60 de ani de la inaugurarea sediului Operei Nationale Bucuresti. Concert extraordinar pe 9 ianuarie

Opera Nationala

Opera Nationala Bucuresti (ONB) sarbatoreste impreuna cu publicul, pe data de 9 ianuarie, 60 de ani de la inaugurarea actualului sediu al institutiei, printr-un concert desfasurat in Foaierul Galben.

Artistii-gazda, alaturi de invitati din tara si strainatate, vor sarbatori impreuna cu publicul, printr-un concert extraordinar desfasurat in Foaierul Galben al Operei, sase decenii de cand prima scena lirica a tarii - institutie infiintata inca din anul 1885 si devenita teatru de stat in 1921 - si-a abandonat statutul de chirias si a primit un sediu al sau, la data de 9 ianuarie 1954.

Concertul aniversar va fi alcatuit din fragmente din operele "Dama de pica" si "Evgheni Oneghin", de Piotr Ilici Ceaikovski, "La Bohème", de Giacomo Puccini, "La Traviata", de Giuseppe Verdi, precum si din alte lucrari celebre ale genului.

Alegerea operei "Dama de pica" nu este intamplatoare, capodopera compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski fiind cea dintai premiera oferita spectatorilor in stagiunea 1953-1954, dupa inaugurarea actualei cladiri a Operei Nationale Bucuresti. Celelalte titluri, alaturi de baletul "Coppélia", de Léo Delibes, sunt cateva dintre creatiile ce au fost oferite in noi variante regizorale in primele stagiuni ale Operei in noua cladire.

La eveniment vor participa, alaturi de solisti ai Operei Nationale Bucuresti (sopranele Iulia Isaev si Irina Iordachescu, mezzosoprana Sorana Negrea si tenorii Lucian Corchis si Liviu Indricau), si cativa invitati speciali (Alina Bottez, Konstantin Brzhinsky, Marta Sandu, Veronica Anusca, stefan Pop, Irina Baiant), precum si doi foarte tineri cantareti (George Ionut Varban si Debora Marguglio). Ii vor insoti pianistele Ioana Maxim, Madalina Florescu, Liana Mares, Mihaela Valcea, Cvintetul de coarde al Operei Nationale Bucuresti si harpista Roxana Moisanu. Astfel, pe langa artisti consacrati, unii dintre ei cu o cariera internationala de invidiat, vor pasi in fata publicului si tinere talente care s-au facut deja remarcate la concursurile de profil din tara si din lume si care, cu acest prilej, vor debuta la Opera Nationala Bucuresti.

Citește și
Zakk Wylde
Zakk Wylde de la Black Label Society ii asteapta pe romani la Metal All Stars 2014. VIDEO
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Infiintata inca din anul 1885, compania lirica romana din Bucuresti, devenita teatru de stat in 1921, nu a avut, pana in seara de 9 ianuarie 1954, un sediu conform cerintelor genurilor de spectacol pe care le desfasura. Pana la acea data, teatrul liric de pe malurile Dambovitei avusese statutul de chirias, printre spatiile care ii gazduiau spectacolele numarandu-se Teatrul National de pe Calea Victoriei (distrus de bombardamentele din august 1944), teatru cu care adesea lupta pentru spatiu de spectacol si de repetitii, iar uneori impartea costumele si decorurile, Teatrul Liric (fosta sala Leon Popescu) din Piata Walter Maracineanu, distrus de cutremurul din 1940, Teatrul Regina Maria, pe cheiul Dambovitei, in zona podului Mihai Voda (astazi demolate).

In 1953, cu prilejul Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor, autoritatile statului au construit o noua cladire destinata Operei, situata intre Calea Plevnei si Biserica Sfantul Elefterie. In sfarsit, compania de opera si balet avea un spatiu destinat activitatilor sale. Creata de arhitectii Octav Doicescu si Paraschiva Iubu, cladirea a fost inaugurata printr-un spectacol de gala, oferit muncitorilor si familiilor lor, prilej cu care Petru Groza a inmanat ordine si medalii membrilor echipei de constructori. In cadrul Festivalului Mondial al Tineretului au participat si tineri artisti ai Operei - la Concursul de Canto si la Concursul de Balet - multi dintre ei devenind mai tarziu nume importante ale teatrului liric romanesc: cantaretii Magda Ianculescu, Elena Filimon, Vera Rudeanu, Elena Cernei, Valentin Teodorian, Cornel Stavru, Nicolae Herlea, Octav Enigarescu si balerinii Irinel Liciu, Gabriel Popescu, Valentina Massini.

