RETETE DE CRACIUN cu Chef FOA. Supa de curcan la tuci cu taitei de casa. Ce se spune "din batrani" despre pasari de Revelion
Chef FOA nu a stat doar sa priveasca. Si-a ascutit cutitele, a dezosat cu precizie de chirurg un curcan si, cu mamaia Iana pe post de sous-chef, a gatit doua retete cu gust divin.
Supa de curcan la tuci cu taitei de casa si branza uscata de oaie presarata generos peste vasul aburind. Iar la felul doi, curcan impanat cu osanza, verdeturi si, pe alocuri, carnati afumati la lemn de cires.
"- Mamaie , sunt foarte multe superstitii si traditii legate de porc de pasare in jurul sarbatorilor de Craciun si de Revelion, exista vreo superstitie?
- Se spune ca in seara de Revelion pentru Revelion sa nu gatim pasare
- De ce?
- Se zice ca tot anul spranjim asa ca pasarea
- Deci de Revelion nu mancam pasare dar cine nascut traditia asta?
- E din batrani"
Cum nu e de glumit cu vorbele din batrani, chef FOA s-a apucat sa dezoseze curcanul. Oasele i le-a pasat mintenas mamaiei Iana, care a incins tuciul afara, pe pirostrii, pentru o supa traditionala de Isverna.
Cu sufletul cald si simturile gadilate placut de aroma imbatabila a supei la tuci, inspiratia curge ca un parau cu apa limpede.
Felul doi e.. ceva greu de descris in vorbe. Un melanj "halucinante", cum ar zice colega de filmare a lui chef Foa, chef Patrizia. Condimente exotice, ingrediente traditionale si tehnica...frantuzeasca.
Odata impanat si umplut, curcanul a fost legat fedeles cu sfoara de canepa. Timpul de coacere in cuptorul cu lemne este de aproape trei ore. In cel clasic, dureaza tot atat, iar temperatura la care se intampla minunea este de 160 de grade.