"De ce eu?", filmul care prezinta povestea procurorului Panait, a impresionat criticii Festivalului de la Berlin

×
Codul embed a fost copiat

Cazul procurorului Panait, care a cutremurat justitia in 2002, a ajuns subiect de film. "De ce eu?", regizat de Tudor Giurgiu, a impresionat deja criticii Festivalului de Film de la Berlin, unde miercuri va avea loc premiera oficiala.

Procurorul Cristian Panait a murit suspect, la varsta de 29 de ani, la doar o luna dupa ce primise un caz cu tenta politica. Anchetatorii au stabilit atunci ca niste probleme psihice l-ar fi impins la sinucidere, insa prietenii nu cred asta.

"De ce eu?", bazat pe fapte reale, spune povestea tanarului Cristian Panait, procuror in cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie. La doar 29 de ani, acesta a fost insarcinat cu cercetarea procurorului Alexandru Lele, de la Oradea, pentru fapte de coruptie.

La acea vreme, Lele ceruse arestarea fiului prefectului PSD de Bihor, sub acuzatii grave, de complicitate la contrabanda cu produse petroliere. Panait a refuzat sa-si acuze colegul, din lipsa de probe.

"Ceea ce traim zi de zi la Bucuresti, eu am plecat cand era toata nebunia cu arestarile, cred ca nu face decat sa arate ca filmul e foarte actual", a spus regizorul Tudor Giurgiu.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Drama procurorului Panait e cutremuratoare. La doar o luna dupa primirea acelui caz, Cristian a murit in conditii suspecte, pe 10 aprilie 2002. Ancheta a sustinut ca s-ar fi aruncat de la etajul patru al locuintei sale si o ciudata expertiza psihiatrica postmortem a stabilit ca magistratul ar fi fost labil psihic.

In urma cu 16 ani, Cristian Panait era considerat una dintre sperantele justiei romanesti. Actorul ales sa-i interpreteze povestea, Emilian Oprea, si-a pregatit rolul discutand cu colegii lui Panait, procurori si cu fosta iubita: "Poate dupa asta vom reusi cumva sau cineva va avea interesul sa redeschida dosarul mortii lui Cristian Panait".

"De ce eu?" va avea premiera oficiala pe 11 februarie, in afara competitiei la Festivalul de Film de la Berlin. In Romania va ajunge pe marile ecrane pe 27 februarie.

Un alt film romanesc, "Aferim", in regia lui Radu Jude, este in cursa pentru castigarea Ursului de Aur la Berlinala.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Primele imagini din filmul
Primele imagini din filmul "De ce eu?", despre sinuciderea procurorului Panait. Ponta: "Nu are legatura cu mine"

Regizorul Tudor Giurgiu a publicat pe blogul personal si pe pagina sa de Facebook primele imagini din filmul despre controversatul caz al procurorului Cristian Panait. Pelicula se numeste "De ce eu?"

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.