Interviu cu Doomnezeu, prima formație de ”Stoner Doom Creștin Ortodox” din România
Tempo-uri lente, riff-uri de chitară cu acorduri joase și un sunet mult mai "gros" și "mai greu" decât în alte genuri de rock/metal.
Cu alte cuvinte, ”doom metal”, un subgen al heavy metal-ului, care, în România, nu prea este agreat de trupele autohtone.
Cu o singură excepție. De 1 an și ceva, mai exact de la Crăciunul din 2019, pe platformele de streaming a apărut o trupă extrem de interesantă, despre care nimeni nu știe aproape nimic: Doomnezeu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După cum îi spune și numele, cei care au lansat acest proiect sunt români și cântă un amestec de doom metal și stoner-rock (presărat destul de rar cu voci de black-metal) pe versuri … religioase. Cea mai nouă piesă a lor, ”Crede și nu cerceta”, a fost lansată pe YouTube în 15 februarie și, după doar 2 săptămâni, fără niciun ajutor din partea presei și fără nicio promovare, a fost deja ascultată de peste 2.200 de ori - ceea ce … este destul de bine.
De altfel, reacțiile extrem de favorabile de pe internet ale celor care au ascultat piesele Doomnezeu i-au încurajat pe muzicieni - care preferă să rămână anonimi - să continue acest proiect foarte original … în România.
Bineînțeles, o astfel de combinație în România, între rock și religie, nu avea cum să rămână neatacată de către unele persoane care nu înțeleg nimic din mesajul artistic/muzical al trupei Doomnezeu. Astfel că, atunci când cineva a acuzat, pe YouTube, că numele formației este o blasfemie, susținând că ”doom” în limba engleză înseamnă ”dezastru”, ”sfârșitul”, replica a venit imediat:
”Omule bun, “Dumnezeu” nu este nume propriu. Iar dacă îl scriem fără majusculă, poate să însemne orice altă “divinitate”, orice alt “zeu”. Sau chiar “idol”! Este scris cu literă mare în numele formației numai pentru că acesta este numele formației – Doomnezeu! Și acesta va rămâne, căci așa a fost slobozit în lume. Te-ai pripit să afirmi că facem trimitere la divinitatea supremă în Creștinism. Dar nu este nimic, toți greșim, căci oameni suntem.
În plus, dacă mai e nevoie să adaug ceva, “Doom”-ul în acest context (pe lângă faptul că este un cuvânt din limba engleză și se aseamănă numai fonetic cu “dum” din “dumnezeu”) face referire strict la un subgen muzical – stoner doom. Căci Doomnezeu este Stoner Doom Creștin Ortodox și așa va rămâne, căci așa a fost slobozit în lume! Iar dacă dumneata consideri că asocierea lui Dumnezeu cu “dezastru” și “sfârșit” înseamnă blasfemie, dă foc (Doamne, iartă-mă!) Bibliei și ascunde-te în hău ori pocăiește-te înainte de Armaghedon!
În încheiere, voi aduce în discuție legea omului, căci după Legea Lui Dumnezeu numai El ne poate mustra. Am văzut și comentariul tău despre satanism, pe care l-ai șters apoi. Cred că ai făcut-o în cunoștință de cauză, amintindu-ți de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor. Constituția ne dă dreptul la liberă exprimare, iar piesa/formația ar putea fi o blasfemie. Dar nu este! Căci Doomnezeu propovăduiește Scriptura, așa cum a fost slobozită în lume! Și te invităm să aprofundezi piesele noastre.
Toate sunt deșertăciune. Pacea fie cu tine, frate!” - a răspuns un apropiat al formației Doomnezeu, Robert de la ”Rock pe pâine” (un proiect independent de promovare a formațiilor de post-rock & stoner rock românești, n. red.).
Acestea fiind zise, am încercat, fără prea mare succes, să aflu cine sunt membrii trupei Doomnezeu și ce planuri de viitor au în acest an în care sperăm să scăpăm de pandemie și să participăm la … concerte, bineînțeles.
Cristian ”Mumu” Matei: Salutare. Să o luăm cu începutul, adică cu … facerea lui Doomnezeu. Sună puțin ciudat să o zic așa, dar .. cum s-a născut Doomnezeu? Erați la o slujbă în biserică și v-ați gândit să testați niște psalmi pe doom & stoner? Eu așa mi-am închipuit când am auzit prima dată o piesă de-a voastră..
