Cannes 2015: Regizorii Radu Muntean si Corneliu Porumboiu au fost inclusi in sectiunea "Un certain regard"

16-04-2015 13:27


Lungmetrajul "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, a fost inclus in selectia oficiala a celei de-a 68-a editii a Festivalului de Film de la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, potrivit site-ului oficial al organizatorilor, citat de Mediafax.

Sectiunea Un Certain Regard face parte din selectia oficiala a Festivalului de la Cannes, avand loc in paralel cu competitia oficiala. Sectiunea a fost introdusa in 1978, de fostul presedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. In fiecare an, sectiunea Un Certain Regard prezinta o serie de filme cu viziuni si stiluri diverse, originale si diferite, care cauta recunoastere internationala. "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, este o pelicula "ce trateaza problema de constiinta a martorului unei crime", dupa cum a declarat regizorul.

Teodor Corban si Iulian Postelnicu sunt actorii care detin rolurile principale, filmul avand un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu si Razvan Radulescu. Filmul "Un etaj mai jos" va fi lansat anul acesta in cinematografe.

Radu Muntean a regizat in anul 2002 lungmetrajul "Furia", rasplatit cu premiul UCIN pentru cel mai bun debut. Filmul a participat la festivaluri internationale de film in Montpellier (Franta), Mannheim (Germania), Salonic (Grecia), Sofia (Bulgaria) si Palic (Serbia). A urmat, in anul 2006, "Hartia va fi albastra", desemnat cel mai bun film la Festivalul International Eurasia din Antalya si premiat cu o mentiune speciala a juriului la Sarajevo si cu premiul special al juriului la Festivalul Filmului Francofon de la Namur, Belgia.

"Boogie", film lansat in anul 2008, a fost inclus in sectiunea paralela Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes, la acelasi eveniment fiind prezentat, in 2010, in sectiunea Un Certain Regard, si lungmetrajul "Marti, dupa Craciun", cu scenariul scris in colaborare cu Razvan Radulescu si Alexandru Baciu.

Cea de-a 68-a editie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc in perioada 13 - 24 mai. Juriul competitiei oficiale va fi prezidat de cineastii americani Joel si Ethan Coen. Juriul sectiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actrita si regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al sectiunii Cinéfondation si pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

Cannes 2015: Corneliu Porumboiu, selectat in sectiunea Un Certain Regard

Regizorul Corneliu Porumboiu a fost inclus, cu lungmetrajul "Comoara", in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2015. Cu o actiune care se concentreaza pe doi barbati care trec printr-o multime de intamplari surprinzatoare in incercarea de a descoperi o comoara, filmul "Comoara", cu un scenariu care ii apartine lui Corneliu Porumboiu, are in distributie actori profesionisti in egala masura cu amatori.

Astfel, rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin ("Cainele japonez", "Domnisoara Christina") si de actorii amatori Adrian Purcarescu si Corneliu Cozmei, care au fost selectionati dupa un proces amplu de casting, care s-a desfasurat pe parcursul a trei luni.

Imaginea filmului este semnata de directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu Porumboiu a colaborat si la "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism", iar productia este asigurata de Marcela Ursu (42 Km Film), in coproductie cu Les Films de Worso si Rouge International. Proiectul a primit o finantare de 1.574.000 de lei de la Centrul National al Cinematografiei (CNC) si este sustinut de HBO Romania si Arte France.

Filmul are un agent international de distributie - Wildbunch -, urmand ca premiera in Romania sa aiba loc in 2015.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanti regizori din noua cinematografie romaneasca, alaturi de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu si Radu Muntean. A primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", o comedie despre cum a fost traita revolutia din 1989 intr-un oras de provincie. S-a intors la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, in 2009, cu "Politist, adjectiv". Filmul a primit premiul FIPRESCI si premiul juriului sectiunii Un Certain Regard.

De asemenea, acesta a regizat "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism", un film care a fost prezentat in mai multe festivaluri din intreaga lume.

Cea de-a 68-a editie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc in perioada 13 - 24 mai. Juriul competitiei oficiale va fi prezidat de cineastii americani Joel si Ethan Coen. Juriul sectiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actrita si regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al sectiunii Cinéfondation si pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

VIDEO PROTVPLUS.RO