(P) Regizorul Tedy Necula: “Când lumea se oprește în loc ne putem cunoaște mai bine, pe noi dar și pe alții”

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
(P) Regizorul Tedy Necula: “Când lumea se oprește în loc ne putem cunoaște mai bine, pe noi dar și pe alții”
Pro TV

Tedy Necula este un regizor de doar 30 de ani care iubește să îi inspire pe oameni. În ciuda vârstei, el are deja mai bine de 12 ani de experiență în lumea cinematografiei, ani în care a spus zeci de povești vizuale.

A fost, pe rând, actor amator (la doar 12 ani), apoi producător de filme inspiraționale, regizor de scurt-metraje și filme documentare recunoscute cu premii internaționale.

Azi, munca lui Tedy se vede deopotrivă pe Netflix sau pe Youtube, iar discursurile lui motivaționale adună de fiecare dată un public numeros, atât în online cât și pe scena de la TEDx. Cu fiecare proiect, regizorul își propune să schimbe felul în care oamenii se raportează la diferite situații sau la cei din jurul lor. E o misiune care nu e tocmai ușoară, însă de aici vine și succesul lui. Fiecare film de prezentare, pentru o cauză socială care schimbă lucurile în mai bine, i-a adus lui Tedy noi oportunități profesionale. “Oamenii au nevoie de povești reale ca să creadă mesajul pe care vrem să îl trasmitem. Autenticul trece, de fiecare dată, orice barieră și misiunea mea este să găsesc mereu lucrurile care contează și să creez emoții care să ne facă să vrem să fim mai buni” mărturisește Tedy Necula.

Când ajuți, inima ta rămâne tare

În plină stare de izolare publică, generată de pandemia COVID19, când mai toată lumea și-a pus proiectele în așteptare, Tedy Necula a simțit că e iar momentul să scoată la suprafață poveștile care inspiră. A dat indicații din fotoliul de acasă, din București și a mobilizat un întreg spital din Timișoara pentru filmare. A pus medicii să dea REC și să vorbescă în fața camerei despre încercările grele prin care trec, a mobilizat un cameraman pe care nu îl cunoștea, să surprindă chipurile personalului medical din linia întâi și emoțiile celor care își puneau speranțele și sănătatea în mâinile lor. Așa s-a născut filmul campaniei de donații pentru spitalul “Victor Babeș” din Timișoara.

“Ideea a fost să ajut cumva, pentru că spitalul avea nevoie de donații pentru a achiziționa urgent mai multe echipamente medicale. Eu cred că, să ne facem utili în această perioadă a fost cel mai bun lucru pe care am putut sa îl facem, stând, noi înșine, în siguranță acasă. Filmul inspirațional a avut foarte multe vizualizări, a devenit viral, a fost preluat de televiziunile naționale, oamenii au fost receptivi și au donat iar scopul nostru comun a fost atins.”

Cum o faptă bună o atrage mereu pe următoarea, a urmat alt film inspirațional, de data aceasta pentru ISU București, cu alți oameni aflați în linia întâi, în plină criză a pandemiei. Din toate aceste proiecte Tedy a adunat multă energie creativă iar munca lui se va vedea în scurt timp și în proiectul Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană.

“Chiar dacă multor oameni săptămânile de izolare le-au dat senzația că lumea s-a oprit în loc, eu cred că fix acesta este momentul când ne putem cunoaște mai bine, pe noi dar și pe alții. În cel mai nou proiect al meu, am primit misiunea de-a scoate la lumină noi povești inspiraționale care să arate esența noastră, ca popor, prin exemple individuale și prin energia unor locuri cu totul speciale. Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană va fi pentru mine provocarea de a găsi fix acele elemente care inspiră pentru ca turiștii să ne perceapă la adevăratul nostru potențial”, spune Tedy.

De altfel, regizorul are deja o astfel de experiență în portofoliu, prin proiectul Inspir Arad, în care a realizat 40 de povești ale oamenilor de acolo, împletite cu exemple de viață, locuri din oraș, pasiuni și inovație. În Arad, autoritățile au fost receptive la propunerea lui Tedy iar Consiliul Județean a finanțat proiectul. Câteva luni mai târziu erau peste 400.000 de vizualizări în online și mii de comentarii și distribuiri ale filmelor.

“Ne-am propus să arătăm o față diferită a orașului. Una mai pozitivă, prin prisma oamenilor excepționali care, din păcate trec de multe ori neobservați. Regizorul Tedy Necula a înțeles exact mesajul pe care noi am dorit să îl transmitem iar colaborarea noastră, desi inițial ar fi trebuit să cuprindă 25 de povești a ajuns la 40, tocmai pentru că oamenii au rezonat cu ideea și ne-au trimis mult mai multe subiecte. Inspir Arad e un proiect care ne ajută să redescoperim orașul de lângă noi. Este orașul văzut cu inima, prin poveștile unor oameni obișnuiți care fac lucruri extraordinare. Oamenii dau suflet locurilor și sunt convins că poveștile lor vor continua să inspire, să motiveze, să ne facă să creștem”, spune Sergiu Bâlcea, vice-președintele Consiliului Județean Arad.

Prin tot ceea ce creează, Tedy vrea să inspire România. Arad a fost doar începutul, acum e Timișoara și ar putea fi, de ce nu, toată țara, pentru că multe județe din România ar avea nevoie să atragă turiști printr-o prezentare mult mai ofertantă și emoționantă cum este acest proiect de city brand awareness. O particularitate a proiectului derulat acum pentru Timișoara e că filmele inspiraționale vor fi traduse în toate limbile europene, o oportunitate extraordinară de-a repune un oraș din România pe lista de destinații a mii de turiști.

“Mă înspiră șlefuirea în ceea ce fac. În orice brand, poveste sau om, caut esența. Asta cred eu că trebuie comunicat, pentru că fiecare din noi cu asta rezonează cel mai repede. M-am format să o găsesc repede, așa încât poveștile vin către mine, le văd, le simt și le pun în practică. Filmul este cel mai ofertant mod de a spune povești. Eu, ca om, am limitele mele, fizic vorbind, nu pot să fac destul de multe lucruri care pot părea banale, însă pot să spun povești și asta e tot ce contează și îmi dă energie în fiecare zi”, încheie Tedy.

Cel mai recent film în regia lui Tedy Necula este disponibil acum pe platforma Netflix. “Coborâm la prima” este, de fapt, primul film inspirațional românesc. Este o poveste de viață cu un ton pozitiv, în care acțiunea se petrece într-un vagon de metrou care se oprește între stații, întâmplător sau nu, chiar în dimineața zilei de după incendiul de la clubul Colectiv”. Filmul arată spiritul românesc și felul în care oamenii fac față în situații de criză, cu panică, emoții dar și solidaritate și empatie.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO