Miscarea pentru underground. Ura De Dupa Usa lanseaza CD-ul "Cicatrice", LIVE in Bucuresti: Ne chinuim din 2012 sa-l scoatem

Ura De Dupa Usa

Ura De Dupa Usa este prima trupa romaneasca de dupa 1989 care a imbinat cu succes forta punk-ului cu melodicitatea heavy-metalui, reusind sa devina cel mai cunoscut nume autohton de pe scena de hardcore-metal.

Costache Ioan sau "Costi" (cum este cunoscut de prieteni) este liderul acestei trupe. El este cel care s-a zbatut pana acum pentru ca U.D.D.U. sa nu moara in underground, tinand steagul sus cu ajutorul prietenilor sai, indiferent de clipele grele prin care a trecut, de ordin personal sau chiar financiar.

In prezent, Costi (voce) si ceilalti membri ai trupei (Adrian Ianovici - tobe, Lucian Pacuraru - bass, vocal si Cosma Iosif -chitara) se pregatesc pentru un eveniment deosebit in cariera lor: lansarea noului album, "Cicatrice", in clubul bucurestean Pasaj.

Cu aceasta ocazie, Costi a acceptat sa raspunda la cateva intrebari legate de noul material discografic.

Citește și
Trupa TAINE - FB
Miscarea pentru underground. Interviu cu Andy, liderul trupei TAINE: "Azi, tinerii doresc o REVOLUTIE a mentalitatii"

Cristian Matei "Mumu": A durat foarte mult sa scoateti acest album. Ma refer la faptul ca ultimul vostru disc, “Respinsi de Societate/1998”, a ramas needitat si a fost difuzat doar pe radio si, recent, pe Youtube. Cat de greu este sa lansezi un disc nou, ca trupa de metal, in underground-ul romanesc? Ce munca presupune (in afara de efortul financiar)?

Costi: Salut! Da, este greu sa scoti un album ca trupa metal underground! Presupune o munca titanica, mai ales sa fii din provincie! De fapt, noi ne chinuim din 2012 sa il scoatem, dar a fost un concurs de imprejurari, nu vorbim de ce ordin, cert este ca am avut hopuri peste hopuri, dar pana la urma am reusit sa definitivam materialul!

Cristian Matei "Mumu": De ce se numeste “Cicatrice” noul vostru album? Are vreo legatura cu pauza lunga a voastra, ca trupa, sau este doar o coincidenta ca apare la scurt timp dupa incendiul din Colectiv - o tragedie care stiu ca v-a marcat ….

CostiNu are nici o legatura cu evenimentele tragice din Colectiv, albumul deja era la editat, numai ca a durat ceva timp, daca te uiti la titlurile de demo si albume, titlul albumului este legitim! ”De trei ori ura”- demo 1993 / ”De ce atata ura?” - 1995 / ”Respinsi de societate” 1997, acest album continua drumul pe care am inceput si in el este vorba de ranile care s-au inchis si urmele grave care au ramas!

Cristian Matei "Mumu": Vorbeste-ne putin despre acest nou material discografic al vostru. S-a schimbat ceva in stilul vostru de punk/hardcore, cu care ati devenit cunoscuti in underground acum 20 de ani? Ma gandesc totusi ca suntem in epoca internetului si a gadgeturilor, iar studiourile de inregistrare si conditiile de munca ale unui muzician roman s-au schimbat, nu mai sunt ca in 1994.

Costi: "Corect! De schimbat prea multe, nu pot sa spun ca da, dar incercam sa tinem pasul cu ce vine din urma, pe albumul “Cicatrice” avem un sound mai dur, dar ca stil, nu pot spune ca ne indepartam. Gabi Pipai “Sound Studio Production” a dorit sa nu ne indepartam de ce faceam inainte, sa nu ne pierdem identitatea, este drept ca multi vor un sound mai dur, chitari suprapuse .. Ca o curiozitate pentru ascultatorii albumului, materialul a fost inregistrat live in 2 zile, pe scena Casei de Cultura din Zarnesti. Gabi a venit cu studio-ul mobil, in a 3-a zi am mai ajustat cate ceva, de mixat l-a mixat acasa. Mai mult a durat masterizarea, care a fost facuta de Cristian Varga la Mastervargas Professional Studio Audio Mastering NY. US., asta si din lipsa bazei financiare!

