"E una dintre cele mai diferite voci ale acestui secol". Filmul lui Cristi Puiu, primit cu ropote de aplauze la Cannes

×
Codul embed a fost copiat

La prima sa selectie in cursa pentru cel mai important premiu de la Cannes, Palme d'Or, Cristi Puiu a uluit cei mai importanti critici de film.

Dupa premiera mondiala, care a avut loc joi seara, publicatii celebre au vorbit la superlativ despre pelicula sa, "Sieranevada".

“Este una dintre cele mai diferite voci ale cinematografiei acestui secol" - a scris un cunoscut cineast. Si momentul de pe covorul rosu, a fost deosebit. Echipa romaneasca a defilat pe melodia lui Liviu Vasilica, "Marine, la nunta ta", iar fiica lui Cristi Puiu, in varsta de 6 ani, a atras toate privirile.

Emotiile au fost puternice pentru echipa filmului Sieranevada, formata din aproape 50 de membri. Pentru ca obiceiul la cannes este ca actorii si regizorii sa defileze pe o bucata muzicala din filmul aflat in competitie, Cristi Puiu a ales melodia lui Liviu Vasilica, Marine la nunta ta.

Cristi Puiu: "Pe covorul rosu, la Cannes, s-a auzit Liviu Vasilica, a fost un moment special, a inceput lumea sa planga"

Citește și
Blake Cannes
Cannes 2016. Blake Lively, una dintre cele mai spectaculoase aparitii pe covorul rosu al festivalului de film
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Camerele foto si video au fost indreptate cel mai des catre fiica lui Cristi Puiu, Zoe, in varsta de 6 ani.

Cristi Puiu, regizor: I se pare probabil misto ca oamenii sunt imbracati frumos, ca ea a trebuit sa fie cumva costumata intr-un fel de printesa. Atentia era cumva la ea si asta m-a ajutat si pe mine, cumva m-am protejat"

Regizorul roman, care a castigat premiul Un certain regard cu "Moartea domnului Lazarescu", a fost intampinat chiar de directorul festivalului. Premiera a fost urmarita de 3000 de oameni.

Cristi Puiu: "Nu se mai terminau aplauzele, o sala intreaga care te aplauda, e un moment, e emotionant cu siguranta"

Ce scriu criticii straini despre filmul lui Cristi Puiu

"Puiu se dovedeste a fi una dintre cele mai diferite (si mai fascinante din punct de vedere filosofic) voci ale cinematografiei din secolul al XXI-lea"

"Primul film in competitie la Cannes, deja o culme a cinematografiei cu Sieranevada. Chiar si usile au talent, la Cristi Puiu" au scris doi celebri critici de film.

"Dintre mai multi excelenti regizori care au aparut din noul val romanesc, Cristi Puiu este cel mai formidabil" a titrat site-ul "The Film Stage"

"Sieranevada" a fost numita in The Guardian "hrana pentru creier".

The Telegraph i-a acordat filmului lui Puiu 4 din 5 stele si a scris ca:

"Sieranevada este o comedie care arata ca o drama, suna a drama, ramane serioasa si ridica intrebari politice, de-a lungul a 3 ore in care pur si simplu bati din picior. Nu este nicio secunda din acest film care sa nu fie convingatoare."

Mai mult critici au scris ca Puiu este un fel de filozof al cinematografiei.

Cristi Puiu, regizor: "Stiu ce inseamna asta, cand oamenii scriu in presa, folosesc cuvantul filozof ca sa spune: domne, pare ca spune ceva mai imbarligat"

"Sieranevada", alaturi de "Bacalaureat", in regia lui Cristian Mungiu sunt cele doua filme romesti selectate pentru "Palme d'Or", cea mai importanta categorie de la Cannes, in care sunt alese 20 de pelicule din 1800.

