Europa da petrecere! Croatia, Spania, Germania si Belgia, in carnaval
Un ultim val de petreceri, inainte de Postul Pastelui. Milioane de catolici din Europa marcheaza evenimentul printr-o avalansa de carnavaluri, unul mai pitoresc decat celalalt.
In Croatia, Spania, Germania si Belgia oamenii au iesit in strada costumati in tot soiul de personaje. Spre deosebire, insa, de faimosul canaval de la Rio de Janeiro, lumea este ceva mai imbracata. Nu de alta, dar zapada si gerul din Europa nu prea seamana cu soarele orbitor si canicula din Brazilia.
Asadar, carnavalurile se tin lant in tarile catolice din Europa. Daca la Venetia este cel mai renumit dintre ele, cel mai mare e organizat la Cadiz, in Spania. Este al treilea ca marime din lume, dupa cele de la Rio si din Trinidad.
Alegeri 2024
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
Intregul oras devine o scena in aer liber, cu spectacole de dans si muzica unice in toata Spania.
Festivitatile de acest gen continua insa in diverse parti ale tarii, urmand sa se incheie in Miercurea Patimilor. O imensa papusa va fi arsa atunci dupa un proces simbolic in care va fi acuzata pentru toate relele anului precedent.
Nemtii au cam renuntat la carnavaluri, care se mai organizeaza doar in cateva orase de pe Rin, ca Dusseldorf si Koln. Dar acolo, activitatea economica inceteaza aproape cu totul timp de o saptamana, pentru ca mai toata lumea petrece. Dupa ce in anii trecuti multi s-au ranit grav cu cioburi, politia a interzis petrecaretilor sa aiba sticle asupra lor.
In Belgia, orasul valon, Malmedy duce mai departe obiceiurile medievale. In fiecare an, localnicii reconstituie niste ritualuri valone care dateaza din 1459.