Revenind la intrebare, piesele de pe album sunt compuse din 2004 pana in 2012 si am dorit sa nu se piarda, multe nu sunt cunoscute de cei din noul val, oscileaza intre piese mai soft si ceva mai dure! Anul acesta avem un calup de piese pentru un nou material, dar vrem intai sa ne facem datoria cu "Cicatrice", sa il lansam si sa facem turneu de promovare!"

Cristian Matei "Mumu": Cate piese aveti pe “Cicatrice” si care este povestea lor (cine sunt autorii, colaboratorii, in cat timp au fost compuse, etc.)? Unde va putea fi gasit acest album?

Costi: "Albumul contine 9 piese, timp 32 de minute. Sa vezi de ce se intituleaza “Cicatrice”. In 1989 cand aveam 17 ani jumate am participat activ la Revolutie si doream sa fiu erou. Acum imi dau seama cata dreptate a avut tata, Dumnezeu sa il odihneasca, mi-a zis dupa ce am revenit din Bucuresti, lipseam de acasa de 5 zile, ”ce erou prostule, sa se urineze cainii pe mormantul tau?”. Asta este cruntul adevar, de acolo se trage seva inspiratiei la piesa 1, “You Saved My Life”.

Piesa 2, "Indiferenta", este simplu de tras concluzia, nu vreau sa dezvolt. Piesa 3, "Patima alcoolului", are ceva conotatii, noi tot spunem ca ”gata,de azi ma las de baut,de fumat”, dar de unele vicii chiar nu poti scapa! Piesa 4, "Vecinul insuportabil", reflecta viata personala si ai mei vecini de scara, care se benocleaza si nu pierd nimic cu vederea, dar cand se intampla ceva si nu ai fost tu, pe cine e cel mai simplu sa invinovatesti!?

Piesa 5, "Nevinovat", este compusa la modul general, ca este vorba de om sau animale nevinovate cazute in plasa! Piesa 6, "Viata de caine", este simplu, vorbeste de neregulile din sistemul medical! Piesa 7, "Marioneta", este vorba de acele persoane care vor sa para ce nu sunt, nu au identitate si sunt usor de manipulat!

Piesa 8, "Ura de dupa usa 2", arata ca nu esti dorit intotdeauna in unele cercuri si ca unele promisiuni sunt doar de fatada, iar omul chiar daca isi schimba infatisarea, naravul si vechile metehne nu le va lasa in urma! Piesa 9, "Flagelul inconstientei", trage un semnal de alarma cu consumul de stupefiante!

Texte: Costache Ioan
Grafica album: Dgheana Adrian Valentin, Andrei Curt.
Au mai colaborat: Albert-Niste Baieti, Vlase-Zob, Geo-Tessa, Arssura, Nimeni Altu’, Supape.

Cristian Matei "Mumu": In general, trupele de hardcore/punk sunt cunoscute pentru revolta lor fata de societate si refuzul de a accepta abuzurile autoritatilor. Voi aveti de transmis vreun mesaj social prin acest album sau este doar un simplu produs muzical?

Costi: Exact asta dorim sa scoatem in evidenta prin textele de pe “Cicatrice” sa tragem semnale de alarma! De fapt, intr-o prima faza, Semnal de alarma am vrut sa intitulam albumul!

