Festival de film romanesc, la New York. Cum lauda presa americana productiile din tara noastra
Filmele romanesti sunt privite de publicul de peste Ocean cu un interes aparte, iar criticii americani spun despre stilul lor ca este sumbru, prezinta o realitate cruda, dar emana emotie, viata si dorinta.
La festivalul independent de film romanesc de la New York, Andi Vasluianu, Mircea Danieluc, Tudor Giurgiu sau Mihai Chirilov sunt doar cateva dintre numele prezente anul acesta la cea de-a 10-a editie. Printre cele mai apreciate pelicule au fost Aferim, Despre oameni si melci sau Moartea domnului Lazarescu.
"Dupa ce au trait sub ocupatia nazista, bombardamente aliate si dictaturile comuniste, revolutii violente si eliberare post sovietica, nu este de mirare ca Romania a produs unele dintre cele mai sumbre filme din lume." Asa incepe articolul din "Wall Street Journal" despre Making Waves - festivalul de film romanesc la New York. Sa faci valuri in inima New York-ului nu e usor, mai ales ca nu exista fonduri de la stat. O mana de pasionati de cinema au reusit sa adune 200.000 de dolari din donatii de la actori, regizori si oameni care sustin filmul romanesc. Au izbandit astfel sa puna la punct cea de-a zecea editie a festivalului.
Corina Suteu- organizator al festivalului: “Este dovada faptului ca Mihai Chirilov, Oana Radu si cu mine, impreuna cu un numar de suporteri care cred in filmul romanesc, considera ca e destul de important ca sa fie prezentat publicului din SUA. Un festival ca acesta ar trebui sustinut de statul roman, substantial asa cum a fost sustinut pana in 2012 de ICR. “
La multi ani, Romania! spun actorii prin acest festival, cu cele mai noi pelicule romanesti, filme clasice dar si retrospective. Prezent la festivalul de la New York, actorul Andi Vasluianu a fost impresionat de modul in care publicul american a receptat povestile romanesti.
"Sunt multi americani aici care se amuza si sunt entuziasmati de tot ce vad. Asta inseamna filmul romanesc dar amintirea a fost despre “Oameni si melci’. Si cu Radu Muntean am venit aici., cu ‘Hartia va fi albastra’ si cu ‘California dreaming’, sunt amintiri frumoase.
Anul acesta au fost aplaudate pelicule ca “Moartea domnului Lazarescu”, “Aferim” de Radu Jude, "Despre oameni si melci" regizat de Tudor Giurgiu dar si filmele lui Mircea Daneliuc, prezentate intr-o retrospectiva.
Mircea Daneliuc: "A facut cunoscut filmul romanesc cel putin in zona New York dar dupa cate am auzit la acest festival vin critici si directori de alte festivaluri si vorba se duce."
Festivalul a facut valuri la propriu si in presa straina. New York Times l-a numit "Festival transformat de politica de acasa" iar o alta publicatie spunea ca "Noul cinema romanesc, selectia de filme romanesti de acum de la Lincoln Center , este o dovada clara ca sursa vitalitatii debordante in film este cat se poate de vie."