(P) Cum te tratezi de răceală în perioadele de sarcină și alăptare
Sarcina și alăptarea sunt niște perioade mult așteptate din viața unei femei. Pentru viitoarele mămici și femeile care abia și-au intrat în acest rol, aceste două perioade sunt niște etape unice, de care se bucură din plin, gândindu-se permanent la bunăstarea bebelușilor lor.
Pe de altă parte, sarcina și alăptarea vin la pachet cu provocările lor specifice, începând cu aversiunea față de anumite alimente, nopțile nedormite, precum și banalele răceli care se transformă în probleme serioase atunci când gama de tratamente pe care le ai la dispoziție devine atât de limitată.
Care sunt cele mai eficiente metode de prevenire a răcelii pe durata sarcinii și alăptării?
Ca să ții piept amenințărilor pe care le reprezintă răcelile în perioadele de sarcină și alăptare, trebuie să procedezi în felul următor:
- să te odihnești cât mai mult posibil, ori de câte ori ai ocazia, evitând consumul excesiv de băuturi care conțin cafeină;
- să îți faci un program regulat de exerciții fizice ușoare și să te plimbi mai mult în natură, ca să-ți menții tonusul ridicat;
- să bei multe lichide, indiferent dacă este vorba de apă, sucuri naturale de fructe sau supe de legume, ca să te hidratezi intens;
- să te speli în mod regulat pe mâini și să păstrezi o igienă corespunzătoare, pentru a păstra sub control riscul de a intra în contact cu agentul patogen care determină apariția răcelii;
- să renunți la fumat pentru a-ți menține sistemul imunitar puternic și sănătos;
- să consumi cât mai multe fructe și legume, dar și proteine într-o cantitate optimă.
Pentru că paza bună trece primejdia rea și întotdeauna este mult mai simplu să previi decât să vindeci, în sarcină și alăptare ai putea să-ți fortifici sistemul imunitar și prin administrarea de suplimente alimentare sigure pentru tine și copilul tău.
La Farmaciavedra.ro găsești o gamă variată de astfel de suplimente alimentare care fortifică sistemul imunitar sau care tratează simptomele răcelii precum: durerile în gât sau uscăciunea de la nivelul mucoasei nazale.
Cum se manifestă răceala în timpul sarcinii?
În general, nasul înfundat este unul din primele semne după care îți dai seama că ai răcit. Dar în timpul sarcinii, nasul înfundat poate fi doar un simptom de sarcină, cauzat de schimbările hormonale de la nivelul organismului. Chiar dacă observi niște firicele de sânge atunci când îți sufli nasul, să știi că în cele mai multe cazuri nu este nimic altceva decât rinita de sarcină care, printre alte simptome, determină și creșterea volumului de sânge care circulă în organism pentru hrănirea fătului.
Dacă nu te confrunți și cu alte simptome specifice răcelilor, atunci nu ai motive de îngrijorare, dar dacă nu ai poftă de mâncare, tușești și ai febră, atunci trebuie să te adresezi doctorului tău.
Răcelile și gripele se manifestă prin simptome similare, doar că răcelile determină în general simptome mai ușoare decât gripa. De asemenea, În majoritatea cazurilor, răcelile nu reprezintă un pericol pentru făt, în timp ce gripele îl pot afecta în mod negativ, determinând într-unele cazuri chiar și defecte la naștere.
Cum te tratezi de răceală în timpul sarcinii și alăptării?
Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, există suplimente alimentare pe care le poți administra în timpul perioadelor de sarcină și alăptare pentru a trata simptomele de răceală. De asemenea, mai poți apela și la ceaiuri din plante medicinale, gargară cu sare sau siropuri naturale. Dacă ești însărcinată, înainte de a consuma orice fel de ceai sau sirop concentrat, ar trebui să te consulți mai întâi cu medicul tău pentru a verifica dacă acestea sunt sau nu sigure pentru sănătatea fătului.
Reține faptul că în timpul sarcinii răceala nu se tratează medicamentos. Cele mai multe medicamente folosite în tratamentul răcelilor pot determina apariția unor reacții adverse periculoase pentru făt. Chiar și banala aspirină este contraindicată, mai ales în primul trimestru de sarcină, când embrionul și mai apoi fătul se dezvoltă într-un ritm foarte accelerat.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.