Doliu în muzica populară. A murit maestrul Stelian Stoica, cunoscut și ca „Luceafărul folclorului românesc”
Muzica populară din România a mai pierdut un mare artist. Maestrul Stelian Stoica, dirijorul și coordonatorul Ansamblului Jidvei România, a încetat din viață în cursul nopții de miercuri spre joi.
Stelian Stoica, cunoscut ca „Luceafărul folclorului românesc”, a încetat din viață în cursul nopții de miercuri spre joi. Stelian Stoica era dirijorul și coordonatorul Ansamblului Jidvei România.
Celebrul artist s-a remarcat de-a lungul carierei muzicale prin armonizările, orchestrațiile și aranjamentul programelor folclorice ale TVR – Tezaur folcloric, ale Festivalului național „Strugurele de aur” de la Jidvei, dar și ale altor manifestări culturale.
Tragicul anunț a fost făcut public de interpretul de muzică populară Florin Vasilică pe o rețea de socializare.
„O veste tristă... Coordonatorul și dirijorul Ansamblului Jidvei România – Stelian Stoica (Stelu) – a încetat din viață. Am activat timp de 2 ani la Ansamblul Artistic Jidvei România din Sibiu ca solist vocal și operator calculator. Dl. Stelu împreună cu doamna Marioara Murărescu au fost primele persoane care m-au ajutat să reînființez Grupul Teleormanul și m-au susținut direct și necondiționat, sprijinindu-mă să trec peste necazurile și nenorocirile pe care mi le pricinuiau cei de la Ansamblul Burnasul din Alexandria. Dumnezeu să-l aibă în paza Sa!”, a scris acesta pe reţelele de socializare.
Cine a fost Stelian Stoica
Născut în anul 1950, în Depresiunea Cibinului, în localitatea Orla, situată la 17 kilometri de Sibiu, Stelian Stoica a crescut într-un orfelinat, locul în care și-a descoperit și vocația în muzică.
„Acolo am învăţat să cânt la acordeon. Am învăţat întâi la mandolină, am încercat mai apoi la chitară, dar nu mi-a plăcut, pentru că mă dureau degetele, dar acordeonul m-a atras foarte mult.
Faptul că ştiam să cânt cât de cât la acordeon, în şcoala generală mă foloseau la serbări… Apoi, după ce m-am întors din armată, aveau nevoie de cineva care să se ocupe de activitatea culturală în comună.
La un moment dat, un grup de copii a prezentat un dans cu ritual specific zonei noastre, Mărginimea Sibiului. Era un joc de la ceata Căluşerilor, pe care îl învăţaseră de pe la bătrâni”, declara în trecut maestrul Stelian Stoica, potrivit antenasatelor.ro.