Eiji Tsuburaya: geniul monstrilor. Cine este barbatul care a creat Godzilla si a declansat un fenomen cultural
Pentru ca Godzilla, soparla gigant reinventata de Hollywood in acest an, a ajuns si in Romania la cinema, este timpul sa-l cunoastem pe omul din spatele monstrului.
Un geniul al efectelor speciale, Eiji Tsuburaya este sarbatorit de cinefilii captivati de asa numitele kaijū eiga, filmele cu creaturi ciudate izvorate din cultura japoneza si care au dat nastere unui adevarat gen cinematografic. Cu o biografie complet reinventata, noul Godzilla, in regia lui Gareth Edwards, beneficiaza de efecte speciale iesite din comun, dar si de cateva surprize scenaristice iar criticii l-au primit cu entuziasm.
Alegeri 2024
20:47
PSD a solicitat BEC renumărarea voturilor în prezența jurnaliștilor și observatorilor: „Este nevoie de transparenţă totală”
20:45
Decizia BEC după ce USR a cerut să se renunțe la renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor
20:34
FRF, mesaj pentru români înainte de alegerile parlamentare: "Avem șansa să inspirăm din nou Europa!" | VIDEO
20:12
PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2 dacă Ciolacu o va depăși pe Lasconi la renumărare. Negrescu: „A spus foarte clar”
Cunoscut in Japonia drept maestrul okusatsu, adica al efectelor speciale, pentru munca sa inovatoare in filme si seriale ajunse reprezentative ca "Godzilla" sau "Ultraman", Eiji Tsuburaya a oferit entertainment nu doar pentru o natiune, ci pentru toti cinefilii pasionati de peliculele cu daikaiju - monstri giganti precum Godzilla, Mothra sau Rodan.
Desi s-a stins acum mai bine de patru decenii, Eiji Tsuburaya ramane o legenda in cinematografie prin tehnicile sale de redare a monstrilor pe marile ecrane. In 1954, cand a inceput fenomenul Gojira, descrisa ca o incrucisare dintr-o gorila si o balena, o bestie cu aspect de dinozaur ce transforma orasul Tokyo in ruine, Eiji Tsuburaya avea 53 de ani si o experienta de doua decenii de cameraman si asistent de regizor. Munca sa din tinerete in echipa de cercetare a unei companii de jucarii l-a ajutat in dezvoltarea unor tehnici de filmare inovatoare, asa ca repede a ajuns cunoscut ca un specialist in efecte vizuale.
Pentru originalul Godzilla, in regia lui Ishiro Honda, Eiji a primit "Film Technique Award". Spre deosebire de tehnica stop motion care facea ca obiectele din jurul nostru sa para a se deplasa de unele singure, Eiji Tsuburaya a folosit un om intr-un costum de cauciuc pentru a reda pe ecrane creatura de neoprit, rezultata in urma testelor americane cu bombe nucleare.
Aceasta tehnica asociata filmelor japoneze SF cu si despre monstri poarta astazi numele de suitmation. De-a lungul carierei sale de 50 de ani, Tsuburaya a muncit la peste 250 de filme, si-a creat propria casa de productie si a lansat Ultraman, un serial cu lupte intre monstri ce a devenit un fenomen cultural in Japonia si care a fost preluat si international.
Sursa foto: Getty