DOOMNEZEU: ”Doomnezeu a fost născut, iar nu făcut, în condiții modeste, în rugină, praf și umezeală, din pasiunea membrilor pentru corala bisericească, în special compozițiile maestrului Muzicescu (un nume sortit) dar și pentru dezlănțuirea aceea inegalabilă a muzicii grele. Primele cântări au fost zămislite de doi dintre membrii actuali, Guytzatu’ și Jegu’ Piscurilor. Primul nostru concert live a avut loc un an mai târziu într-o deplină și mângâietoare anonimitate în luna aprilie a anului 2013. Nici măcar nu am fost trecuți pe afiș. Aceasta a fost poate prima lecție despre cât de plăcută și eliberatoare este anonimitatea pentru noi.”
Cristian ”Mumu” Matei: Presupun că nu vreți să spuneți cine sunt membrii Doomnezeu - deși m-aș bucura să le aflu numele. Însă, dați-ne alte detalii. Câți sunteți? De unde sunteți? Și presupun că voi cântați deja și în ate trupe. Nu cred că sunteți începători .. nu?
DOOMNEZEU: ”Suntem un colectiv de artiști din mai multe domenii și mai multe orașe, suntem un sinod condus de un tiran binevoitor, suntem un prooroc, un ctitor, un tâmplar și un ungur. Suntem multe lucruri, doar dornici de recunoaștere individuală nu suntem. Din acest motiv să ne fie cu iertare încăpățânarea de a rămâne necunoscuți în afara muzicii noastre. Odată ce ai văzut în spatele iconostasului, o fărâmă mică și importantă a magiei piere. Unii dintre noi am avut legături strânse cu ortodoxia și nu dorim să cauzăm drame care distrag de la muzică. Într-adevăr, cu toții activăm în alte formații muzicale în acest moment. În afară de ungur.”
Cristian ”Mumu” Matei: Poate vă deranjează următoarea întrebare sau poate nu. Ați avut în minte modelul polonezilor de la Batushka? Muzica și imaginea lor sunt inspirate din religia creștin-ortodoxă și, la fel ca și voi acum, când s-au lansat, membrii trupei au preferat să fie anonimi.
DOOMNEZEU: ”Nu ne deranjează absolut deloc. Asemănările ne ajută să pricepem lumea din jurul nostru și este firesc să încercăm să le facem. Însă nu putem spune că am folosit modelul lor deoarece, cum spuneam la început, Doomnezeu s-a născut cu ceva vreme înainte de apariția lor din 2015. Sper să nu luați următoarele vorbe ca venin, însă mulți din colectivul nostru nici nu știau de Batushka până nu au văzut comentariile oamenilor. Câțiva nici acum nu au apucat încă să asculte, căci lenea este cel mai ușor dintre păcate... Dacă ar fi să spunem care au fost influențele noastre muzicale, cred că suntem cu toții de acord că sunt formațiile Batillus și Pombagira”.
Cristian ”Mumu” Matei: La început am avut impresia că sunteți nu o trupă, ci un proiect lansat în glumă, care compune muzică metal-religioasă în glumă, doar așa … ca să se distreze. Apoi, după ce am ascultat și a 2-a piesă, și a 3-a piesă, mi-am dat seama că voi, de fapt, luați totul foarte în serios. Și, cel mai important, că muzica voastră nu este o bătaie de joc la adresa bisericii, ci dimpotrivă! Mă înșel?
DOOMNEZEU: ”Nu te înșeli deloc! Dragostea pentru muzica creștină vine dintr-un loc sincer, dintr-un loc real, din ani de zile de cântare în multele biserici și mănăstiri ale țării. Din mirosul partiturilor peste care au trecut mâinile nenumăraților studenți teologi și cântăreți de strană, din lumina puțină dar curată care se strecura prin geamurile înguste ale lăcașelor în care am trăit momentele cele mai impresionabile ale copilăriei. Dragostea pentru rock și metal este o compulsie, o nevoie ce vine din măruntaie, ca foamea, fără să o chemi. Doomnezeu este astfel o alinare pentru noi. Toți purtăm necazuri în spate și avem nevoie să le punem jos din când în când. Ba chiar să ne proptim de ele în momentul de răgaz”.
