Există dovezi istorice privind viața acestui sfânt. Arheologii au descoperit o biserică antică și un mormânt care poartă numele Sfântului Valentin, iar rămășițele sale se află acum în Biserica Sfântul Praxedes.
Tradiții și Obiceiuri de Valentine's Day din lume
Ziua de 14 februarie aduce multă bucurie în Statele Unite ale Americii, unde sărbătoarea este respectată cu strictețe de îndrăgostiți și chiar i s-a acordat o zi liberă pentru a putea fi sărbătorită așa cum se cuvine.
În Franța, Ziua Îndrăgostiților se sărbătoarește cu entuziasm, dar ce-i drept mai puțin față de SUA. În plus, sărbătoarea Sfântului Valentin are o notă personală, acordată de istoria Franței. Se spune că Charles, Duce de Orleans, a fost primul tânăr francez care a trimis prima scrisoare de dragoste de Ziua Îndrăgostiților – așa-numită ,,Valentine”. Charles o scrisese în timp ce era închis în Turnul Londrei, că prizonier capturat în timpul bătăliei de la Agincourt (1415).
Numai că nu toți cei care doreau să trimită scrisori aveau talent la scris, drept pentru care îndrăgostiții secolelor XIV-XV apelau la darul poeților și al scriitorilor. Așa a apărut și s-a Împământenit în mintea oamenilor imaginea romantică a zilei de Sf. Valentin, sărbătorită cu foarte multe flori și cadouri care constau, în special, în cărți poștale, ,,cartes d’amities” cu mesaje elegante și ciocolată.
În Marea Britanie, de Ziua Îndrăgostiților un rol central îl au copiii, care cântă câteva melodii speciale și sunt răsplătiți pentru gestul lor cu fructe și bani. În trecut, marii poeți englezi scriau poezii în ziarele pentru a-și etala talentul.
În Italia, fetele obișnuiesc să se trezească înainte de răsărit, iar legenda spune că primul bărbat pe care-l vor vedea pe fereastră, acela le este alesul.
Cum a început sărbătorea de Valentine’s Day
Inițial, ceremoniile de Sfântul Valentin nu aveau nimic în comun cu sărbătoarea de acum, punând accent pe sacrificiu și jertfă, nu pe iubire. În secolul al XIV-lea, poetul Geoffrey Chaucer a scris în Parlement of Foules (1382) despre această zi că fiind cea în care ”orice pasăre își alege perechea”. Acest poem fusese redactat cu ocazia logodnei dintre regele Richard al ÎI-lea al Angliei și Anna de Boemia.
Curând, romantismul asociat cu Ziua Sfântului Valentin a devenit o tradiție în literatură medievală a cavalerilor. De asemenea, nobilii din societatea engleză a acelor vremuri au început să trimită iubitelor sau soțiilor scrisori de dragoste, semnate “al tău Valentin”.
Și femeile au început să folosească această zi pentru a face declarații de dragoste, fiind celebre versurile Ofeliei din piesă lui William Shakespeare, Hamlet. “Mâine-i Sfântul Valentin/ Dis de dimineață/ La fereastră iată-ți vin, /Ca să-ți fiu mireasă…”
Începând cu anul 1979, o editura britanică a produs felicitări de Sfântul Valentin care conțineau sugestii de texte de dragoste, pentru tinerii care nu aveau imaginație să compună propriile mesaje. Astfel a apărut și tradiția schimburilor anonime de biletele.
În secolul al XIX-lea, aceste cărticele cu mesaje erau atât de populare încât au început să fie făcute pe bandă rulantă, în fabrici. În prezent, se estimează că, în fiecare an, aproximativ 15 milioane de felicitări sunt trimise prin Internet, deși felicitările clasice au încă o mare căutare, mai ales în rândul copiilor și al elevilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: ziua indragostitilor, indragostiti, iubire,
Dată publicare:
13-02-2018 14:10