Romanca Elena Kuji a renuntat la Miss Universe ca sa studieze in Italia si la Sorbona
Elena Kuji, studenta la Litere si Filosofie, in Italia, si la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, a renuntat la Miss Universe ca sa studieze in Italia si apoi la Sorbona, dar vrea sa revina in Romania sa lucreze in domeniul diplomatiei culturale.
In varsta de 21 de ani, Elena Kuji a absolvit, in urma cu doi ani, cu media 10.00, Colegiul National "Liviu Rebreanu” din Bistrita.
Elena Kuji a fost singura din generatia ei care a obtinut aceasta performanta care a incununat, de altfel, 12 ani de scoala in care a strans nu mai putin de 84 de diplome la olimpiade si concursuri.
Inainte de examenul de bacalaureat, tanara s-a inscris la Miss Universe.
"Am participat intr-un mod foarte distractiv la Miss Universe. Cei de acolo erau foarte incantati de prezenta mea, pentru ca eram o candidata atipica. Nu am militat pentru pacea lumii si am avut niste raspunsuri care erau de-a dreptul socante la momentul respectiv. Am si ramas intr-o relatie foarte frumoasa cu cei care organizeaza Miss Universe Romania. Sunt o echipa de oameni de reala calitate. Era un test si pentru mine, sa vad ce se intampla in industria modelingului. Eram in clasa a XII-a, am fost la Bucuresti, am fost selectionata printre finaliste, dar am plecat la miezul noptii din Bucuresti fiindca dimineata aveam bacalaureatul. Am renuntat dupa ce am fost selectata pentru ca mi se parea decizia cea mai cerebrala pentru mine, care am studiat atatia ani cu dorinta de a reusi in viata pe plan profesional", a declarat Elena Kuji.
Imediat dupa ce a luat 10.00 la examenul de bacalaureat, Elena Kuji s-a inscris la facultate in Italia, desi cunoscutii o sfatuiau sa invete in Franta sau in America.
"Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost acesta: alege si cu inima, nu doar pentru ca ai auzit ca ar fi Cambridge o facultate exceptionala. Am ajuns in Italia dupa ce am fost invitata de Ministerul de Externe de acolo sa fac un tur al universitatilor, m-am informat timp de doi ani, am dat interviuri la mai multe universitati si, in final, mai aveam de optat intre doua: Milano si Modena si am decis, intr-o fractiune de secunda, dupa ce am dat interviul final, ca vreau sa studiez la Modena", a spus ea. Elena Kuji se declara "extrem de incantata" de alegerea ei.
"Tocmai pentru faptul ca m-am informat foarte mult, stiam unde e supermarket-ul, ce cursuri am, fiindca participasem la ele inainte sa ma inscriu la facultate, nu am fost deloc socata. Mi-am dorit mult sa ajung acolo si asteptarile mele au fost foarte bune si mi s-a demonstrat ca e mai bine decat ma asteptam eu sa fie. M-am acomodat foarte usor, nu am avut parte de rasism, nu am avut parte de incidente neplacute. Mediul universitar in care sunt este unul foarte deschis, de la profesori, la colegi, la secretare, toata lumea e foarte dispusa sa ajute. A fost o experienta mai mult decat frumoasa. Ma simteam italianca”, a declarat studenta.
Dupa primul an in Italia, Elena a primit o bursa la Sorbona, in Paris.
"Experienta mea in Italia a fost mai mult decat fericita si imi dau seama acum, retrospectiv, dupa un an la Paris. Acolo am avut parte de foarte multe secvente in care am simtit discriminarea si rasismul la cote foarte inalte. Eu tin foarte mult la tara mea si intotdeauna m-am straduit sa fac lucruri frumoase pentru mine, pentru familia mea, dar si pentru tara mea. Intotdeauna am avut si gandul acesta si automat acolo, la Paris, erai catalogat din prima cand spuneai ca esti roman. Eu spun ca sunt romanca cu mare mandrie, insa ei spuneau ca nu vor sa aiba de-a face cu romanii sau nu vor sa isi inchirieze casa unor romani. Replici de genul acesta pe mine m-au ranit”, a declarat ea.
In ceea ce priveste Universitatea "Babes-Bolyai” din Cluj, sectia franceza-italiana, unde mai este studenta, Elena spune ca lucrurile nu stau la fel ca in strainatate.
"In Romania, nu frecventez facultatea la zi, dar imi dau seama ca suntem ancorati in trecut si nu ne dam seama ca ceea ce ar trebui sa studieze elevii, ar fi necesar sa fie mai mult un ajutor de a-ti deschide ochii, de a privi lumea cu alti ochi si de a avea argumente la tot ce ti se intampla in jur. Eu cred ca asta ar trebui sa ne invete in universitate”, a declarat ea.