Decizie bizară a Beijingului. Kanye West a urcat pe o scenă din China, într-un concert anunțat cu câteva zile înainte
Când Ye, artistul cunoscut anterior drept Kanye West, a urcat duminică pe scena din Haikou, fanilor săi chinezi nu le venea să creadă. Unul dintre cei mai mari și mai controversați artiști din lume fusese permis de cenzura strictă a Chinei.
Singurul spectacol ținut de Ye în China – cu atât mai șocant cu cât a sărit peste marile orașe și a ales în schimb o mică localitate de pe insula Hainan – a fost anunțat cu doar câteva zile mai devreme, iar peste 42.000 de bilete s-au epuizat în câteva minute, scrie The Guardian.
A fost pentru prima dată când Kanye West s-a întors în China după de 16 ani. În acest interval, toleranța guvernului chinez față de muzicienii occidentali a tot scăzut, în timp ce reputația de controversat a lui Ye a crescut.
Partidul Comunist cenzurează strict publicațiile interne, spectacolele și postările pe rețelele sociale. De asemenea, controlează fluxul de artă și conținut de la producătorii străini care speră să atingă piața profitabilă de 1,4 miliarde de chinezi.
Autoritățile chineze cere artiștilor străini să trimită liste cu decorurile și versurile cântecelor înainte de a obține aprobarea pentru turnee – și chiar și atunci reprezentațiile sunt adesea nereușite.
Sub conducerea lui Xi Jinping, fluxul de talente vizitatoare a devenit un filtru – mai puțin de 40 de filme non-chineze primesc aprobare în fiecare an și doar câteva dintre cele mai mari turnee muzicale din ultimii ani – inclusiv ale lui Billie Eilish, Coldplay și Taylor Swift – au inclus o oprire în China.
În 2017, Justin Bieber a fost exclus din China din cauza reputației sale de „artist cu prost comportament”. În 2016, întregul repertoriu al lui Lady Gaga a fost interzis după ce aceasta l-a întâlnit pe Dalai Lama.
Knaye West a locuit un an în China pe când era copil
Decizia de a-i permite lui Ye să cânte aici a ridicat multe sprâncene în China, deși mulți au remarcat că artistul american a trăit un an în Nanjing pe când era copil, în timp ce mama sa preda la o universitate.
Un șir de incidente, inclusiv comentarii antisemite, sugestii că sclavia în America a fost o alegere făcută de oamenii de culoare și susținerea lui Donald Trump sunt printre motivele pentru care fanii și sponsorii au rupt relațiile cu Ye.
Aceste incidente, precum și cearta lui de lungă durată cu Swift și temele sexiste din versurile cântecelor sale, au fost toate citate de utilizatorii rețelelor sociale din China, neîncrezători că prestația lui Ye chiar a fost aprobată.
Autoritățile orașului Haikou au primit mai multe plângeri cu privire la temele generice ale lui Ye și la istoria sa de declarații controversate și jignitoare. O scrisoare – atribuită unui grup de fani Swift, dar neconfirmată de The Guardian – spunea că „versurile și comportamentul public al lui Ye nu respectă standardele activităților culturale și artistice din China și pot avea un impact negativ asupra societății”.
Numele lui Ye și anunțul show-ului său au avut peste 160 de milioane de interacțiuni pe Weibo în ultimele zile. Un hashtag specific despre evenimentul său aprobat de autorități a primit mai mult de 1,7 milioane de reacții, mulți dintre utilizatori întrebând simplu: „Cum?”.
„Cenzura a devenit brusc ridicol de largă, cu standarde foarte flexibile”, a spus un comentator.
„Guvernul trebuie să regrete că nu a adus-o pe Taylor Swift și îl folosește pe Kanye West pentru a compensa decizia”.
China vrea să aducă mai mulți mari artiști pentru a-și revitaliza economia
Economia Chinei se luptă cu probleme pe fondul unei crize imobiliare, al șomajului în rândul tinerilor și al cheltuielilor reduse cu amănuntul, dar statisticile arată o cerere internă în creștere pentru divertisment live și o dorință tot mai mare de a călători pentru a-l obține.
Peste 90% din biletele vândute la concertul lui Ye au fost către oameni care locuiau în afara provinciei Hainan. Regiunile precum Hainan, care se bazează în mare măsură pe industria turismului și a divertismentului, par din ce în ce mai frustrate de ratarea unor mari turnee internaționale.
În iulie, consilierii guvernamentali din Shanghai au spus că și-ar dori să poată aduce mai ușor „PIB-ul ambulant” al unor artiști precum Swift.
„Acesta este cel mai mare și cel mai mare turneu personal de concerte din istorie, care a generat până acum peste 5 miliarde de dolari în cheltuieli de consum”, se spunea în articolul consilierilor, publicat pe contul WeChat al guvernului municipal din Shanghai, referindu-se la turneul lui Swift, Era.
Era programat să concerteze în Taiwan, dar cu mai puțin de o lună în urmă organizatorii au anunțat că spectacolul a fost anulat din cauza „circumstanțelor neprevăzute”.
Nu este clar dacă aceste circumstanțe au fost legate de aprobarea aparent de ultim moment de a cânta în China – unde guvernul revendică Taiwan ca provincie și se opune cu fermitate oricărui act care legitimează suveranitatea Taiwanului.