Reţete de Crăciun - Mâncăruri Tradiţionale pentru masa de Crăciun
Friptură, sarmale, prăjituri sau cozonaci - sunt mâncăruri tradiţionale româneşti care nu pot lipsi de pe masa de Crăciun. Dacă întrebare momentului este „ce gătim de Crăciun”, vă oferim câteva idei de reţele pentru Crăciun uşor de preparat.
Friptura nu poate să lipsească de pe masa de Crăciun. Dacă vrei o variantă sămătoasă a fripturii de porc îţi propunem să adopţi doar reţetele la cuptor şi să renunţi la garnituri în favoarea condimentelor. Pentru fripturile la grătar, ce se gătesc într-un timp scurt, este recomandată condimentarea cărnurilor, adică, folosirea unui amestec de mirodenii, ierburi şi sare, cu care să freci bucăţile de carne. Acestea conferă aroma fripturilor, dar nu frăgezesc carnea. Marinarea este recomandată pentru frăgezirea cărnii de porc şi pentru reţetele în care timpul de gătire este mai lung, aşa cum e rumenirea în cuptor.
Cotletul de porc, suculent, cu urmă subţire de grăsime şi cu carne fragedă este una dintre cele mai adorate fripturi. Toată bunătatea unui cotlet de porc sta în stratul mic de grăsime aflat în jurul cărnii. Profită de gustul unic pe care îl poate da fripturii şi nu îl îndepărta de la început. aca vrei, scapa de ea după ce ai rumenit carnea sau mai bine după ce o scoţi din cuptor.
Aproape toate reţetele spun: puţină sare şi piper; ca să nu strici gustul cărnurilor. În cazul cotletelor se pare ca regulă e cu totul alta: multă sare şi mult piper. Atât de multe încât să facă o crustă perfectă atunci când sunt puse la cuptor. Nu arunca carnea direct în tigaie, pe grătar sau în cuptor imediat ce ai scos-o din frigider. Lasă cotletele să stea la temperatura camerei timp de 30 de minute. Asta pentru că o carne prea rece se va găti prea tare la exterior, în timp ce interiorul rămâne încă rece şi crud.
Orice friptură bună începe pe aragaz şi se termină în cuptor. Iar regulă e valabilă şi în cazul cotletelor. Secretul când le prăjeşti puţin în tigaie, cât să le păstrezi la interior sucurile şi să formezi o crustă aurie la exterior, este să ai tigaia extrem de fierbinte. Asta înseamnă că vei obţine rapid efectul auriu dorit la exterior pentru ca apoi să pui tigaia în cuptor şi să laşi temepratura blândă să pătrundă carnea bine în interior.
Sarmalele sunt o altă reţetă tradiţională nelipsită de pe masa de Crăciun Avem nevoie de 300 g carne de porc, 300 g carne de vită, 100 g orez, 200 g costiţă afumată de porc, 100 g ulei de floarea soarelui sau untura, 2 căpăţâni de varză murată, boabe de piper negru, cimbru, 2 linguri bullion, 2 -3 frunze de dafin, sare şi piper după gust.
e da carnea prin maşina de tocat (sita mijlocie), se amestecă cu orezul spălat cu apă rece, cu sare, piper, cimbru, separat, se aleg foile de varză (fără rupturi), se spală şi se taie în bucăţi potrivite, separat se toacă subţire, frunzele de varză rămase. Din compoziţia de carne pregătită se fac sarmalele. Se ia foaia de varză, în mijlocul ei se pune puţin din compoziţia de carne (de mărimea unei nuci), se împachetează în formă de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul înăuntru, obţinându-se formă de sârmă.
Se pune pe fundul unei cratiţe ulei, o parte din varza tocată şi o parte din costiţă tăiată feliuţe. Peste ele se pun pe margine, de jur împrejur sarmalele, între straturi se pun feliuţe de costiţă, frunze de cimbru şi boabe de piper, iar pe deasupra un strat de varză tocată şi feliuţe de costiţă. Pe deasupra se pune restul de piper, cimbru, foile de dafin şi se acoperă cu apă amestecată cu bullion. Se lasă la fiert la foc mai întâi mare până fierbe apa şi apoi mic, sub capac până fierbe orezul cca 1 oră, apa scăzând la jumătate. Se pune apoi la cuptor, la foc potrivit, până scade apă şi se rumenesc sarmalele cam încă 30-60 minute. Dacă sarmalele nu au fiert, se mai adauga apă fierbinte.
Salată boeuf este şi ea printre cele mai populare reţete de Crăciun. Ai nevoie de 4-5 cartofi fierţi în coaja, 400 g carne vită, 4-5 morcovi întregi, un borcan de 800 g gogoşari în oţet, un borcan 800 g castraveţi în oţet. Maioneza: 2 gălbenuşuri fierte, un gălbenuş crud, o lingură cu muştar clasic, sare, piper, 3/4 litru de ulei, zeama de la jumătate de lămâie.
Salată iese mai gustoasă dacă facem maioneza în casă. Se amestecă ingredientele cu mixerul şi punem ulei puţin câte puţin, amestecând în aceeaşi direcţie. Vom folosi cam 3/4 dintr-un litru de ulei. Când mai avem de adăugat puţin ulei, ne oprim şi turnam zeama de la o jumătate de lămâie, puţin câte puţin, amestecând continuu. Turnam şi restul de ulei şi apoi punem maioneza la rece.