Cristian Matei "Mumu": Pe 22 aprilie 2016, de la ora 21.00, aveti un eveniment foarte important pentru cariera voastra: concertul de lansare a albumului “Cicatrice”, in clubul bucurestean Pasaj. La ce trebuie sa se astepte fanii de la acest show? Ati pregatit vreo surpriza sau va fi ceva “clasic”...

Costi: Surprize sunt, dar vor fi dezvaluite la fata locului, vei vedea, trebuie neaparat sa participi, nu pot dezvalui, dar cred ca de mult o trupa de metal underground nu a mai facut ce doreste trupa sa faca! 

Cristian Matei "Mumu": Credeti ca tragedia din Colectiv si legea anti-fumat vor avea un efect negativ asupra concertului vostru din 22 aprilie? Ma refer la faptul ca poate unora le va fi teama sa asiste la un concert intr-un spatiu inchis din Bucuresti, iar altii nu vor veni pentru ca stiu ca nu se mai fumeaza inauntru …

Costi: Sa stii ca sechele raman, aici mai contribuie si teama parintilor de a mai lasa copii la evenimente, iar chestia cu fumatul nu sunt eu in masura sa spun, dar cred ca in spatiul in care se canta este ok sa nu se fumeze, se pot face spatii speciale amenajate pentru fumat! Ca o curiozitate, Mumu, din ‘90 si pana in zilele actuale am cantat in locuri mult mai periculoase ca in “Colectiv”, dar o clipa nu ma gandeam la ce va fi, ci la ce pot oferi eu cu trupa, celor prezenti la eveniment. Asta au dorit sa ofere si Goodbye To Gravity, doar ca, dintr-o intamplare nefericita, s-a declansat iadul pe pamant. Imi pare foarte rau si Dumnezeu sa ii ierte pe cei decedati si sa le intareasca familiile, iar cei care au scapat si inca mai sufera, sper sa reuseasca sa treaca peste aceste clipe groaznice. Clar, sechele raman, ”Cicatrici” de asemenea!

Cristian Matei "Mumu": La final, daca aveti vreun mesaj de transmis fanilor trupei Ura De Dupa Usa …

Costi: Au demonstrat ca au fost alaturi de noi chiar daca viata trupei nu a fost pe roze, asta ne-a intarit si ne-a facut sa nu cedam si sa mergem mai departe! Ii asteptam la evenimentele noastre viitoare, pe toti si vechii fani si pe cei mai tineri care poate de acum incolo de vor descoperi! Respect din partea trupei Ura De Dupa Usa! Tie, dragul nostru Mumu, iti uram multa sanatate si sa fii tipul tare pe care il cunosc!

Ura De Dupa Usa online:

- Facebook
- Youtube

@Cristian Matei "Mumu"

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Interviul exclusiv cu
Interviul exclusiv cu "Goodbye to Gravity" publicat chiar înaintea tragediei din Colectiv

In Romania sunt extrem de putin trupe rock la ora actuala care "suna ca afara", iar aceste este - poate - si unul dintre motivele pentru care multe formatii romanesti de acest gen sunt in continuare in underground.

Miscarea pentru underground. Interviu cu Andy, liderul trupei TAINE:
Miscarea pentru underground. Interviu cu Andy, liderul trupei TAINE: "Azi, tinerii doresc o REVOLUTIE a mentalitatii"

Trupa TAINE este una dintre cele mai vechi reprezentante ale miscarii underground de pe scena metal/rock romaneasca, cu un "background" muzical de peste 23 de ani.

Gestul violent al unui star punk atunci cand o fana s-a urcat pe scena sa-si faca un selfie. Cum a reactionat publicul
Gestul violent al unui star punk atunci cand o fana s-a urcat pe scena sa-si faca un selfie. Cum a reactionat publicul

Formatia americana punk "The Story So Far" si-a pierdut dreptul de a mai canta intr-un un club din Canada dupa ce vocalistul a imbrancit de pe scena o tanara care voia sa faca un selfie. Si alti fani au facut acelasi lucru, dar nu au fost loviti.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.