 

Pelicula, selectata la cea mai importanta categorie - Palme D'or - a primit deja recenzii pozitive din partea criticilor internationali. Tot pentru Palme D'or intra in competitie si "Bacalaureat", in regia lui Cristian Mungiu. Pelicula a fost proiectata joi la Bucuresti.

Cristi Puiu s-a intors la Cannes dupa ce in 2005 a castigat trofeul "Un certain regard" cu filmul "Moartea domnului Lazarescu".

 

Tot de la Cannes a ramas insa si cu o amintire neplacuta. Pe cand era acolo in juriu a aflat ca tatal sau s-a stins.

Cristi Puiu, regizor: "Am plecat de la festival, m-am intors acasa. A fost slujba si pomana de dupa inmormantare, iar acolo am avut un conflict foarte puternic cu un coleg de-al mamei, pe tema comunismului."

Momentul l-a determinat sa faca un film. Actiunea peliculei se petrece intr-un apartament, la un parastas. Lungmetrajul a fost extrem de bine primit de critici.

"Sierra Nevada lasa publicul sa reflecteze asupra filmului ore in sir si zile la rand. Puiu este un fel de filosof." - a titrat publicatia Variety.

Cristian Mungiu si Bogdan Mirica,urmatorii cineasti romani care isi vor prezenta filmele la Cannes

Pe 19 mai, tot in competitia pentru Palme D'or, va fi si premiera filmului "Bacalaureat", in regia lui Cristian Mungiu. Acesta a mai castigat marele premiu la Cannes cu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in 2007, precum si premiu pentru scenariu si interpretare cu "Dupa Dealuri", in 2012.

Chiar daca noul val al cineastilor romani ne-a obisnuit cu prezente si premii la Cannes, Romania este cu mult in urma realizarilor acestora.

Cristian Mungiu, regizor: "Noi organizam premiera asta in Bucuresti, intr-un oras cu 2.000.000 de locuitori care nu are o sala de premiera, deci mi-ar placea sa generam mai mult respect, o reactie concreta."

Tanarul regizor Bogan Mirica va merge pentru prima data la Cannes. Filmul sau, "Caini", se afla in competitie pentru trofeul "Un certain regard".

Bogdan Mirica, regizor: "Inseamna foarte mult pentru film, ca acum are sansa sa fie vazut si sa nu moara intr-un cinematograf de provincie undeva in Romania."

Filmul spune povestea unui barbat de la oras care se duce la tara, intr-o zona izolata si acolo e inghitit de intrigile locale. Regizorul s-a inspirat din satul bunicilor.

Bogdan Mirica, regizor: "Am vazut conflicte intre localnici, batai, omoruri, care veneau de nicaieri si se duceau nicaieri, nu aveau nicio miza."

"Caini" va avea premiera la Cannes duminica.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
"Cristi Puiu e un filosof". Cei trei regizori romani care au mari sanse la trofee, la Cannes

De joi, incep emotiile pentru regizorii romani prezenti la Cannes. Cristi Puiu a pasit pe covorul rosu, alaturi de echipa filmului "Sierra Nevada" - care a avut premiera mondiala.

Cannes 2016. Blake Lively, una dintre cele mai spectaculoase aparitii pe covorul rosu al festivalului de film
Cannes 2016. Blake Lively, una dintre cele mai spectaculoase aparitii pe covorul rosu al festivalului de film

Woody Allen a deschis festivalul de film de la Cannes cu "Café Society", o comedie romantica, bine primita de critici. Este a treia oara cand prolificul regizor da startul sarbatorii filmului pe riviera franceza.

CANNES 2016. Masurile extraordinare de securitate pentru cel mai mare festival european de film:
CANNES 2016. Masurile extraordinare de securitate pentru cel mai mare festival european de film: "Sunt lunetisti pe acoperis"

Mai sunt cateva ore pana la deschiderea oficiala a festivalului de la Cannes, cu doua filme romanesti in competitie pentru marele trofeu Palme d'Or.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.