Cristian ”Mumu” Matei: Am aceste semne de îndoială pentru că mesajele pe care le-ați transmis publicului până acum sunt jumătate serioase, jumătate ironice. Dau un exemplu: ”Să aveți o zi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul fericită! Pe voi care piesă Doomnezeu vă decapitează?”. Deci cum trebuie să vă perceapă publicul, pro religie sau împotrivă?
DOOMNEZEU: ”Suntem pro Doomnezeu, pro doom, pro tămâie. Înainte de toate sperăm ca publicul să ne perceapă ca o formație de muzică. Ne ferim de exegeza serioasă, predicatoare, când vine vorba de religie”.
Cristian ”Mumu” Matei: De 1 an și ceva de când ați lansat online prima piesă, ați fost atacați, criticați, până acum, pentru că amestecați rock-ul cu versurile religioase?
DOOMNEZEU: ”Desigur. Recent am fost descriși ca o ”mizerie semi-satanistă”. Noi nu venerăm Satana. Omul nu are nevoie de Drac pentru a demonstra lumii că este liber de lanțuri. În același timp nu ne supără astfel de descrieri, de multe ori ne trezesc zâmbete în zilele de grea încercare”.
Cristian ”Mumu” Matei: Cea mai ascultată piesă a voastră pe YouTube, până acum, este chiar prima piesă pe care ați lansat-o - sper că nu greșesc, pentru că este cam greu să gasești informații despre Doomnezeu. Se numește ”La Viflaim colo-n jos” și este o reinterpretare a colindei tradiționale românești. Are aproape 13.000 de vizualizări de la Crăciunul din 2019 și până acum, ceea ce nu este deloc rău pentru o trupă care nu a avut absolut niciun fel de promovare. Însă cea mai nouă piesă a voastră, ”Crede și nu cerceta”, am impresia că va fi următorul hit, ca să zic așa, pentru că a adunat aproape 1900 de vizionări în mai puțin deo săptămână de la lansare. Ce ne puteți spune despre această piesă? Se aude și o voce feminină acolo ...
DOOMNEZEU: ”Da, Doomnezeu este un colectiv care include și parte femeiască și parte bărbătească. Despre piesă putem spune că este un îndemn către cei necăjiți, către cei care nu mai cred în ei și în lumea din jur. Le aducem aminte să creadă în ei, în Dumnezeu, în ziua de mâine, în orice, doar să creadă cu tărie și să se urnească. Rugina prinde repede pe fierul neclintit. Cred că Bob Dylan a zis asta”.
Cristian ”Mumu” Matei: V-ați propus să lansați și un album, ca la carte, cu concert LIVE, CD-uri și așa mai departe? Sau ”rămâne de văzut”...
DOOMNEZEU: ”Avem în plan un album, însă restul este deocamdată... deșertăciune. Ne-am dori tare mult să cântăm în fața oamenilor însă momentan nu avem cele necesare pentru a pune la cale o experiență live Doomnezeu așa cum ne-am dori – avem pretenții mari de la noi înșine în acest sens. Cum spuneam, colectivul nostru include oameni din mai multe domenii artistice și fiecare dorește să aducă ceva special și de neuitat la o astfel de experiență. Momentan vom continua să scoatem piese individuale, deoarece asta ne permite să ne dedicăm atenția completă asupra fiecăreia în parte”.
Cristian ”Mumu” Matei: Ultima mea întrebare este legată de un mesaj de-al vostru de pe Bandcamp, de anul trecut, în care spuneați așa: ”Totul este înregistrat, mixat și masterizat 100% DIY, în studioul dintr-un fost buncăr anti-aerian, astfel încât Doomnezeu să sune sincer și puternic ca eroii noștri din black metalul aniilor '90.” Care sunt idolii voștri din black metalul anilor 90 și cum se împacă aceste preferințe cu imaginea voastră de metal creștin?
DOOMNEZEU: ”Dacă am putea cumva să explicăm totul despre Doomnezeu, nu ar mai avea același farmec. Nu totul se împacă mereu în sufletul omului. Este ceea ce este”.
Cristian ”Mumu” Matei: Vă mulțumesc pentru timpul acordat. Sper să vă văd și LIVE, într-o zi. Baftă.
DOOMNEZEU: ”Doomneajută!”
Trupa Doomnezeu pe internet:
-► Bandcamp