CANNES 2016. Cea mai bogata participare a Romaniei la festival. Mesajul lui Mungiu dupa ce a fost premiat pentru regie

×
Codul embed a fost copiat

Cineastii romani demonstreaza ca vocea lor este tot mai puternica in cinematografia europeana. Cristian Mungiu a primit duminica seara premiul pentru regie in cadrul celei mai importante sectiuni de la Cannes, Palme D'or, pentru filmul ''Bacalaureat''.

Pe lista romanilor rasplatiti se numara si Bogdan Mirica, pentru filmul "Caini'', sau Alexandru Nanau, pentru documentarul "Toto si surorile lui".

Juriul de la Cannes a acordat premiul pentru regie atat romanului Cristian Mungiu cat si francezului Olivier Assayas. Pentru Cristian Mungiu este al 3-lea trofeu la Cannes. In 2007, a castigat prestigiosul Palme D'Or, pentru "4 luni, 3 saptamani, 2 zile". Iar in 2012, a luat cu "Dupa dealuri" premiul pentru scenariu.

Cristian Mungiu, regizor: "Vreau sa incep prin a le multumi membrilor juriului. Intotdeauna este greu sa iei o decizie corecta si eu vreau sa le multumesc pentru ce au hotarat. Vreau sa multumesc echipei mele. Nu imi fac singur filmele. Am colaborat cu actori excelenti, am avut o echipa formidabila. As vrea sa multumesc si familiei mele care m-a orientat in viata. Am impresia ca cinematografia de autor a devenit un gen de nisa. Vreau sa multumesc Festivalului de la Cannes ca sustine existenta cinematografiei de autor. Multumesc."

Bacalaureat vorbeste despre drama unor parinti care incearca sa asigure fiicei lor o viata buna, asa cum ei nu au avut. In acelasi timp, filmul arata si coruptia din Romania.

Citește și
Cristian Mungiu - Bacalaureat
Doua filme romanesti se lupta astazi pentru Palme d'Or. The Guardian prezice ca "Bacalaureat" va castiga marele premiu
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cristian Mungiu: "Rezultatul cel mai bun pentru noi este ca filmul va incepe sa fie distribuit curand in peste 40 de tari, iar apoi sunt reactiile astea foarte placute pe care le ai la Cannes, cand mergi pe croazeta si te opresc oamenii si iti spun cat de mult le-a placut filmul"

Aflat la prima participare regizorul Bogdan Mirica a primit premiul criticilor in cadrul sectiunii "Un certain Regard", pentru filmul "Caini". Despre Mirica se spune ca face parte din noul val al noului val.

Bogdan Mirica, regizor: "In primul rand m-am bucurat foarte tare ca am fost selectionat la Cannes, asta e un lucru important pentru film, o sa ajute filmul sa devina vizibil, faptul ca am luat si un premiu e un bonus pe care mi-l doream, dar nu am asteptam neaparat. Nu vreau sa ma culc pe o ureche, ca am fost la Cannes, am luat un premiu si acum totul e asternut, ca nu-i asa"

Filmul sau este clar definit drept "triller", dar pastreaza si caracteristici ale cinematografiei romanesti. "Caini" spune povestea unui bucurestean care merge la tara pentru a incerca sa vanda terenul mostenit de la bunicul lui.

Tot premiul criticilor, dar in cadrul sectiunii Palme D'Or, l-a primit si filmul "Tony Erdmann", coprodus de Ada Solomon. Pentru ca actiunea se petrece in Romania, a fost filmat in proportie de 80% la noi.

"Din pacate faptul ca joaca peste 10 actori romani si se filmeaza aici nu a fost suficient pentru a obtine finantare de la CNC. Asa ca nu vom putea imparti in proportii mai mari si veniturile. Este un film deja sold-out", spune actrita Ada Solomon.

Si filmul "Album", regizat de un turc, a fost coprodus de doi romani: Oana Iancu si Calin Peter Netzer. Pelicula a primit Premiul "Relevation", in cadrul sectiunii Semaine de la Critique.

Iar regizorul roman Alexandru Nanau a primit premiul France Culture cinema, pentru documentarul "Toto si surorile lui".

Aceasta a fost cea mai bogata participare a Romaniei la Cannes. Pentru Palme D'or a fost in cursa si "Sieranevada", in regia lui Cristi Puiu.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
CANNES 2016. Filmul
CANNES 2016. Filmul "Bacalaureat" al lui Cristian Mungiu, premiat pentru regie. Cu cine va imparti distinctia

Cristian Mungiu nu a luat Palme d'Or, asa cum specula presa internationala. 

Doua filme romanesti se lupta astazi pentru Palme d'Or. The Guardian prezice ca
Doua filme romanesti se lupta astazi pentru Palme d'Or. The Guardian prezice ca "Bacalaureat" va castiga marele premiu

In ajunul anuntarii palmaresului competitiei oficiale a Festivalului de la Cannes se disting filmele german Toni "Erdman", american "Paterson" si romanesti "Bacalaureat" si "Sieranevada", transmite sambata AFP, citata de Agerpres.

"Mungiu a ucis concurenta" si ”Bacalaureat e o bijuterie". Ce scriu criticii despre filmul lui Mungiu, prezentat la Cannes

"O biijuterie de film, care i-ar putea aduce lui Cristian Mungiu, al doilea Palme d'Or", "creatie inteligenta si provocatoare". Asa suna cronicile, despre "Bacalaureat", al doilea lungmetraj romanesc din selectia oficiala, a festivalului de la Cannes.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.