Adevarata mare sarbatoare de inaugurare pentru trupa Operei Nationale Bucuresti a fost insa in seara de 9 ianuarie 1954, cand a avut loc spectacolul de gala cu opera "Dama de pica", de Piotr Ilici Ceaikovski, urmat de o a doua reprezentatie (pentru publicul larg), in 12 ianuarie. Spectacolul l-a avut la pupitrul dirijoral pe maestrul Egizio Massini, regizor a fost Vladimir G. Ciukov, scenografi Walter Siegfried si Cella Voinescu, maestru de cor Gheorghe Kulibin si coregraf Anton Romanovski.

A doua zi dupa premiera operei "Dama de pica", in 10 ianuarie 1954, balerinii Operei prezentau si ei primul lor spectacol in noul sediu: "Coppélia", de Léo Delibes, in coregrafia lui Anton Romanovski si Oleg Danovski si scenografia lui M. Rubinger si Mac Constantinescu, dirijor fiind Robert Rosensteck. Reprezentatia s-a dat la matineu, seara fiind programat un recital de opera si balet.

In pragul deschiderii stagiunii 1953-1954, sub directoratul celebrului dirijor Constantin Silvestri, trupa lirica bucuresteana era alcatuita din 73 de solisti de opera angajati, corpul de balet avand 96 de dansatori, corul 96 de artisti lirici, iar orchestra 99 de artisti instrumentisti.

Dirijorii, condusi de maestrul Egizio Massini erau, in 1953, cei mai importanti din tara: Alfred Alessandrescu, Jean Bobescu, Alfred Mendelsohn, Mihai Brediceanu, Robert Rosensteck, Constantin Silvestri, la care s-au adaugat, mai tarziu, Cornel Trailescu si Sergiu Comissiona. Regizorii erau reprezentati de maestrii Jean Ranzescu si George Teodorescu, dar si de asistentii acestora, Ion Mavrodin, Dumitru Tabacaru, Anghel Ionescu Arbore si Tamara Ion. Din echipa scenografilor faceau parte Teodor Kiriakoff Suruceanu, Ofelia Tutoveanu si Paula Brancoveanu, iar maestru de cor era Gheorghe Kulibin, secondat de Cornel Trailescu si Ion Vanica.

La acea vreme, teatrul avea ca angajati profesori de canto si nu mai putin de 14 corepetitori. Trupa de balet se bucura de experienta si talentul a doi mari maestri coregrafi, Anton Romanovski si Oleg Danovski, alaturi de profesorii de dans Bela Balogh si Nicolae Iacobescu. La personalul artistic al teatrului se adaugau, in 1953, 37 de figuranti si 243 de lucratori, mesteri, soferi, plasatoare si departament administrativ - aproape 700 de oameni de teatru care construiau impreuna Opera.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Concertele anului 2014. Lista cu artistii si formatiile care vor canta in Romania
Concertele anului 2014. Lista cu artistii si formatiile care vor canta in Romania

Suntem cu totii la startul unui an nou care se anunta plin de evenimente muzicale. In 2014, Bucurestiul va fi gazda multor trupe mari care se intorc sa-si salute fanii din Romania.

Zakk Wylde de la Black Label Society ii asteapta pe romani la Metal All Stars 2014. VIDEO
Zakk Wylde de la Black Label Society ii asteapta pe romani la Metal All Stars 2014. VIDEO

Metal All Stars este cel mai asteptat show de muzica rock de anul viitor, un mini-festival care va reuni nume legendare, autoare ale unor contributii incontestabile in muzica.

Concert Thirty Seconds To Mars la Romexpo. Americanii vin pentru prima oara in Romania
Concert Thirty Seconds To Mars la Romexpo. Americanii vin pentru prima oara in Romania

Dupa ani de asteptare, trupa americana Thirty Seconds To Mars ajunge pentru prima oara in Romania, pentru a sustine un show exploziv, in aer liber.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”
Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost arestat la Marignier, în Haute-Savoie, suspectat de pregătirea unei acţiuni jihadiste în timpul Jocurilor Olimpice (JO) la La Défense, în Hauts-de-Seine, potrivit Parchetului Naţional Antiterorist (PNAT).

 

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.