Martin Scorsese, despre povestea unui Caligula modern. De ce a fost inteles gresit ultimul sau film
Marea reintoarcere a lui Martin Scorsese la stilul anilor '90, productia "The Wolf of Wall-Street" ajunge pe marile ecrane in Romania in acest final de saptamana
Numit de unii specialisti americani "o invitatie la orgie" sau "o glorificare a hedonismului", atat Martin Scorsese cat si actorul sau preferat Leonardo DiCaprio au sarit in apararea filmului. Cu 2 nominalizari la Globurile de Aur (cel mai bun actor si cel mai bun film la categoria muzical sau comedie), "The Wolf of Wall Street" se anunta un candidat solid in sezonul premiilor industriei americane, de film.
"Am vrut sa spun povestea unui Caligula al timpurilor moderne" a povestit DiCaprio, aflat intr-un rol al exceselor, cum n-a mai intalnit in toata cariera.
Care este masura succesului in America? Cat sunt dispusii oamenii sa faca si sa triseze pentru a fi bogati? Si cum reactioneaza cand pierd tot? "The Wolf of Wall-Street" incearca sa ofere obiectiv cateva raspunsuri la aceste intrebari, prin povestea brokerului Jordan Belfort, care in anii '90 a incercat toate manevrele, toate excesele, toate drogurile si s-a imbogatit pe spatele celor creduli si lacomi. La randul sau, Belfort a fost lacom, iar lacomia l-a dat de gol, moment in care a pierdut tot, a ajuns sa faca doar 22 de luni de inchisoare, iar apoi s-a reinventat ca autor de discursuri motivationale.
Povestea lui de viata este reala, incredibila si plina de momente ametitoare, iar Martin Scorsese, impreuna cu colaboratorul sau Leonardo DiCaprio, au incercat sa faca din viata lui Belfort un spectacol cinematografic.
"The Wolf of Wall-Street" i-a impartit pe critici. Unii l-au numit "un nou Goodfellas", adaugand ca este cea mai buna colaborare dintre cei doi cineasti. Insa au existat si cinefili care s-au declarat dezgustati de portretul decadent al vietii de pe Wall-Street. Leonardo DiCaprio si Jonah Hill au iesit pe rand sa apere filmul, spunand ca fost inteles gresit: ei nu incurajeaza acest comportant, din contra, filmul arata cat de daunatoare este aceasta viata si cat de mult distruge individul.
Cu toate astea, experienta lui Scorsese isi spune cuvantul, cineastul nefiind deloc uimit de aceste reactii negative: "Am mai patit asta si cu "Mean Streets", "Raging Bull" sau "Taxi Driver", filme in care oamenii erau dezgustati de personajul principal. Chiar si cu "Goodfellas"...unde personajele faceau lucruri groaznice, dar se simteau bine facand-o. Nu am citit comentariile negative, dar cei apropiati mi-au spus despre ce e vorba. Personajul din film intra in inchisoare, iese si continua sa faca tampenii.
Si ce trebuie observat aici este factorul cultural si societatea, care ii ofera prilejul de a-si continua comportamentul si chiar-l incurajeaza. Am 71 de ani, faceam filme ca "Goodfellas" cu 30 de ani in urma, si am vazut transformarea Americii. Valorile sunt acum legate de bani, celelalte valori adevarate nu mai exista. Eu nu am vrut sa le ofer un mesaj educativ spectatorilor, asta ar fi fost prea previzibil" a spus Scorsese intr-un interviu acordat publicatiei Deadline.
Citeste restul interviului pe www.procinema.ro!
"The Wolf of Wall-Street", un film pe care nimeni nu a vrut sa-l finanteze
In 2007, Leonardo DiCaprio a castigat un razboi al licitatiilor cu Brad Pitt pentru drepturile memoriilor lui Jordan Belfort - "The Wolf of Wall-Street", carte ce urmareste decaderea unui star de pe Wall Street. care devine depedent de droguri si prostituate, avand FBI-ul pe urme. Adevarata dependenta era insa cea de bani, cum recunoaste chiar autorul memoriilor.
Filmul i-a adus din nou impreuna pe Scorsese si DiCaprio la 3 ani de la colaborarea pentru "Shutter Island". Nimeni nu a vrut insa sa finanteze "The Wolf of Wall-Street" pana cand un producator independent "Red Granite Picture" a decis sa investeasca 100 de milioane de dolari in pelicula.
Asa cum explica starul de pe afisul peliculei, "The Wolf of Wall-Street" exploreaza "cea mai intunecata si profunda latura umana". Scenele de orgii si de consum de droguri au facut ca filmul sa fie interzis in Statele Unite publicului sub 17 ani. In plus, conform revistei Time, care citeaza Variety, injuratura care incepe cu litera "f" a fost pronuntata de 506 ori in film. Cu toate acestea, Brad Grey, CEO-ul studiourilor Paramount sustine ca filmul nu a fost cenzurat sau editat major. "Practic ceea ce vedeti este asa numita varianta director's cut" a admis DiCaprio intr-un interviu pentru Charlie Rose.
"A fost un film greu de finantat. Am decis sa o facem singuri, insa dupa cativa ani, am primit finantare de la Red Granite care practic ne-a spus "Asta e bugetul. Vrem un film epic care nu face compromisuri. Nu vrem sa limitam sau sa cenzuram nimic." Acesta a fost momentul in care Marty (Scorsese) a acceptat sa-l regizeze. Eu cautam alti regizori, insa eram constient ca nimeni in afara de el nu putea captura umorul sadic si intunecat al sceanriului lui Terence Winter", a explicat DiCaprio.
Expune coruptia din lumea financiara intr-un mod neconventional
De la "Taxi Driver" la "The Last Temptation of Christ" si de la "Goodfellas" la "Casino", filmele lui Martin Scorsese au fost pline de controverse. Regizorul, in varsta de 71 de ani, a aparat in ultimele zile mesajul celui mai recent film al sau.
"Este un film menit sa te faca sa reactionezi. Care este rostul unui film care expune coruptia din lumea financiara intr-un mod conventional? S-a mai facut deja. Ne face sa ne simtim bine. Intra intr-un sistem fals, de a face ordine. E ca un eufemism, limbajul corectitudinii politice...Sa-l fac asa ar fi insemnat sa ma conformez unui sistem si sa trivializez impactul a ceea ce voiam sa spun. Cu alte cuvinte, anesteziam subiectul, il faceam sa arate de parca ne uitam la stiri sau la TV. Nu inseamna nimic, nici macar entertainment. Care e rostul producerii unui film la care toata lumea se simte bine si cu care toti sunt de acord?" a declarat Scorsese pentru Indiewire.
Filmul, "o reflectie" a drogurilor si a depresiei din tineretea lui Martin Scorsese
Intrebat daca excesul de droguri din film reflecta problema pe care insusi regizorul a avut-o cu consumul de cocaina, acesta a vorbit despre slabiciuni. Muszcalul "New York, New York" cu Liza Minnelli si Robert De Niro, lansat in 1977, este privit azi ca fiind unul dintre cele mai bune realizari ale lui Scorsese. Pelicula nu a avut succes la box office. Dezamagit de acest fiasco, Scorsese a intrat in depresie si a inceput sa consume droguri. Dupa o supradoza, ajunge la spital, unde e vizitat de Robert de Niro, ale caror incurajari l-au salvat de depedenta, dupa cum a recunoscut chiar regizorul.
"Din copilarie, de la 3 ani, am fost bolnav de astm, asa ca mereu am fost in preajma medicamentelor... Ceea ce stim e slabiciuna din fiecare din noi. Toti avem slabiciuni, suntem oameni si in anumite circumstante suntem capabili de orice, despre asta e filmul", a povestit regizorul adugand ca anii '76-'78 au reprezentat perioada in care a fost cel mai dezamagit de industria filmului.