"Jazz in the Park": festival de Jazz la groapa de gunoi din Cluj. Artisti de renume mondial, prezenti la eveniment
Se aude muzica buna, de la groapa de gunoi a Clujului, unde traiesc peste 1.500 de oameni. Ca sa-i ajute sa se integreze, organizatorii festivalului "Jazz in the Park" au decis sa aduca pe rampa artisti de renume mondial, cum ar fi Dario Rossi.
La groapa de gunoi de la Pata Rat sunt acum zeci de oameni.
Au in comun un singur lucru: sa adune la un loc artisti, pasionati de muzica si chiar invitati din strainatate, care pot sa atraga atentia asupra conditiilor grele in care traiesc comunitatile de romi de la Pata Rat. De 50 de ani exista acesta rampa care se intinde pe 20 de hectare, langa oras.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Marti, au ajuns aici muzicieni din toata Europa. Celebra trupa Barcelona Gipsy Balcan orchestra, Dario Rossi dar si muzicieni romani. Prin acest concert, organizatorii vor sa afle toata lumea ca si la Pata Rat locuiesc oameni care au nevoie de ajutor.
Seara a fost deschisa de celebrul percutionist Dario Rossi, italianul cunoscut in toata lumea pentru spectacolele stradale pe care le tine cu instrumente reciclate din linguri, tigai, oale si farfurii.
Dario Rossi, percutionist: "Chiar imi place zona asta, au fost toti copiii care m-au ascultat si a fost minunat. Chiar m-am distrat cantand, atmosfera a fost frumoasa, oamenii tineri si draguti."
Artistii canta la cativa metri de rampa de gunoi a orasului Cluj-Napoca, chiar langa adaposturile improvizate ale sarmanilor care locuiesc aici. Mirosul este greu de suportat, insa muzica pare ca ii determina pe cei prezenti sa uite totul.
Spectator: “Da, mi-a placut cel mai mult ca a cantat la tigai si cu betele.”
Altfel stau lucrurile la Pata Rat intr-o zi obisnuita. Aici, in colibe de carton si plastic, isi duc traiul 1.500 de suflete.
La 5 kilometri de aeroportul international unde aterzieaza zilnic mii de turisti se intinde pe 20 de hectare groapa de gunoi a Clujulul, orasul cu cea mai mare dezvoltare economica din ultimii ani.
La rasaritul soarelui, copii si adulti incep sa caute printre gunoaie.
Spectator: “E pentru prima data cand vin aici. Am mai vazut despre acesta zona si articole, dar m-a sensibilizat si asept finalul evenimentului.”
Organizatorii celui mai mare festival de jazz de la noi spun ca este o premiera acest eveniment si ca vor sa il repete.
Corina Brandusan, PR manager Jazz in The Park: “Pata Rat este zona cea mai izolata a Clujului, un spatiu defavorizat, aporape de groapa de gunoi si credem ca si oamenii de aici merita sa aiba acces la muzica buna. Vrem sa dezvoltam proiecte culturale si educationale aici."
Pana pe 2 iulie, cand festivalul se va incheia, daca vor, participantii pot sa cumpere bilete de minimum 10 lei. Banii vor fi folositi pentru proiecte sociale si educationale care sa ajute comunitatea de la Pata Rat.