Să pregătim şi legumele pentru salată. Fierbem în coaja 4-5 cartofi. Carnea de vită o fierbem separat, cam 300-400g, iar când e aproape gata adăugăm la fiert 4-5 morcovi întregi, curăţaţi înainte de coajă şi jumătate de ţelină. Când legumele şi carnea au fiert, le scoatem din oala şi le lăsăm la răcit. Între timp vom tăia cubuleţe mici castraveţi şi gogoşari în oţet, câte un borcan de 800g din fiecare, de preferat din cămară proprie. Îi punem într-un tifon curat şi scurgem bine de tot de zeamă.
Urmează acum legumele. Cartofii îi decojim şi îi tăiem cubuleţe mici, morcovii, ţelina şi carnea urmează la rând. Într-un castron mare amestecăm toate legumele tăiate cu maioneză, fiecare pune după gust, apoi aşezăm salata pe un platou şi o decoram frumos.
Piftia de curcan, populara răcitură de pe masa de Crăciun, se prepară astfel: Avem nevoie de 2 aripi de curcan, 1 pulpa inferioară, 1 ceapă mare (sau 2 potrivite), 1 morcov mare (sau 2 potriviţi), 2 căpăţâni mari de usturoi (sau 3 normale), un plic de gelatină, 5 litri apă, sare se adauga ca la orice mâncare, spre sfârşit, când e carnea aproape fiartă.
Mod de preparare: Se pune carnea la fiert, împreună cu ceapă şi morcovul, în circa 7 litri de apă. Se dă focul mare şi se spumuieste bine vasul, apoi se dă focul încet şi se lăsa aşa circa 3 ore. Semnul că a fiert carnea este când aceasta se desprinde de pe os (se vede foarte bine la pulpa inferioară). Atunci se adauga sarea, după gust. Trebuie să mai rămână circa o treime din apa în urma fierberii.
După ce a fiert, carnea este scoasă, lăsată la răcit, apoi tăiată bucăţele şi pusă în vase (boluri, tăvi, etc). Se poate pune şi morcovul fiert, tăiat rondele. În momentul în care apa în care a fost carnea devine călduţă se pune în ea usturoiul şi se scot morcovul şi ceapă.
Cozonac cu mac: Avem nevoie de 600 gr faină, 125 gr unt, 120 ml smântână, 50 ml lapte, 70 ml apă, 100 gr zahăr, 1 zahăr vanilat, 4 gălbenuşuri, 1 lingura ulei, 1 fiola esenţa vanilie, coaja răzuita de la o portocală, 25 gr drojdie proaspătă. Umplutură de mac: 300 gr mac măcinat în maşina de cafea, 1 cana lapte, 3 linguri zahăr (puteţi pune mai mult, după gust), 1 zahăr vanilat, 1 fiola esenţa vanilie.
Mod de preparare: Drojdia se dizolvă în puţin lapte călduţ şi se lasa să se umfle aproximativ 10 minute. Din toate ingredientele se frământă apoi un aluat. Frământaţi cu mână 30 minute dacă nu aveţi maşina de pâine sau roboţel de frământat. Se acoperă apoi aluatul cu o folie sau un prosop şi se pune la loc călduţ şi fără curenţi la crescut pentru cel puţin 1 oră.
Cât creşte aluatul preparaţi umplutură: puneţi ingredientele la fiert până macul e moale(cca 20 minute). La sfârşit adăugaţi esenţa de vanilie. Când e crescut bine se împarte aluatul în jumătate. Se întind 2 foi şi fiecare se unge cu mac fiert în lapte, apoi se rulează. Cele două rulouri rezultate se împletesc şi se pun într-o tavă (a mea avea diametrul de 26cm). Se lasă la crescut în tavă cca 30 -45 minute.
Se unge cozonacul cu gălbenuş bătut cu puţin lapte şi se ornează cu zahăr şi mac. Se dă la cuptor la 180C până se rumeneşte, cam 50 minute -1 oră.
Tort de ciocolată: Pentru blat avem nevoie de 200 grame de făină, şase ouă, 150 grame zahăr, 150 grame de miez de nucă, 100 grame de ciocolată, 50 de grame de unt, zahăr vanilat, un praf de sare. Pentru crema avem nevoie de 200 grame de ciocolată, 500 de grame de frişcă lichidă, o lingură de granule de gelatină, 200 de grame de miez de nucă măcinată. Pentru sirop avem nevoie de 100 grame de zahăr, 100 ml de apă, patru linguri de rom, zahăr vanilat. Pentru glazura avem nevoie de 200 grame de ciocolată, 50 de grame de unt, două linguri cu lapte.
Mod de preparare: Amesteca untul cu zahărul, adăugă ouăle, miezul de nucă tocat, ciocolată topită, zahăr vanilat şi sare. Amestecă cu ţelul într-un vas pus în bain-marie. Adăugă faina şi omogenizează compoziţia amestecând foarte uşor. Toarnă compoziţia într-o formă de tort cu pereţi detaşabili şi da blatul la cuptor 30-45 de minute. Lasă blatul să se răcească şi apoi insiropeaza-l (fierbe siropul la foc mic, 15 minute!).
Amestecă cu mixerul, într-un vas pus pe foc, în bain-marie, ingredientele pentru cremă, mai puţin nucă. Când crema este legată, adăugă nucă. Întinde crema de blat şi montează tortul. Topeşte ciocolată, adăugă untul şi laptele, toarnă uniform pe suprafaţa tortului din centru către exterior. Tortul trebuie ţinut două ore în frigider înainte de a fi servit.
Sursa: Pro TV
Etichete: tort, gatit, salata de boeuf, sarmale, friptura, cozonac, piftie, mâncăruri tradiționale,
Dată publicare:
18-12-2017 14:15