(P) Necesitatea devizelor de construcții pentru proiectele de infrastructură

constructii

Proiectele de infrastructură reprezintă investiții publice majore în rețeaua de drumuri, comunicații și racordarea populației la utilități.

Pentru astfel de proiecte legislația are reglementări clare asupra fiecărei etape de desfășurare, începând desigur cu studiul de fezabilitate și un deviz construcții obligatoriu încă din această etapă. Pentru realizarea devizului, autoritățile publice care implementează proiectul se pot adresa unor firme specializate în construcții, care dispun de softuri specializate prin care întocmirea documentului cu necesarul de materiale, utilaje, forță de muncă și cheltuieli de transport devine un proces mai eficient, cu rezultate precise, în acord cu cerințele lucrării, destinația și normele europene în domeniu.

Devizul de construcții este obligatoriu încă din etapă studiului de fezabilitate

Proiectele de infrastructură implică uriașe concentrări de forțe, resurse financiare și materiale și se adresează milioanelor de beneficiari, care vor utiliza drumurile de acces între localități și diverse zone la țării, precum și rețelele de transport pentru combustibili și energie, precum și racordarea la utilități. De aceea, pentru a înlătura cât mai multe riscuri privind siguranță populației, durabilitatea și a evita efectuarea unor lucrări de proastă calitate sau deturnări de fonduri, devizul de construcții trebuie să prevadă în amănunt toate aspectele implicate, materiale, personal, aparatură și cheltuieli de acces și transport către locul în care va fi amplasat șantierul.

Defalcarea tuturor cheltuielilor pe etape de lucru în cadrul unui deviz de lucrări asigura o atenție deosebită acordată fiecăruia detaliu, conformității cu cerințele legale și normele de siguranță în domeniu, pe scurt un nivel maxim de rigurozitate în verificarea resurselor și a costurilor implicate. Cu ajutorul unui soft specializat, devizul general al unui proiect de infrastructură se poate realiza ușor, lăsând pe mâna specialiștilor introducerea variabilelor într-un program modern, adaptat legislației în vigoare și celor mai noi tehnologii în construcții.

Ce tipuri de devize sunt necesare unui proiect de infrastructură?

Într-un proiect de infrastructură, etapele de realizare pot implică firme de construcții diferite, personal cu pregătire diferite, locații diferite, precum și anumite tipuri de materiale adaptate la condițiile de mediu din fiecare porțiune a lucrării. Orice proiect de infrastructură va conține un deviz general de lucrări, care va însoți studiul de fezabilitate și va reprezenta un centralizator al cheltuielilor structurat pe capitole și subcapitole.

Citește și
Ce face azi Roxana Călin, doctoriţa care şi-a ucis şi tranşat rivala în dragoste. Crima pasională care a şocat România în anii ‘90

Legea prevede explicit cum trebuie să arate structura devizului general, cerințele de întocmire și numele secțiunilor. Astfel, există categoria construcții-montaj (C+M), în care se stabilește necesarul de obiecte de investiții și costurile implicate în lucrările cu norme de construcții. O altă categorie vizează o clasificare diferită a cheltuielilor și resurselor, în funcție de tipul acestora și de destinația banilor: proiectare, construcție, cote, taxe, comisioane etc.

Proiectele de investiții necesită și devize obiect, în care se face un centralizator pentru fiecare obiectiv al construcției, precum și devize pentru fiecare etapă în realizarea unei lucrări de infrastructură. Devizele, la rândul lor, sunt formate din norme de deviz referitoare la materiale, utilaje, manoperă și transport.

Pe lângă îndeplinirea unei obligații legale în proiectele de investiții, devizele de construcții asigura o maximă rigurozitate în analiză fiecărei etape a lucrărilor, în atenția acordată proiectării și executării obiectivului de investiții și în eficientizarea și justificarea cheltuielilor pe care le implică utilizarea unei cantități uriașe de resurse.

Articol recomandat de sport.ro
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Profile PVC pentru un decor interior
(P) Profile PVC pentru un decor interior "jewel tone". Care sunt nuantele pretioase in tendinte anul acesta

În ultimii ani, designul interior a cunoscut o evoluție fulminantă, iar tendințele s-au îndreptat din ce în ce mai mult către culori vibrante și îndrăznețe.

(P) Cum să adaptezi sistemele fotovoltaice la condițiile climatice specifice României?
(P) Cum să adaptezi sistemele fotovoltaice la condițiile climatice specifice României?

România se bucură de un potențial solar semnificativ, oferind o oportunitate excelentă pentru montarea sistemelor fotovoltaice.

(P) Vara asta încearcă burgerii și hotdog-ul la grătar!
(P) Vara asta încearcă burgerii și hotdog-ul la grătar!

Burgerii și hotdogii sunt două dintre cele mai populare preparate la grătar, adorate de oameni din întreaga lume.

Recomandări
Focuri de armă la mitingul lui Donald Trump. Fostul președinte american, plin de sânge pe față
Focuri de armă la mitingul lui Donald Trump. Fostul președinte american, plin de sânge pe față

Focuri de armă ar fi fost trase la mitingul lui Donald Trump. Fostul președinte american s-a lăsat la pământ și a fost imediat înconjurat de forțele de securitate, conform CNN.  

Cum putem avea grijă de noi în zilele de foc. Ce trebuie evitat și ce alimente sunt benefice
Cum putem avea grijă de noi în zilele de foc. Ce trebuie evitat și ce alimente sunt benefice

Pe cod roșu de arșiță, hidratați-vă și evitați băuturile alcoolice, cafeaua și energizantele. Sunt recomandările medicilor care ne sfătuiesc să avem mare grijă în aceste zile de foc.  

Sinceritate dezarmantă a Kievului: Au existat mai multe tentative de asasinare a lui Putin. Cine era să-l ucidă după invazie
Sinceritate dezarmantă a Kievului: Au existat mai multe tentative de asasinare a lui Putin. Cine era să-l ucidă după invazie

Şeful informaţiilor militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a afirmat sâmbătă că au existat mai multe tentative de asasinare a preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite DPA.