Festivalul de la Cannes este în plină desfășurare, dar normele sanitare nu sunt respectate complet
Festivalul de la Cannes continuă cu farmec și strălucire pe covorul roșu, dar și cu respectarea aproximativă a protocoalelor sanitare.
Unii nu s-au abținut de la îmbățișări și sărutări, iar masca nu e deloc un accesoriu obligatoriu în sălile pline.
Joi, în cea de-a treia zi a festivalului, a ajuns la Cannes și actorul Matt Damon, pentru a-şi prezenta noul film.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Stillwater" este cel mai recent film al actorului Matt Damon. Pelicula a fost prezentată joi la festival, chiar dacă nu a fost înscrisă în competiţie. Este povestea unui muncitor din industria petrolieră, care călătoreşte în Franţa pentru a-şi ajuta fiica acuzată de crimă. El joacă alături de franţuzoaica Camille Cottin, care l-a însoţit la braţ pe covorul roşu pentru premiera acestui film.
Cu o zi înainte, covorul roşu a fost întins pentru premiera filmului ''Totul a mers bine", o dramă despre sinucidere asistată, în regia prolificului cineast francez François Ozon. Veteranul actor André Dussollier joacă rolul unui octogenar cu voinţă de fier, dar cu trupul lovit necruţător, după un atac vascular cerebral masiv. El îi cere fiicei sale, interpretată de Sophie Marceau, să-l ajute să-şi pună capăt zilelor. Scenariul pleacă de la romanul autobiografic cu același titlu scris de Emmanuele Bernheim, interpretată în film de Marceau.
Francois Ozon, regizor: „Ce m-a interesat cel mai mult a fost relaţia dintre tată şi fiică. M-a impresionat cu adevărat. Trebuie să fi fost tare greu pentru aceste femei (surorile) să treacă prin această încercare cu tatăl lor şi să organizeze lucrurile, pentru că legea franceză nu permite sinuciderea asistată.”
Sophie Marceau, actriţă: „Am vrut neapărat să reuşesc să mă ridic la înălțimea personajului, ca să spun aşa, a personajului din romanul scris. Pentru că nu este singular, este tipul unui personaj universal.”
Cea de a 74-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes se desfășoară sub semnul protocoalelor sanitare stricte, din cauza pandemiei. Însă, deşi distanţarea socială a fost încurajată, anul acesta, unii n-au rezistat tentaţiei îmbrăţişărilor şi săruturilor.
Însuşi preşedintele juriului, regizorul Spike Lee, nu s-a dat în lături să-l ia în brațe pe directorul artistic al Festivalului şi pe preşedintele Festivalului. Apoi a sărutat-o pe Roselyne Bachelot, ministrul francez al culturii.
În ce îl priveşte pe preşedintele festivalului, şi el a acceptat, cu plăcere, un sărut de la fosta primă doamnă, Carla Bruni.
Pe rețelele sociale au fost comentate intens imaginile cu spectatorii care nu purtau măşti sanitare în timpul proiecţiilor. De altfel, în săli intrarea se făcea doar cu bilet, fără ca cineva să mai întrebe de certificatele de vacinare sau de testele PCR, chiar dacă regulamentul impune şi acest lucru.
Asta în condițiile în care autoritățile din Franța ar putea adopta săptămână viitoare noi măsuri menite să evite un nou val pandemiei, cel de-al 4-lea.