(P) Românii beneficiază de analize gratuite pentru diagnosticarea Bolii Cronice de Rinichi, începând cu 1 iulie

advert

Începând cu 1 iulie 2023, populația adultă din România beneficiază gratuit de cele două teste de laborator necesare pentru diagnosticarea corectă a Bolii Cronice de Rinichi - rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină.

Noul Contract Cadru de acordare a serviciilor medicale și normele de aplicare subsecvente prevăd decontarea investigațiilor la recomandarea medicilor specialiști de medicina familiei, a medicilor nefrologi și a altor specialități clinice, precum diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă.

Doar 1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadiile timpurii, când progresia bolii poate fi încetinită

Peste 10% din populația României trăiește cu boală cronică de rinichi, o afecțiune care prezintă simptome abia ȋn stadiile avansate. Principalii factori de risc ai BCR sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul zaharat. Din cauza lipsei de simptome în etapele inițiale ale bolii, pacienții își primesc diagnosticul abia în stadiile avansate, când deja poate fi prea târziu ca evoluția bolii să fie încetinită și există complicații cardiovasculare și renale.

„Prin decontarea celor două analize am făcut un pas deosebit de important în prioritizarea Bolii Cronice de Rinichi la nivelul întregului sistem de sănătate, oferind o șansă la o viață mai lungă și mai bună pentru pacienții care trăiesc cu această afecțiune. Salutăm măsurile luate de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care facilitează diagnosticul în stadii precoce a bolii cronice de rinichi, astfel încât progresul bolii să poată fi încetinit, iar riscul renal și cardiovascular să fie redus. Facem, de asemenea, apel, în special la persoanele cu vârsta de peste 40 ani și la pacienții cu boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet zaharat să vorbească cu medicul lor de familie sau cel curant pentru a le fi recomandate gratuit cele două analize necesare pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi:rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină. Astfel ne asigurăm că toți cei care trăiesc cu acest diagnostic beneficiază devreme de intervențiile medicale de care au nevoie pentru o viață mai bună, pe termen lung!” a declarat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Președintele Societății Române de Nefrologie.

Citește și
Ce face azi Roxana Călin, doctoriţa care şi-a ucis şi tranşat rivala în dragoste. Crima pasională care a şocat România în anii ‘90

Pe baza biletului de trimitere de la medicul specialist de familie sau cu altă specialitate clinică, precum nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă, se vor putea efectua gratuit dozajele privind rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină urinară.

„Medicul de familie este primul contact al pacienților atunci când au probleme de sănătate, dar și cel care ȋi îndrumă ȋn procesul de prevenție și depistare precoce a unor afecțiuni cronice grave. Ne bazăm pe sprijinul autorităților pentru a ne oferi cât mai multe instrumente care să ne ajute ȋn misiunea noastră de a ne menține pacienții sănătoși și de a minimiza riscurile unor afecțiuni suplimentare. Ȋn cazul BCR, am primit, începând cu data de 1 iulie, un instrument valoros, și anume decontarea a două analize vitale pentru depistarea timpurie a bolii, care ne permite să intervenim devreme în evoluția acestei boli, care are un impact devastator asupra vieții pacienților noștri. Putem în acest fel să ne protejăm și mai mult pacienții împotriva unor boli cu impact negativ major asupra stării lor de sănătate, așa cum e boala cronică de rinichi”, a declarat Dr. Dina Mergeani, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei.

Comunitatea științifică și autoritățile naționale continuă astfel demersurile de informare în ce privește boala cronică de rinichi și atrag atenția asupra factorilor principali de risc pentru această afecțiune medicală, precum și asupra importanței evaluării constante a stării de sănătate a rinichilor în cabinetul medicului de familie, printr-un mesaj simplu, în cadrul campaniei naționale de informare și conștientizare inițiată în data de 9 martie în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului: Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”. 

Despre Boala Cronică de Rinichi

Boala cronică de rinichi (BCR) este o afecțiune gravă, determinată de anomalii ale structurii sau funcției rinichilor. Boala are o evoluție progresivă, pe o perioadă de ani sau luni și, deși este ireversibilă, evoluția poate fi încetinită sau chiar oprită printr-un diagnostic și tratament precoce. Boala este clasificată în 5 stadii.

Boala cronică de rinichi (BCR): în 2022 este a 10-a cauză de mortalitate din lume, iar până în 2040 este estimat că va deveni a 5-a cauză de mortalitate

Articol recomandat de sport.ro
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Profile PVC pentru un decor interior
(P) Profile PVC pentru un decor interior "jewel tone". Care sunt nuantele pretioase in tendinte anul acesta

În ultimii ani, designul interior a cunoscut o evoluție fulminantă, iar tendințele s-au îndreptat din ce în ce mai mult către culori vibrante și îndrăznețe.

(P) Cum să adaptezi sistemele fotovoltaice la condițiile climatice specifice României?
(P) Cum să adaptezi sistemele fotovoltaice la condițiile climatice specifice României?

România se bucură de un potențial solar semnificativ, oferind o oportunitate excelentă pentru montarea sistemelor fotovoltaice.

(P) Vara asta încearcă burgerii și hotdog-ul la grătar!
(P) Vara asta încearcă burgerii și hotdog-ul la grătar!

Burgerii și hotdogii sunt două dintre cele mai populare preparate la grătar, adorate de oameni din întreaga lume.

Recomandări
Focuri de armă la mitingul lui Donald Trump. Fostul președinte american, plin de sânge pe față
Focuri de armă la mitingul lui Donald Trump. Fostul președinte american, plin de sânge pe față

Focuri de armă ar fi fost trase la mitingul lui Donald Trump. Fostul președinte american s-a lăsat la pământ și a fost imediat înconjurat de forțele de securitate, conform CNN.  

Cum putem avea grijă de noi în zilele de foc. Ce trebuie evitat și ce alimente sunt benefice
Cum putem avea grijă de noi în zilele de foc. Ce trebuie evitat și ce alimente sunt benefice

Pe cod roșu de arșiță, hidratați-vă și evitați băuturile alcoolice, cafeaua și energizantele. Sunt recomandările medicilor care ne sfătuiesc să avem mare grijă în aceste zile de foc.  

Sinceritate dezarmantă a Kievului: Au existat mai multe tentative de asasinare a lui Putin. Cine era să-l ucidă după invazie
Sinceritate dezarmantă a Kievului: Au existat mai multe tentative de asasinare a lui Putin. Cine era să-l ucidă după invazie

Şeful informaţiilor militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a afirmat sâmbătă că au existat mai multe tentative de asasinare a preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite DPA.