A inceput a 68-a editie a Festivalului de Film de la Cannes. Romania este reprezentata de trei pelicule
Covorul rosu este netezit, iar juratii, criticii si cinefilii sunt pregatiti pentru o cura intensiva de filme. Cannes este in fierbere: miercuri seara a inceput a 68-a editie a Festivalului de Film de la Cannes.
Romania este reprezentata de trei pelicule: doua lungmetraje in sectiunea "Un certain regard" si un scurtmetraj la sectiunea "Semaine de la critique".
De pe un afis monumental, radiaza chipul de neuitat al actritei Ingrid Bergman, care ar fi implinit anul acesta 100 de ani. Totul pare pus la punct pentru un nou festival doldora de evenimente si filme memorabille. Directorul Thierry Fremaux recunoaste ca, odata selectia stabilita, nu-i mai sta gandul la filme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Pe durata festivalului, ne concentram asupra organizarii, a securitatii, ne preocupa cum sa-i facem pe oameni sa se simta bine. Si..soarele! O sa fie sa fie sau nu soare? Asta e intodeuana de maxima importanta la Cannes", a spus Fremaux.
Are insa si alte emotii extracinematografice, legate de nebunia selfie-urilor: "Nu, nu le pot interzice si nici nu vreau. Nu sunt politist si nu vreau sa fac pe durul. Dar anul trecut chiar au fost probleme. Fiecare persoana care urca scarile Palatului Festivalului isi facea cate trei poze cu sine insusi pe covorul rosu. Ganditi-va numai: doua mii de locuri ori trei poze pentru fiecare. Mereu proiectiile au fost in intarziere. Din cate am citit intr-o revista englezeasca recent, moda selfie-urilor ar fi deja depasita. Asa ca, daca vreti sa fiti in pas cu moda, nu va faceti selfieuri! E ridicol!", a mai spus directorul festivalului.
La o editie monopolizata de productii europene, cinematografia romaneasca este din nou amplu reprezentata. Pelicula lui Corneliu Porumboiu - Comoara - spune povestea a doi vecini care, stransi cu usa de datoriile la banca, viseaza la o comoara ce s-ar gasi chipurile in satul bunicilor unuia dintre ei. Fac rost de un detector de metale si incep sa caute comoara.
In aceeasi sectiune - Un certain regard - lui Porumboiu ii face concurenta Radu Muntean, al carui film - Un etaj mai jos - investigheaza dilema morala a martorului unei crime. In sfarsit, scurtmetrajul Ramona realizat de Andrei Cretulescu concureaza in sectiunea Semaine de la critique.