(P) Cum să ne ocupăm cu adevărat de îngrijirea vârstnicilor noștri
Momentul în care persoanele în vârstă din familia noastră nu se mai pot descurca singure este unul extrem de dificil, atât pentru ele, cât și pentru noi.
Trebuie să le înțelegem nevoile și să ne facem timp pentru îngrijirea lor, astfel încât să se simtă în siguranță. Acest lucru nu este însă deloc simplu, mai ales dacă părintele sau bunicul nostru a fost diagnosticat cu Alzheimer sau cu o altă formă de demență. Totuși, există soluții la care putem apela, astfel încât să-i putem ajuta cât mai mult și să fim în continuare alături de ei.
Pentru un bătrân cu mobilitate redusă în urma unui accident sau a unei boli sau pentru cineva diagnosticat cu demență, activitățile zilnice devin o adevărată corvoadă. Astfel, multe persoane în vârstă nu se mai pot spăla singure, nu mai pot să mănânce fără ajutor sau chiar să se deplaseze. Nici nu se mai pune problema să facă menajul sau să-și gătească. De aceea, ajutorul nostru este extrem de important. Iată ce putem face pentru ei.
Îngrijirea la domiciliu
O soluție preferată de cele mai multe persoane este ca bătrânul să rămână la el acasă și să fie îngrijit acolo. Dacă familia locuiește împreună cu el, acest lucru este mai ușor de realizat, însă dacă bătrânul stă singur, atunci ajutorul va fi mai dificil de acordat. Totuși, în funcție de starea persoanei de care trebuie avem grijă, există anumite soluții la care putem apela:
• Vizitarea o dată la câteva zile, pentru a-i face menajul și a-i aduce alimente, dacă bătrânul se poate descurca singur într-o oarecare măsură.
• Vizita zilnică, pentru a-l ajuta să mănânce și să se spele.
• Îngrijirea permanentă, dacă bătrânul nu se mai poate deplasa și are nevoie de supraveghere și ajutor constant.
În ultimele două cazuri, de mare ajutor poate fi angajarea unei infirmiere specializate în acordarea de servicii persoanelor în vârstă. Infirmiera sau îngrijitoarea poate veni zilnic la bătrân sau poate chiar să locuiască permanent cu acesta, în regim intern, astfel încât să-l poată ajuta oricând este nevoie, inclusiv noaptea.
Desigur, persoana aleasă pentru a locui cu bătrânul trebuie să fie de încredere și să aibă pregătirea necesară pentru îngrijirea unei asemenea persoane, inclusiv pentru cazurile de demență, când comunicarea este foarte dificilă.
Îngrijirea într-un cămin de bătrâni
Cea mai bună soluție pentru îngrijirea unui bătrân care nu se mai poate descurca singur este internarea lui într-un centru specializat. Aici, el poate primi cele mai bune servicii, inclusiv îngrijire medicală, dacă este nevoie, iar familia nu va mai trebui să se implice direct, va putea doar să-l viziteze.
Căminul de bătrâni trebuie ales cu mare atenție, iar înainte de a lua decizia trebuie să verificăm mai multe aspecte:
• Localizarea centrului
• Condițiile de cazare oferite
• Pregătirea personalului
• Atitudinea personalului față de rezidenți și de rudele acestora
• Serviciile oferite gratuit și cele care sunt disponibile contra cost
• Procedura în caz de urgență medicală.
Tariful unui cămin de bătrâni premium este ceva mai mare ca prețul cerut la alte centre cu servicii standard, însă diferența se regăsește în calitatea serviciilor oferite, care înseamnă mai mult confort și siguranță pentru rezidenți. Prin urmare, merită acest efort, pentru că familia va avea garanția că persoana dragă se bucură de cele mai bune condiții și cea mai atentă îngrijire.
În concluzie, ca să avem grijă cât mai bine de vârstnicii noștri trebuie să ține cont în primul rând de starea lor de sănătate și de nevoile pe care le au. Indiferent de aceste aspecte însă, internarea într-un centru specializat este o soluție foarte bună atât pentru bătrân, cât și pentru familia acestuia, deoarece aici el va beneficia de cea mai bună îngrijire și de atenție permanentă.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.