Regizorul britanic Ken Loach a primit Palme D'Or pentru drama "I, Daniel Blake". Criticii: ''Juriul a ignorat capodoperele"

23-05-2016 08:21

Mult ravnitul Palme D'Or a mers la regizorul britanic Ken Loach, pentru pelicula "I, Daniel Blake", o drama despre hibele sistemului de asistenta sociala, din Marea Britanie.

Deja rasfatat cu un Palme D'Or si in 2006, Loach a intrat astfel in clubul de elita al cineastilor care detin cate doua trofee supreme la Cannes. ''Juriul a ignorat capodoperele selectiei'', au rabufnit criticii de film.

Este a 12-a oara cand Loach participa la Festivalul de la Cannes si a doua oara cand pleaca acasa cu un Palme D'Or.

Si la alte sectiuni, juriul pare sa fi ignorat cu desavarsire parerile criticilor de film.

Dupa ce a primit trofeul din mainile lui Mel Gibson, cineastul britanic a denuntat cu patima politicile de austeritate care i-au lasat fara aparare pe saracii Europei.

Acelasi mesaj razbate si din pelicula "I, Daniel Blake", o drama realista ce reda povestea unui vaduv de varsta mijlocie, care, dupa un infarct, nu mai poate munci si se loveste de tot soiul de piedici cand incearca sa obtina un ajutor social.

Regizorul canadian de numai 27 de ani a castigat Marele Premiu al Festivalului de la Cannes, echivalentul unei medalii de argint. Pelicula sa, inspirata dintr-o piesa de teatru, prezinta o zi din viata unui tanar homosexual - acesta isi anunta rudele, pe care nu le-a mai vazut de 12 ani, ca este pe moarte.

Regizoarea britanica a luat pentru a treia oara Marele Premiu al Juriului, gratie unei pelicule despre un grup de tineri nomazi din Statele Unite.

Filmul, care i-a lasat indiferenti pe cronicari, a triumfat la categoria scenariu si i-a adus iranianului Shahab Hosseini trofeul pentru interpretare masculina.

Actrita de telenovele din Filipine a plecat acasa cu trofeul pentru interpretare feminina, desi unii cronicari au spus ca rolul ei este mai degraba secundar. Este doar una dintre criticile respinse cu vehementa de juriu.

George Miller, directorul si presedintele juriului: "A fost un juriu incredibil de riguros. Am putea spune ca am dezbatut mai mult decat orice juriu de pana acum si nimic nu a ramas nespus."

Dupa ce au fost premiati castigatorii, multi critici de film si participanti la festival si-au exprimat dezamagirea pe Twitter. Un cronicar francez a remarcat ca, anul acesta, juriul a rasplatit "socialul si umanismul, in detrimentul filmelor stralucitoare".


VIDEO PROTVPLUS.RO