(P) Românii sunt tot mai interesați de investițiile pe piața de capital

investițiile pe piața de capital

La sfârșitul anului 2022, numărul investitorilor la Bursa de Valori București a atins un record de circa 133.000, cu circa 3,86% mai mulți comparativ cu luna septembrie a aceluiași an.

Pe lângă asta, comparativ cu sfârșitul anului 2021, numărul investitorilor a crescut cu 63%, adică 50.000, conform datelor furnizate de FCI (Fondul de Compensare a Investitorilor).

Acest lucru s-a întâmplat într-un an cu foarte multă incertitudine pe piață, dobânzi bancare în creștere și inflație galopantă.

Acest din urmă factor a determinat foarte mulți oameni să se orienteze spre investiții pe piața de capital, dat fiind faptul că depozitele bancare oferă un randament real negativ (raportat la rata inflației).

De menționat este că acest număr de 133.000 de investitori se referă la persoanele care investesc printr-un broker care participă la FCI din România. Acest număr nu include și investitorii care au conturi deschise la alți brokeri care operează în țara noastră. Cu alte cuvinte, numărul românilor care aleg să investească pe piața de capital este în continuă creștere și, cu siguranță, mai mare decât numărul de 133.000 de persoane.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Pe lângă asta, în septembrie 2020, piața de capital din România a primit oficial statutul de piață emergentă. Acest lucru vine la pachet cu foarte multe beneficii, cel mai important fiind faptul că piața de capital din România capătă vizibilitate și poate fi accesată de jucători mari, cum ar fi fonduri de investiții care operează la nivel global.

Acest lucru oferă multe posibilități de investiții și câștiguri. Cu cât mai multe persoane investesc pe piața de capital, aceasta devine lichidă și poate genera randamente bune pe termen lung.

Așa cum am menționat mai sus, în România operează mai mulți brokeri prin care populația poate investi pe piața de capital. Alegerea unei platforme de investiții potrivită poate fi destul de anevoioasă. Din acest motiv, iată câteva recomandări de care să ții cont înainte de a începe să investești.

Studiază cât mai mult

Înainte de a începe să plasezi bani reali în investiții, este foarte important să studiezi foarte bine instrumentele financiare în care vrei să investești, să îți definești niște obiective clare și o strategie de investiții. Pentru început, poți să citești informațiile puse la dispoziție de platformele de educație financiară, disponibile gratuit.

Compară mai mulți brokeri

Înainte de a alege intermediarul între tine și piața de capital, este important să analizezi mai mulți brokeri în funcție de criteriile de interes pentru tine: comisioane, varietatea de instrumente financiare puse la dispoziția investitorilor, platforma de tranzacționare etc. În acest sens, poți să consulți pagini unde sunt comparați mai mulți brokeri.

Care sunt comisioanele?

Atunci când începi să investești, trebuie să ții cont de comisioanele pe care le percepe brokerul. Dacă vrei să investești activ și vei face tranzacții foarte des, recomandat este sa alegi un broker care are 0 comisioane de tranzacționare. Pe de altă parte, dacă vrei să fii pasiv și să investești rar, ai grijă că unii brokeri pot percepe o taxă de inactivitate.

Cu alte cuvinte, să alegi un broker care să se plieze pe strategia și stilul tău.

Alege un broker reglementat

Atunci când ți-ai definit strategia investițională și instrumentele financiare în care vrei să investești, urmează să alegi un broker prin care o să poți efectua plasamentele financiare.

Important!!! Să ai grijă ca brokerul ales să fie reglementat și autorizat de instituții competente din țările în care operează - ASF în cazul României. Pe lângă asta, recomandat este să verifici ce se întâmplă cu banii din contul tău și cu instrumentele financiare în care ai investit în cazul în care brokerul falimentează. Brokerii participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor asigură că banii clienților sunt asigurați până în suma de 20.000 de euro.

Deschide un cont demo

Ca să te obișnuiești cu modul în care funcționează platforma de tranzacționare pusă la dispoziție de boker, poți să îți deschizi un cont demo și să investești bani virtuali. Astfel, vei căpăta experiență, fără a te supune riscului de a pierde bani.

Opțiunile puse la dispoziție de către broker

Este important să vezi și ce facilități oferă brokerul pe care îl alegi. Dacă vrei să investești sume mici de bani, poți alege un broker prin care poți investi în acțiuni și ETF-uri fracționate.

Dacă nu știi ce strategie de investiții să alegi, analizează brokerii care îți pun la dispoziție opțiunea de copy trading.

În concluzie, piața de capital din România este în continuă dezvoltare și creștere. Mai ales odată ce am primit statutul de piață emergentă, pe termen mediu și lung tot mai mulți investitori străini vor alege să investească în companii listate la BVB, lucru care va avea un impact cât se poate de bun: în felul acesta companiile vor putea atrage capital mult mai rapid, iar numărul mare de investitori va crește cererea și implicit prețul acțiunilor.

În ultimii 20 de ani piața de capital și-a arătat eficiența - mult peste depozitele bancare sau investițiile imobiliare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Extensiile de gene: tot ce trebuie să știi despre procedură și întreținere
(P) Extensiile de gene: tot ce trebuie să știi despre procedură și întreținere

Visezi la gene lungi, voluminoase și curbate, care să îți intensifice privirea și să îți confere un plus de magnetism? Extensiile de gene pot fi soluția perfectă pentru tine!

(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta
(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta

Alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta poate părea o sarcină minoră, dar detaliile mici sunt adesea cele care contează atunci când amenajezi o locuință.

(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor
(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor

Planeta noastră se confruntă cu o serie de provocări majore: schimbări climatice, poluare, resurse epuizate.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.